Βλέποντας κανείς τα πρώτα 60 λεπτά του Ολυμπιακός - Νότιγχαμ Φόρεστ αισθάνονταν ότι μπήκε στη... μηχανή του χρόνου και γύρισε ένα χρόνο πίσω, ή έστω κάμποσους μήνες. Τότε που στον πάγκο των ερυθρόλευκων βρίσκονταν ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ ή, αργότερα, ο Κάρλος Καρβαλιάλ.
Και το πίστευε αυτό επειδή στην προ Μεντιλίμπαρ εποχή ο Ολυμπιακός ήταν τόσο επιπόλαιος και ευάλωτος αμυντικά, ειδικά στις στημένες μπάλες. Τότε επίσης ήταν που η ομάδα έδειχνε να μην έχει πολλές ιδέες για το πως θα φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή.
Διαβάστε επίσης...
Το να δέχεται τέσσερα (4) γκολ στο Γ.Καραϊσκάκης ο Ολυμπιακός, έστω σε φιλικό και έστω από μια ομάδα με πολλή ποιότητα όπως η Νότιγχαμ Φόρεστ, δεν... χωνεύεται εύκολα. Και ειδικά όταν πρόκειται για γκολ σαν κι αυτά που είδαμε. Στο 0-1 (15ο λεπτό) και το 1-3 (61ο λεπτό) Γουντ και Γιέιτς έπαιξαν... βόλεϊ (στο 1ο με κεφαλιές και ύστερα από κόρνερ, στο 2ο με πόδι και κεφάλι και ύστερα από φάουλ) στην... καρδιά της περιοχής του Ολυμπιακού και σκόραραν με τους ερυθρόλευκους ανήμπορους να βάλουν stop, να κάνουν κάποια πράγματα απλά και αυτονόητα.
Στο 1-2 (43ο λεπτό) έγινε νέο κραυγαλέο λάθος, αυτή τη φορά καθαρά ατομικό από τον Τζολάκη, δηλαδή τον άνθρωπο που έπιανε πέναλτι σαν... στραγάλια πέρυσι στην τρελή πορεία του Θρύλου για την κατάκτηση του Conference. Ο Έλληνας τερματοφύλακας έκανε στραβο...γροθιά σε ένα φαινομενικά ακίνδυνα εκτελεσμένο φάουλ. Αντί να την απομακρύνει σ' αυτό το φαινομενικά εύκολο γέμισμα προς την περιοχή του έκανε... τσαφ με τη γροθιά και την έστρωσε δίπλα του στον Γουντ που πλάσαρε σε κενή εστία.
Αχαρακτήριστη ήταν και η αμυντική συμπεριφορά ουκ ολίγων ερυθρόλευκων παικτών στο 1-4 (68ο λεπτό) όταν ο Ελάνγκα άρχισε μια ατομική προσπάθεια από το κέντρο του γηπέδου και δεξιά και αφού πέρασε τη... μισή 11άδα των Πειραιωτών πλάσαρε, εντός περιοχής, για να σκοράρει.
Ήταν αμήχανο όλο αυτό που έβλεπαν άπαντες από τον Ολυμπιακό. Γιατί δεν ήταν ο Ολυμπιακός της εποχής Μεντιλίμπαρ. Σίγουρα δεν ήταν ο Ολυμπιακός των φετινών καλοκαιρινών φιλικών με το ατελείωτο πρέσινγκ που έπνιγε τον αντίπαλο.
Για να είμαστε δίκαιοι, οι αμυντικές δυσλειτουργίες του Ολυμπιακού, ως ένα μέρος τουλάχιστον, είχαν εξήγηση / δικαιολόγια. Έπαιξε για πρώτη φορά ο φυσιολογικά μουδιασμένος Στάμενιτς που δεν είχε αγωνιστεί καθόλου ως τώρα λόγω τραυματισμού. Ο 22χρονος διεθνής Νεοζηλανδός (δανεικός από τη Νότιγχαμ) έπαιξε για πρώτη φορά με τον Έσε στις θέσεις 6-8 και μπροστά τους είχαν τον Τσικίνιο. Επίσης συνυπήρξαν για πρώτη φορά στον αγωνιστικό χώρο οι δύο στόπερ, Πιρόλα και Ρέτσος. Άρα σε κομβικά τετραγωνικά, το κέντρο άμυνας και μπροστά τους, οι παίκτες δεν είχαν άλλο ματς μαζί. Εύλογα παρατηρήθηκε έλλειμμα συνεννόησης.
Στο τελευταίο ημίωρο (με τις καθυστερήσεις) ωστόσο, επανεμφανίστηκε ο κανονικός Ολυμπιακός, της εποχής Μεντιλίμπαρ. Η ευρεία έκταση του σκορ, οι αλλαγές του Ισπανού τεχνικού (σ.σ.: μπήκαν Βέλντε, Γιάρεμτσουκ, Μπακούλας, Ορτέγκα και Ρόντινεϊ) σε συνδυασμό με τις (πολλές) αλλαγές του Νούνο Εσπίριτο Σάντο της Νότιγχαμ (έπαιξε κι αυτό το ρόλο του, μην κρυβόμαστε) άλλαξαν τις ισορροπίες του ματς και την εικόνα των ερυθρόλευκων.
Ο παθητικός και φοβισμένος επιθετικά Ολυμπιακός πήρε τα ηνία και έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο του να πανηγυρίσει. Ως το 61ο λεπτό είχε ξεσηκωθεί μόλις μία φορά, στο 24ο λεπτό. Σ' εκείνο το σημείο ισοφάρισε προσωρινά ο Ζέλσον με ένα γκολ ποίημα. Ένα γκολ με το οποίο εξέθεσε τον Βραζιλάνο στόπερ Μουρίλο της Νότιγχαμ για να στείλει με υπέροχο εναέριο πλασέ στην κίνηση τη μπάλα στο αριστερό πλαϊνό δίχτυ.
Παρεμπιπτόντως, για τον Μουρίλο η άλλη ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη είχε δώσει πέρυσι το καλοκαίρι 12 εκατ.ευρώ για να τον πάρει από την Κορίνθιανς κι αυτή τη στιγμή ο 22χρονος στόπερ κοστολογείται με 35 εκατ.ευρώ. Αντιθέτως τώρα ο Ζέλσον κοστολογείται με 2,5 εκατ.ευρώ και στην καλύτερη φάση του, Ιούνιο του 2018, κοστολογούνταν όσο τώρα και ο Μουρίλο, δηλαδή 35 εκατ.ευρώ! Τι παιχνίδια παίζει η ποδοσφαιρική ζωή, έτσι; Κι αφού μιλάμε για τις χρηματιστηριακές αξίες, φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου να αποκατασταθεί από το transfermarkt, που τηρεί αυτό το άτυπο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, η σωστή αξία της μετοχής Ζέλσον. Δεν είναι για 2,5 εκατ.ευρώ μόλις ο Μαρτίνς αλλά για πολλά παραπάνω.
Πόσο παραπάνω; Να, όσο ο υπέροχος 25χρονος (τα κλείνει τον Σεπτέμβριο) Νορβηγός εξτρέμ, Κρίστοφερ Βέλντε που απέκτησε ο Ολυμπιακός από τη Λεχ Πόζναν. Τι άτι είναι αυτό;;;!!! Μπήκε στο ματς ως μία από τις διορθωτικές κινήσεις του Μεντιλίμπαρ και έκανε, πάλι, διαφορά. Στο 78' είχε ωραίο συρτό σουτ στη ρίζα του αριστερού δοκαριού (απέκρουσε λίγο και ο τερματοφύλακας, μέσα πήγαινε) που έκανε γκολ από κοντά ο Ζέλσον (2-4) και στο 89' με νέο διαγώνιο δεξί συρτό σουτ σκόραρε για το 3-4. Όπως έγραψα και σε προηγούμενο blog, ο Βέλντε πείθει ότι με την παρουσία του και τον ανανεωμένο Ζέλσον ο Ολυμπιακός θα έχει κάνει μεγάλη αναβάθμιση στα φτερά του εφόσον κρατήσει και τον Ποντένσε ενώ έμεινε και ο Μασούρας. Θα έχει χάσει μόνο τον Φορτούνη δηλαδή που αντικαθιστά και με το παραπάνω ο Βέλντε.
ΥΓ: Στο γκολ του Βέλντε στο 89' αξίζει να σημειωθεί η υπέροχη επιθετική άμυνα και το κλέψιμο του Ορτέγκα πάνω από τη μεσαία γραμμή και προς την περιοχή της Νότιγχαμ.
ΥΓ2: Αξίζει να σημειωθεί επίσης και η νέα θετική παρουσία του Μπακούλα στο 25λεπτο που αγωνίστηκε. Χάι λάιτ ήταν μια απίθανη ντρίμπλα στον Ντανίλο στο 90+1' η οποία κατέληξε σε τεράστια ευκαιρία ισοφάρισης (κεφαλιά λίγο άουτ από τη μικρή περιοχή) του Γιάρεμτσουκ.
ΥΓ3: Στη φάση του 3-4 μην παραλείψουμε να πούμε ότι υπήρξε μια έξοχη ανάπτυξη από δεξιά όπου Ρόντινεϊ, Τσικίνιο και Γιάρεμτσουκ συνδυάστηκαν υπέροχα για να πάρει ο Βέλντε και να έχει το σουτ στο δοκάρι που έκανε γκολ από κοντά παίρνοντας το... ριμπάουντ ο Ζέλσον.
ΥΓ4: Ο Πιρόλα ήταν ο αριστερός στόπερ και ο Ρέτσος ήταν δεξιά ενώ λίγο πιο αριστερά στα χαφ έπαιξε ο Στάμενιτς με τον Έσε λίγο πιο δεξιά και μπροστά τους ήταν ο Τσικίνιο.