Ο κύκλος της προετοιμασίας εν όψει της έναρξης του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε για τον Ολυμπιακό με το 4-2 επί του Άρη Λεμεσού στην Κύπρο και, αν σταθεί κανείς στην εικόνα που έδειξε η ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στο επιθετικό κομμάτι, σίγουρα μπορεί να κάνει λόγο για θετικό πρόσημο.

Ο Βέλντε ήταν και πάλι εκπληκτικός, ο Μπιέλ αισθητά βελτιωμένος, ο Γιάρεμτσουκ μπορεί να μην σκόραρε ξανά αλλά είναι ομαδικός παίκτης και μοιάζει ζήτημα χρόνου να πάρει μπρος και στην επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα, ενώ ο Μπακούλας πιστοποίησε ότι μπορεί να δώσει λύσεις και στην επιθετική λειτουργία των Πειραιωτών με το υπέροχο γκολ που σημείωσε.

Γενικά, για 60 λεπτά οι κάτοχοι του Conference League ήταν εξαιρετικοί στην επίθεση, δείχνοντας την ικανότητά τους να πιάνουν καταιγιστικό ρυθμό με όπλο την ασφυκτική πίεση στις αντίπαλες άμυνες, που φέρνει πολλά κλεψίματα, συνεχείς ανακτήσεις της μπάλας και απανωτές επισκέψεις στην αντίπαλη περιοχή με επακόλουθο, βέβαια, είτε γκολ είτε δημιουργία ευκαιριών.

Το θέμα όμως είναι τι γίνεται και στο αμυντικό σκέλος και εκεί υπήρξαν κάποιες πρώτες αρρυθμίες στο α’ ημίχρονο, απόρροια του γρήγορου ρυθμού που είχε επιβάλλει ο Ολυμπιακός με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά στις γραμμές σε αντεπιθέσεις των γηπεδούχων, με την κατάσταση να γίνεται πολύ άσχημη μετά το 60’.

Θα πει κανείς “εντάξει, φιλικό ήταν, χαλάρωσαν με το υπέρ τους 0-3 από το 23’”, μόνο που εδώ μιλάμε για δύο γκολ παθητικό, ένα δοκάρι και δύο, τρία χαμένα τετ α τετ από πλευράς Άρη Λεμεσού. Οι πιο πολλές φάσεις, μάλιστα, καταγράφηκαν σε ένα διάστημα 12-13 λεπτών, με τους παίκτες του Μεντιλίμπαρ είτε να… κοιτούν τους αντιπάλους τους είτε να έχουν τελείως λάθος τοποθετήσεις, όπως αυτή του Άμπι στη φάση του 2-3.

Ένας Ολυμπιακός που δείχνει πως όταν δεχθεί ένα γκολ μπορεί πολύ γρήγορα να δεχθεί κι ένα δεύτερο κι ένα τρίτο, όπως δηλαδή συνέβη στις περσινές βαριές ήττες από Μακάμπι Τελ Αβίβ (1-4) και Παναθηναϊκό (1-3), όπως συνέβη και στο πρόσφατο 3-4 από τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Εν ολίγοις, ναι μεν οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν ότι εν όψει και των επίσημων αγώνων -αρχής γενομένης από την εκτός έδρας πρεμιέρα του πρωταθλήματος με το Βόλο το επόμενο Σάββατο (17/8)- θα είναι φέτος μια ομάδα ικανή να προσφέρει πλούσιο θέαμα και πολλά γκολ, ωστόσο χρειάζεται ο Μεντιλίμπαρ να βρει τον τρόπο να ισορροπήσει το πράγμα.

Δεν θα μπορέσει ο Ολυμπιακός να πετύχει τους στόχους του, αν πηγαίνει στη λογική «όσα βάλουμε και όσα φάμε», δεν θα καταφέρει τίποτα αν κερδίζει 3-0 και το ματς πηγαίνει στο 3-2 σε χρόνο dt ή ξυπνά μετά το 1-4, όπως συνέβη τις προάλλες ενάντια στη Νότιγχαμ.

Και αν αυτό ίσως δεν του κοστίσει αρκετά στο πρωτάθλημα, στο Europa League θα υποφέρει...