Μόλις πριν μία εβδομάδα αφιερώθηκε ένα κομμάτι που αφορούσε το ενδεχόμενο πωλήσεων των Λιβάι Γκαρσία ή Ορμπελίν Πινέδα αυτό το καλοκαίρι. Πριν ξεσπάσει η… μπόρα δηλαδή με τον Μεξικανό. Μία εβδομάδα μετά, το μέλλον του Πινέδα στην ΑΕΚ αρχίζει και απασχολεί έντονα.

 Η ΑΕΚ είναι σε μία διοικητικά μεταβατική περίοδο, την οποία άπαντες προσπαθούν να γίνει όσο πιο ήρεμα γίνεται. Δεν είναι εύκολο. Προσπάθεια όμως γίνεται.

Εξ αρχής φαινόταν πως αυτό το καλοκαίρι για την ΑΕΚ θα ήταν περίπλοκο, όχι μόνο εξαιτίας της διοικητικής αλλαγής. Ηταν γνωστό, πριν καν τελειώσει το πρωτάθλημα, πως η ομάδα, μετά από επιθυμία του Ματίας Αλμέιδα, θα έμπαινε σε μία φάση αλλαγών. Ο προπονητής είχε δώσει εντολή να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ρόστερ, προκειμένου να αναβαθμιστεί. Σε αυτή τη φάση είμαστε. Χρονικά είμαστε ακόμη νωρίς. Μπορεί η ΑΕΚ να έχει σε 25μέρες πρώτο επίσημο παιχνίδι, όμως κακά τα ψέματα, αλλά η μεταγραφική αγορά από εδώ και στο εξής θα αρχίζει να ζεσταίνεται ουσιαστικά. Προσπάθειες και επαφές με μεταγραφικούς στόχους γίνονται, όμως το κομμάτι μεταγραφών σε πρώτη φάση θα κριθεί τέλος Αυγούστου και σε δεύτερη και πιο σημαντική φάση θα κριθεί μέσα στη σεζόν και τους αγώνες.

Το θέμα με την ΑΕΚ είναι πως ενώ γνωρίζει πως πρέπει να κάνει πολλά και σημαντικά πράγματα μεταγραφικά, μπορεί να προκύψουν κι άλλα… Το ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια έχει αλλάξει. Το συναίσθημα δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, δυστυχώς. Έχουν περάσει, δυστυχώς, οι εποχές που ξένοι παίκτες όπως οι Σαβέφσκι, Βαζέχα, Τζόρτζεβιτς έρχονταν στην Ελλάδα, φορούσαν για χρόνια τη φανέλα μιας ομάδας, προσέφεραν τα πάντα και έκλειναν εδώ την καριέρα τους.

Πλέον στο ποδόσφαιρο δεν μετράνε καν τα συμβόλαια σε μεγάλο βαθμό! Αν θέλει ένας παίκτης να φύγει, βάζει τον μάνατζέρ του μπροστά και προχωράει την επιθυμία του. Σεβαστό κι αυτό όμως υπάρχουν κάποια όρια… Η ΑΕΚ μόλις πέρυσι έδωσε κοντά στα 6 εκατ. ευρώ και αγόρασε τον Πινέδα από τη Θέλτα, με τον παίκτη να υπογράφει τετραετές συμβόλαιο.

Έχει δηλαδή άλλα τρία χρόνια συνεργασίας με την ΑΕΚ. Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Αν θέλει ο Πινέδα να γυρίσει στο Μεξικό μπορεί να φέρει μία πρόταση υψηλή, την οποία την ορίζει η ΑΕΚ και όχι φυσικά η δική του η πλευρά κι εφόσον τα βρουν οι δυο σύλλογοι η μεταγραφή μπορεί να γίνει. Αν δεν τα βρουν, τότε ο Πινέδα σαν γνήσιος επαγγελματίας θα μείνει στην ΑΕΚ και θα συνεχίσει να προσφέρει.

Είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ δεν θέλει να πουλήσει τον Πινέδα αυτό το καλοκαίρι. Όπως δεν ήθελε να πουλήσει τον Λιβάι Γκαρσία το προηγούμενο – φέτος είναι αλλιώς για την περίπτωση του Λιβάι. Η μόνη περίπτωση να πουλήσει η ΑΕΚ και τον Πινέδα είναι να έρθει μία εξαιρετικά οικονομική πρόταση αγοράς του. Προς το παρόν τέτοια δεν έχει έρθει.

Θαρρώ πως αν τελικά δεν έρθει πρόταση για τον Πινέδα που δεν μπορεί να αρνηθεί η ΑΕΚ, ο παίκτης, επειδή είναι καλό παιδί και σέβεται την ΑΕΚ και τον Αλμέιδα, θα επιστρέψει και θα παίξει το ποδόσφαιρο που ξέρει. Αν τελικά έρθει πρόταση και ο Πινέδα φύγει, το πλήγμα για την ΑΕΚ ναι μεν θα είναι μεγάλο, όμως θα γίνει μεγαλύτερο αν η ομάδα δεν παρουσιαστεί έτοιμη να τον αντικαταστήσει κι αν εκτός του Πινέδα αποχωρήσουν κι άλλοι παίκτες του βασικού κορμού. Είναι πολύ δύσκολο μέσα σε ένα καλοκαίρι να θες 4-5 μεταγραφές για να αλλάξεις επίπεδο και να χρειαστείς εν τέλει άλλες 2-3 προκειμένου να αντικαταστήσεις παίκτες που στηρίχτηκες τα τελευταία δύο χρόνια.

Το θέμα του Πινέδα λοιπόν η ΑΕΚ το έχει χειριστεί καλά προς το παρόν. Επιβάλλεται όμως, επειδή είμαστε σε μία εποχή του ποδοσφαίρου που δεν μπορείς να στηρίζεσαι πουθενά, η ΑΕΚ να είναι έτοιμη να αντιδράσει σωστά σε καθετί που της παρουσιάζεται είτε είναι θετικό, είτε αρνητικό. Μερικές φορές καλό είναι να περιμένουμε τις τελικές εξελίξεις και έπειτα να πάρουμε θέση. Όμως, στο θέμα Πινέδα τα πράγματα είναι απλά: αν φέρει πρόταση πάνω από 15 εκατ. ευρώ μπορεί να πάει στο καλό και η ΑΕΚ καλείται να τον αντικαταστήσει επάξια. Αν δεν έρθει τέτοια πρόταση ο Πινέδα θα μείνει Φιλαδέλφεια και θα παίξει στο 101%. Σίγουρα το… μοναστήρι να είναι καλά. Όμως φρόνιμο θα είναι να μην παραχωρηθούν πολλοί παίκτες βασικοί μέσα σε ένα καλοκαίρι.