Λίγη ώρα πριν από τα ξημερώματα της Παρασκευής η ΠΑΕ ανακοίνωσε τη λίστα με τους ποδοσφαιριστές που θα έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στους δυο αγώνες με την Μπάνια Λούκα. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα προσδοκίες για προσθήκη της τελευταίας στιγμής και μένει να φανεί αν το παραθυράκι με τις δυο προσθαφαιρέσεις που θα είναι ανοικτό μέχρι και τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας του πρώτου αγώνα, θα το χρησιμοποιήσει ο ΠΑΟΚ.

Είναι  όμως ξεκάθαρο πως ακόμη και αν μέχρι τότε κάνει κάποια μεταγραφή η ομάδα δύσκολα να δούμε τον παίκτη να αγωνίζεται στα δυο ματς του δεύτερου προκριματικού γύρου.

Θα αρχίσω τη στήλη λίγο παράξενα. Ενεργός στα social media δεν είμαι, έχω έναν λογαριασμό στο facebook. Ως δια μαγείας κάθε μεταγραφική περίοδο, με… θυμούνται συγκεκριμένα άτομα και μπορεί κάθε μέρα να λαμβάνω περισσότερα από ένα μηνύματα από τον καθένα τους με τη γνωστή ερώτηση: «παίκτη θα πάρουμε;»

Βασικά καλό είναι αυτό γιατί πολύ απλά μαθαίνω έστω και δυο φορές τον χρόνο πως οι άνθρωποι είναι μια χαρά στην υγεία τους και να είμαι γερός να τους απαντώ…

Λοιπόν, ο ΠΑΟΚ ετοιμάζεται να παίξει την Τετάρτη με την περσινή του ομάδα αφού εκτός του Καμαρά, του Θυμιάνη και του Τσιφτσή δεν έκανε άλλη μεταγραφή. Και μπορώ να ρισκάρω από τώρα (προφανώς δεν ανακαλύπτω την Αμερική για τους τελευταίους δυο) πως ούτε ο Καμαρά θα είναι βασικός στο πρώτο ματς και θα πάει με Σβαμπ και Τσιγγάρα ο Λουτσέσκου.

Λίγο πολύ αυτό το άφησε να εννοηθεί και ο Λουτσέσκου στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε μια μέρα πριν η ομάδα επιστρέψει από την Ολλανδία.

Ο περσινός λοιπόν ΠΑΟΚ θέλει να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο του CHL εκεί φυσικά που ο βαθμός δυσκολίας θα είναι μεγαλύτερος.

Το ματς της προσεχούς Τετάρτης είναι κομβικό για έναν και μόνο λόγο: θα κάνει πιο εύκολη την απόφαση της ιδιοκτησίας για μεταγραφή. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς το προσέξατε, αλλά ο Λουτσέσκου σε μια αποστροφή του λόγου του και στο κομμάτι των μεταγραφών είπε πως πολλά εξαρτώνται και από το οικονομικό.

Τι μπορεί να γίνει δηλαδή την Τετάρτη; Ο ΠΑΟΚ να πάρει ένα σκορ πρόκρισης, να εξασφαλίσει την παρουσία του στους ομίλους του Conference, δηλαδή τα περσινά έσοδα και να μπορέσει έτσι να κάνει μεταγραφή. Ή μάλλον να την ανακοινώσει άμεσα. Γιατί πολύ απλά θα πρέπει να ετοιμάσει τον παίκτη ή τους παίκτες που θα πάρει για τον τρίτο προκριματικό αφού τα ματς δεν αργούν και θα γίνουν άμεσα, μια εβδομάδα μετά το δεύτερο ματς στην Βοσνία.

Φυσικά το «θα ήθελα να έχω από την πρώτη μέρα στην Ολλανδία τον φορ και τον χαφ» του Λουτσέσκου ποτέ δεν υλοποιήθηκε και ο προπονητής του ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένος να πάει σε αυτούς τους πρώτους αγώνες με την περσινή ομάδα.

Το γιατί δεν υλοποιήθηκε; Πολύ απλά διότι… ΠΑΟΚ είσαι. Και το επιχείρημα (εν μέρει σεβαστό) πως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας επηρεάζει την ιδιοκτησία, δεν μπορεί να είναι η απόλυτη δικαιολογία. Και πριν τον πόλεμο ΣΕ ΟΛΕΣ σχεδόν τι μεταγραφικές περιόδους, η καθυστέρηση υπήρχε. Μόνο μια φορά θυμάμαι με το τέλος του Πρωταθλήματος και πριν αρχίσει η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού ο ΠΑΟΚ είχε φροντίσει να πάρει παίκτες-κλειδιά και αναφέρομαι σε Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα με τον Μίχελ να είχε κάνει την προεργασία. Από τότε, η εξαίρεση του κανόνα είναι οι άμεσες μεταγραφές για τον ΠΑΟΚ.

Απλά την φετινή σεζόν, ο ΠΑΟΚτσής δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με την ιδέα πως εφόσον η ομάδα έχει έναν πιο βατό δρόμο για να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, δηλαδή να μπει στους «36» του CHL ξαναζεί το deja vu μεταγραφικών περιόδων που η ομάδα στο τέλος κινήθηκε ουσιαστικά και δυναμικά και αφού όμως  πρώτα πέτυχε τον στόχο της πρόκρισης σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ακούω πολλούς να στέκονται στα όσα έχουν κάνει οι άλλες ομάδες και να κάνουν συγκρίσεις. Δεκτό και αποδεκτό απόλυτα. Αλλά αν το κριτήριο είναι το τι κάνουν οι άλλες ομάδες και όχι ΤΟ ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ εκεί υπάρχει θέμα. Δεν θα με χαλούσε δηλαδή ο ΠΑΟΚ να είχε πάρει ήδη φορ, ήδη εξτρέμ, να ήταν ήδη εδώ ο Μεϊτέ και ας έπαιρναν από δέκα και πλέον παίκτες οι υπόλοιπες ομάδες.

Μια που αναφέρθηκα στον Λουτσέσκου, έβαλε ξεκάθαρα πλάτη για μια ακόμη φορά στην ιδιοκτησία. Δεν έβγαλε την περσινή γκρίνια ίσως επειδή στο skype με τον Σαββίδη, να πήρε τη διαβεβαίωση πως «πέρνα εσύ το πρώτο εμπόδιο και θα σου φέρω παίκτη ή παίκτες». Και νομίζω ή μάλλον είμαι βέβαιος πως αυτό άκουσε.

Εδώ κάποιος θα πει «μας ζάλισαν με τον Μπρέιθγουέιτ και εσύ μας λες πως ο ΠΑΟΚ θα ανακοινώσει φορ άμεσα». Ναι γιατί…. ΠΑΟΚ είσαι.

Αλλά το ζητούμενο είναι αν ο φορ που θα έρθει (τις τελευταίες ώρες ακούστηκε έντονα το όνομα του Τσαλόφ) είναι καλύτερος από τον Δανό. Και επίσης να μάθουμε ΠΟΥ χάλασε η μεταγραφή του. Γιατί αν η διαφορά δεν ήταν μεγάλη υπάρχει θέμα. Και προφανώς κάποιοι θα την αποδομήσουν την μεταγραφή επειδή πήγε στον Ολυμπιακό. Μεταγραφικός στόχος του ΠΑΟΚ ήταν, η ίδια η ομάδα το είχε επιβεβαιώσει. Όπως δηλαδή κάποιοι επικοινωνιακά πανηγύρισαν που ο Καμαρά πήγε στον ΠΑΟΚ ας αποδεχθούν πως κάποιος άλλος παίκτης επέλεξε τον Ολυμπιακό. Συμβαίνει και θα συμβαίνει πάντα σε όλα τα Πρωταθλήματα του πλανήτη.

Νομίζω πως από όλες τις περιπτώσεις φορ, αυτή του Λιβάγια είναι η πιο βατή. Γιατί με τον ΠΑΟΚ τα έχει βρει εδώ και καιρό. Απλά ο ΠΑΟΚ του έχει ξεκαθαρίσει «μείνε ελεύθερος». Τώρα αν η πίεση  για μεταγραφή άμεσα, η απαίτηση του κόσμου (βάλτε δίπλα πως την Δευτέρα ολοκληρώνεται η διάθεση των διαρκείας) κάνει την ΠΑΕ να δώσει χρήματα και στην Χάιντουκ θα φανεί άμεσα. Μακάρι…

Πάμε και στο θέμα Μεϊτέ. Προσωπικά αν δεν τον δω να φορά φανέλα ομάδας της Σαουδικής Αραβίας δεν θα σταματήσω να ελπίζω. Γιατί να ελπίζω; Γιατί πρώτος απ’ όλους ο Λουτσέσκου προχθές ΔΗΜΟΣΙΑ είπε «περιμένω δυο παίκτες + τον Μεϊτέ». Γιατί να τον περιμένει και άλλο; Γιατί προφανώς θεωρεί πως αυτός του κάνει και πως δεν θα χρειαστεί να περάσει κανένα εξάμηνο για να μάθει την ομάδα. Εδώ συμπληρώνει έναν χρόνο στην Τούμπα ο Οζντόεφ και ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί.

Την προσεχή Τετάρτη λοιπόν περισσότερα απ’ όλα μια καθαρή νίκη είναι σημαντική για να έρθει το πράσινο φως για μεταγραφές που θα κλείσουν όχι θα «τσεκαριστούν». Αυτό μας έχει δείξει και το περσινό καλοκαίρι. Πέρασε την Χαρτς, ήρθε ο Ντεσπόντοφ με 4.000.000 ευρώ μεταγραφή.

Θέλω να αναφερθώ και στον Ινγκασον. Πολύ το μπινελίκι από αρκετούς οπαδούς του ΠΑΟΚ. Κυρίως ποστάρουν τα όσα είχε γράψει όταν ήταν στον ΠΑΟΚ για ενδεχόμενο να αγωνιστεί σε άλλη ομάδα. Ούτε οι μισοί απ’ αυτούς που τώρα τον σκίζουν δεν θα ασχολούνταν μαζί του αν ο ΠΑΟΚ είχε ήδη φορ, χαφ και εξτρέμ. Ή έστω έναν από τους τρεις. Απλά τώρα τα πάντα εκνευρίζουν και φυσικά αυτό δεν είναι δική τους ευθύνη. Και για να το τελειώσω με τον Ινγκασον: έφερε 4.000.000 ευρώ πέρσι το καλοκαίρι. Και κινήθηκε μεταγραφικά ο ΠΑΟΚ πριν μπει στους ομίλους. Γιατί είπαμε. ΠΑΟΚ είσαι…