Ο Γιόζιπ Ίλιτσιτς επανεμφανίστηκε με τη φανέλα της Εθνικής Σλοβενίας μετά από 955 ημέρες, αγωνιζόμενος στο παιχνίδι των ομίλων του Γιούρο κόντρα στην Αγγλία.

Ένα ταξίδι από την κόλαση στην κανονική ζωή και την καθημερινότητα.

Ο Ίλιτσιτς έδινε πολύ καιρό μάχη για τη ψυχική του υγεία. Τα προβλήματά του ξεκίνησαν όταν αντιμετώπισε θέμα βακτηριακής λοίμωξης στους λεμφαδένες. Αυτό έγινε αφού ο συμπαίκτης του στη Φιορεντίνα, Νταβίντε Αστόρι, έχασε τη ζωή του ξαφνικά στον ύπνο του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Ούντινε.

Ο Γιόζιπ δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Φοβήθηκε ότι κι αυτός θα πέθαινε στον ύπνο του, μη μπορώντας να ξαναδεί την οικογένειά του.

"Αυτό που συνέβη στον Αστόρι, μου είχε μείνει στο μυαλό για μέρες. Δεν κατάφερνα πια να κοιμηθώ επειδή έκανα πάντα τέτοιες σκέψεις. Και όταν αρρώστησα το καλοκαίρι, πίστεψα ότι θα μπορούσε να συμβεί και σε εμένα. Υπήρχε μία περίοδος όπου φοβόμουν να πάω στο κρεβάτι και να αποκοιμηθώ".

Τελικά, μετά από μία διαρκής προσωπική πάλη, επέστρεψε στην Αταλάντα. Στη συνέχεια έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του.

Μετά, το 2020, ο εφιάλτης της κατάθλιψης έκανε και πάλι την εμφάνιση του. Πέραν από το θέμα υγείας και τις σκέψεις για τον θάνατο του Αστόρι – οι σειρήνες μέσα του πύκνωσαν μετά τα όσα έλαβαν χώρα στο Μπέργκαμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα φέρετρα στους δρόμους να περνάνε έξω από το παράθυρό του. Όπως εξομολογήθηκε, επανέφεραν τραύματα από την παιδική του ηλικία και τον Γιουγκοσλαβικό πόλεμο. Ένας πόλεμος που στοίχισε τη ζωή στον πατέρα του. Ακολούθησε μια μακρά περίοδος ποδοσφαιρικής αποχής.

Ο προπονητής του στην Αταλάντα, Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι, μιλώντας στον Sky σχετικά με τη συνάντησή τους ενόψει του αγώνα στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Παρί το 2020 ανέφερε κάτι συγκλονιστικό: «Πήγα να τον δω στο νοσοκομείο. Είχε χάσει περίπου 10-12 κιλά. Τον σήκωσα σαν μαριονέτα και είπα: «Έλα, Γιόζιπ, έλα μαζί μας…» Ο Γκασπερίνι ξέσπασε σε κλάματα λέγοντας την ιστορία.

Μετά από λίγο καιρό ο Ίλιτσιτς επέστρεψε, έπαιξε ξανά ποδόσφαιρο - αλλά το 2022 τα προβλήματα επέστρεψαν. Αυτή τη φορά, λίγους μήνες αργότερα, αυτός και η Αταλάντα έλυσαν κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του, πακετάροντας βαλίτσες στη συνέχεια για τη Σλοβενία.

Έτσι, ο Ίλιτσιτς επέστρεψε στη Μάριμπορ, στον σύλλογό του πριν μετακομίσει στην Ιταλία σε ηλικία 22 ετών. Αλλά ήταν σε κακή κατάσταση σωματικά και ψυχικά. Ο τότε προπονητής της Μάριμπορ τον άφηνε στον πάγκο και ενίοτε δεν του επέτρεπε να προπονηθεί με την ομάδα.

Κλειδί ήταν ο Άντε Σιμούντζα, ο προπονητής που είχε ο Ίλιτσιτς στη Μάριμπορ πριν φύγει για την Ιταλία, στις 3 Οκτωβρίου 2023. Ο Σιμούντζα άρχισε να επαναφέρει τον Ίλιτσιτς σε φόρμα και τον έκανε να νιώθει ξανά χαρούμενος για το ποδόσφαιρο. Ο Γιόζιπ ξαναγεννήθηκε και τελείωσε τη σεζόν με 9 γκολ και 12 ασίστ σε 36 εμφανίσεις του.

Αυτό του χάρισε μια κλήση στην εθνική ομάδα της Σλοβενίας τον Μάιο και αργότερα μια θέση στην αποστολή για τα Γιούρο. Δεν είχε αγωνιστεί για την Εθνική ομάδα για 934 ημέρες προτού παίξει κόντρα στην Αρμενία στις 4 Ιουνίου 2024.

Ο Ίλιτσιτς και ο προπονητής της Εθνικής ομάδας της Σλοβενίας, Ματίας Κεκ, αναγνώριζαν ότι η μη συμμετοχή του στα προκριματικά θα οδηγούσε σε μειωμένο ρόλο στα τελικά, επιλέγοντας τον αριθμό 26. Ο τελευταίος άνθρωπος δηλαδή στα χαρτιά.

Χάθηκε ένα πέναλτι με την Πορτογαλία... Ε και; Πέναλτι είναι θα χαθεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι ένας άνθρωπος βρήκε ξανά την όρεξη για να ζήσει και να παίξει μπάλα

*Το πέναλτι απέκρουσε ο Κόστα. Ο τίτλος είναι μεταφορικός.