Το κατάφερε και αυτό η ΑΕΚ στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς κόντρα στην Ίντερ Ντ' Εσκάλδες, μια άγνωστη ομάδα από την Ανδόρα, η οποία στον πρώτο προκριματικό γύρο είχε πετάξει εκτός διοργάνωσης τη Βελέζ Μόσταρ. Και πως να περιγράψεις αυτό που είδαν τα μάτια του κόσμου που γέμισε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας μέσα στην κόλαση του καυτού Ιουλίου; Η Ένωση αντί να πάρει το ματς με ένα 4-0 ή 5-0 κατάφερε να σκοτώσει ό,τι καλό έκανε στο παιχνίδι. Έδειξε εντελώς ασόβαρη στο δεύτερο μέρος, έκανε τραγικά λάθη και έδωσε δικαιώματα στην αντίπαλό της, για να ελπίζει στον επαναληπτικό αγώνα.

Και τα κατάφερε να το κάνει μια χαρά η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού, μετατρέποντας ένα πάρτι σε θρίλερ, παρότι πήρε στο τέλος τη νίκη. Η ΑΕΚ ήταν καταιγιστική, προηγήθηκε 4-0, είχε σωρεία ευκαιριών, για να αυξήσει τον δείκτη του σκορ, έχασε και πέναλτι με τον Λιβάι Γκαρσία με τους φιλοξενούμενους να μειώνουν σε 4-3, από ένα αυτογκόλ του Βίντα, ένα πέναλτι που υπέπεσε ο Στρακόσια και είναι απορίας άξιον αν θα δινόταν αν υπήρχε VAR και ένα σουτ από λανθασμένη απομάκρυνση της άμυνας. Όλο αυτό το σκηνικό είναι πέρα από κάθε φαντασία, που ούτε ο πιο τρελός σεναριογράφος στο Netflix δεν θα σκεφτόταν.

«Τα λάθη στην Ευρώπη πληρώνονται», δήλωσε ο Αλμέιδα μετά το ματς και έχει δίκιο και δεν μπορείς να του χρεώσεις ότι δεν έκανε σωστά τη δουλειά του από τον πάγκο. Δεν ήταν απλά λάθη όμως ήταν δώρα. Οι παίκτες του έβαλαν στο παιχνίδι την ομάδα από την Ανδόρα, η οποία έχει αποδείξει, ότι μόνο περίπατο δεν μπορεί να κάνει μια βαλκανική ομάδα στην έδρα της. Πέντε έριξε στη Βελέζ και έγραψε ιστορία. Οπότε η ΑΕΚ πρέπει να ανασυνταχθεί, να αποκτήσει ξανά τη σοβαρότητά της, σε άμυνα και επίθεση (και θα το εξηγήσουμε αυτό) και να μην επιτρέψει να γράψει μια ακόμα ιστορική σελίδα... Σίγουρα η γκρίνια δεν είναι καλός σύμμαχος, απλώς για την Ένωση δεν υπάρχει περιθώριο να χάσει από τόσο νωρίς έναν πολύ σοβαρό στόχο.

Ο κόσμος εκδήλωσε με τη γιούχα του τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό του.

Από εκεί και πέρα, ο πολυτιμότερος παίκτης της ΑΕΚ σε αυτήν την αναμέτρηση ήταν ο Ρόμπερτ Λιούμπισιτς. Ο Αλμέιδα τον έβαλε σε έναν ρόλο αντί-Αραούχο, μιας και ο Περέιρα δεν είναι δηλωμένος σε αυτήν τη φάση στην ευρωπαϊκή λίστα. Ο Κροάτης τον δικαίωσε με την επιλογή του. Ήταν ορεξάτος και μας είχε προϊδεάσει από το φιλικό-πρόβα τζενεράλε με την Ομόνοια στην Κύπρο. Έφτιαξε φάσεις, σκόραρε, παραλίγο να πετύχει και δεύτερο τέρμα και εδώ κρύβεται η έλλειψη σοβαρότητας που έδειξε η ομάδα στο δεύτερο μέρος στην επίθεση. Γιατί ο Λιούμπισιτς σπατάλησε ένα σίγουρο γκολ από πάσα πάρε-βάλε του Ελίασον, προτιμώντας να πασάρει στον Ρότα, ενώ μπορούσε άνετα να «σκοτώσει» τον Μουνιόθ.

Όπως δεν γίνεται να κανεις λάθη στην Ευρώπη, έτσι δεν γίνεται και να χάνεις εύκολα γκολ.

Πρόκειται για έναν παίκτη ο οποίος ήταν ο καλύτερος και έβγαλε μάτια στο ματς. Έφτασε να κάνει και τον αμυντικό στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, όπου έσωσε δύο φορές την ομάδα του με σημαντικές επεμβάσεις.

Ασόβαρος όμως ήταν και ο Λιβάι Γκαρσία παρότι είχε ασίστ και γκολ. Πετυχαίνει το 2-0 μετά από δεύτερη προσπάθεια σε άστοχο τετ α τετ. Κερδίζει ένα πέναλτι σε τετ α τετ, το οποίο πάλι θα μπορούε να το είχε καθαρίσει (και να κάνει το 5-1) και από τα 11 βήματα σημαδεύει πάνω στον τερματοφύλακα, ο οποίος στην κυριολεξία τον εξευτελίζει. Ήταν τόσο αδύναμη η εκτέλεση που κατάφερε να καπακώσει τη μπάλα. Εδώ φαίνεται, ότι το πρόβλημά του είναι ψυχολογικό.

Και πάμε στα μετόπισθεν. Η ΑΕΚ δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο όμως τα πράγματα αλλάζουν. Οι φιλοξενούμενοι κάνουν φάση τετ α τετ στο 47'. Το βγάζει ο Στρακόσια, ο οποίος μετά τον Λιούμπισιτς ήταν ο καλύτερος παίκτης. Έφτασε να βγάλει μέχρι και ασίστ στον Λιβάι Γκαρσία στο πρώτο μέρος, ενώ είχε άλλη μια απόπειρα από γεμίσμα από την περιοχή του. Και όμως και ο διεθνής Αλβανός τερματοφύλακας ήταν εκτός θέσης στο γύρισμα του Βίντα στη φάση που έγινε το 4-1. Εκεί φταίει και ο γκολκίπερ και ο στόπερ. Είναι ξεκάθαρο θέμα ασυνεννοησίας. Και έλλειψης σοβαρότητας.

Στο πέναλτι που υπέπεσε ο Στρακόσια, έχει ευθύνη, ότι του φεύγει το κοντρόλ. Στη συνέχεια όμως προλαβαίνει και διώχνει και στην ουσία ο Αντρέου πέφτει πάνω του. Αν υπήρχε VAR ίσως να μη δινόταν ποτέ. Αλλά με αυτά που είδαμε πέρσι στους ομίλους του Europa League, δεν θα έβαζε κανείς το χέρι του στη φωτιά, ότι δεν θα δινόταν...

Το 4-3 είναι δώρο... Μουκουντί. Στρώνει τη μπάλα στον Μαρτίνεθ. Ασίστ του έδωσε, θυμίζοντας την πολύ κακή σεζόν που έκανε πέρσι. 

Δυστυχώς το σκορ και η εξέλιξη του παιχνιδιού δεν επιτρέπει να μπούμε σε ανάλυση θετικών στοιχείων παικτών όπως ο Κοϊτά που έδειξε πράγματα, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση που ο κόσμος είναι με τα πιεσόμετρα και τα υπογλώσσια. Η ΑΕΚ  στο πρώτο επίσημο ματς της χρονιάς ήταν του ύψους και του βάθους. Και το ερώτημα που αιωρείται μετά από αυτήν τη νίκη με τα τρία εμφράγματα είναι το εξής: Πότε θα σοβαρευτεί;