Ποιος δεν πίστεψε πως μόλις η Αγγλία έκανε το 1-1, στο καλύτερο δεύτερο ημίχρονο του EURO, θα έκανε την ανατροπή και θα σήκωσε και την κούπα; Ωστόσο, η καλύτερη ομάδα του τουρνουά, η εκπληκτική και νεανική Ισπανία που ήρθε για να μείνει, αντέδρασε, κυριάρχησε στο γήπεδο, πάτησε τους Άγγλους και πήρε αυτό που άξιζε. Ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, έστω αν και το 2-1 μέτρησε για… μισό γόνατο και λίγα χιλιοστά.

Οι Ισπανοί ήταν καλύτεροι από κάθε άλλη ομάδα στο EURO, ζορίστηκαν μόνο από τη Γερμανία σε όλα τα ματς και στον μεγάλο απέναντι στους Άγγλους που πιθανότατα στα χαρτιά έχουν καλύτερους παίκτες - αλλά όχι στο χορτάρι - έπαιξαν ποδόσφαιρο και σήκωσαν την κούπα. Δεν ήταν μόνο ότι δεν… μάσησαν από τα προβλήματα που προέκυψαν (ακόμα και στον τελικό έχασε τον Ρόδρι στο ημίχρονο!) αλλά και από το 1-1, είναι το στυλ τους. Είναι ότι έβαλαν την μπάλα κάτω, προσέφεραν θέαμα και δεν έπαιξαν αντιποδόσφαιρο. Είχαν δίψα για μπάλα, είχαν τρεξίματα, είχαν φρεσκάδα. Είχαν στοιχεία που δεν είχε καμία άλλη ομάδα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία μέρα.

Οι Άγγλοι παρότι έχουν παικταράδες, αδίκησαν τους εαυτούς τους (ξανά!), έχασαν δεύτερο συνεχόμενο τελικό και δικαίως πλέον έχουν τον τίτλο των… καταραμένων. Αντίθετα, οι Ισπανοί με τους Γιαμάλ και Γουίλιαμς να ξεχωρίζουν, αλλά και τους Λε Νορμαν, Κουκουρέγια, Ρουιθ, Όλμο, Γκάβι και Πέδρι να ακολουθούν, δείχνουν πως είναι το μέλλον και ικανοί να χτίσουν την δική τους δυναστεία στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ποια ομάδα στον κόσμο είναι άραγε καλύτερη;

Και επειδή σε έναν μήνα περίπου θα ασχολούνται όλοι ξανά με τους συλλόγους και όχι τις Εθνικές, θα έχει τεράστια σημασία αν οι Γιαμάλ και Γουίλιαμς θα παίζουν ξανά μαζί.

Ο πρώτος ανήκει στην Μπαρτσελόνα και ο δεύτερος αποτελεί μεταγραφική προτεραιότητά για τους Μπλαουγκράνα. Με όσα έδειξαν στα γήπεδα της Γερμανίας, εύκολα μπορούν να πάρουν τον τίτλο του… νέου Εμπαπέ. Λέτε η Μπάρτσα να κάνει τέτοιο «χουνέρι» στη Ρεάλ, που πλήρωσε ένα σκασμό λεφτά για να πάρει τον Γάλλο και αυτοί με τα πιτσιρίκια να την ξεπεράσουν; Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η ιστορία έχει επαναληφθεί, μόνο που τότε ήταν ο Λιονέλ Μέσι ο πιτσιρικάς που έστησε τη δική του δυναστεία…