Βαθμοί για την πάρτη του, βαθμοί και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό κρατώ από την νίκη του ΠΑΟΚ στο Δουβλίνο και τίποτε άλλο. Η αλήθεια είναι πως μετά το 4-0 της Τούμπας, το ματς αυτό ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Θα είχε ενδιαφέρον αν για παράδειγμα ήταν στη λίστα της UEFA ο Σορετίτε και τον βλέπαμε. Θα τον δούμε στα ματς του Europa. Και σε λίγες ώρες θα μάθουμε και τους αντιπάλους. Σπουδαία ματς, τεράστια κίνητρα για κάθε παίκτη και λύτρωση για έναν προπονητή που δεν θα πρέπει να διαχειρίζεται ένα ρόστερ για ένα ματς την εβδομάδα.

Είχα ρωτήσει τον Λουτσέσκου μετά το πρώτο ματς, αν εκείνο το 4-0 του επέτρεπε να κάνει πιο εύκολα διαχείριση τόσο για το ματς με τον Παναιτωλικό όσο και για αυτό που έρχεται την Κυριακή απέναντι στον Ατρόμητο. Και φάνηκε χθες με την επιλογή της ενδεκάδας, κρατώντας εκτός τον Τάισον, τον Κωνσταντέλια αν θέλετε και τον Σβαμπ και τον Τσάλοφ, πως εκείνο το 4-0 του επέτρεψε να το κάνει και να σκεφτεί το ματς στο Περιστέρι. Μπήκαν και οι τέσσερις μετά το 70’ προφανώς θα είναι βασικοί την Κυριακή εκεί που ο ΠΑΟΚ πριν τη διακοπή θέλει νίκη έστω και με μισό μηδέν για να πάει με το απόλυτο στη διακοπή.  Απλά ήταν σημαντικό πως κράτησε μια τετράδα στην άμυνα για να της δώσει χρόνο αφού έπρεπε να κοιτάξει την μετά-Κουλιεράκη εποχή, έπρεπε να δώσει χρόνο στον Οτο για να πάρει τα πάνω του, έπρεπε να δώσει χρόνο και στον Καμαρά στα χαφ για να βρει ακόμη καλύτερο ρυθμό.

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να το κουράσουμε παραπάνω. Μπορεί απλά να εκνευρίστηκαν ή να γκρίνιαξαν αυτοί που το έπαιξαν… διπλό από το ημίχρονο. Δεν βρίσκω άλλο λόγο κάποιος να προβληματιστεί γιατί ο ΠΑΟΚ κέρδισε μόνο με 2-0. Και δεν μπορώ επίσης να προσπεράσω πως δεν δέχθηκε πάλι γκολ, για τρίτο συνεχόμενο ματς. Χτίζεις ψυχολογία κρατώντας το μηδέν στην άμυνα σου και ειδικά αν έχεις δεχθεί στην έδρα σου δυο γκολ από τον Πανσερραϊκό και άλλα δυο από την Μπόρατς ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα τέσσερα από την Μάλμε.

Αυτό φυσικά που ενδιαφέρει τους φίλους του ΠΑΟΚ είναι το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου. To F5 στο πληκτρολόγιο θα πάρει πλέον φωτιά στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας από τους οπαδούς του. Την Παρασκευή έρχεται ο Κόλεϊ και ο Μπακαγιόκο και επίσης είναι κοντά στο να κλείσει έναν δεξιό κεντρικό αμυντικό για να ξεκουράζει τον Κεντζιόρα αφού μιλάμε παίκτη που επιλέγεται από τον ΠΑΟΚ για να έχει και την προοπτική μεταπώλησης αν του βγει.

Το αν θα προχωρήσει και στην απόκτηση και άλλου ποδοσφαιριστή και αναφέρομαι στον χαφ; Δεν το αποκλείω αλλά μπορεί αυτό να γίνει και μετά τις 4 Σεπτεμβρίου πράγμα που σημαίνει πως δεν θα δηλωθεί στη λίστα της UEFA.

Στην περίπτωση του Μπακαγιόκο, είναι δεδομένο πως ο ΠΑΟΚ τον αποκτά γιατί πολύ απλά δεν θέλει να μείνει με τέσσερα χαφ (βάζω μέσα και τον Θυμιάνη). Μου θυμίζει λίγο αυτό το περσινό καλοκαίρι και ότι είχε συμβεί με τον Σαμάτα. Ο Λουτσέσκου είχε ανάψει το πράσινο φως αφού από τη στιγμή που δεν έκλειναν οι πρώτες επιλογές, συμβιβάστηκε ώστε να έχει έστω έναν φορ στην ομάδα μαζί με τον Μπράντον. Ο Μπακαγιόκο μου θυμίζει τις δωροσακούλες στα περίπτερα. Τις αγοράζεις ελπίζοντας πως θα βρεις το δώρο που θέλει το πιτσιρίκι να βρει μέσα. Στην ουσία δηλαδή ελπίζεις πως θα κάνει το restart και θα θυμίζει τον παίκτη προ Λοριάν εποχής. Σε ότι αφορά τον Κόλεϊ ο ΠΑΟΚ πιστεύει πως βρήκε έναν αξιόπιστο στόπερ απλά όποιος και να ερχόταν πάντα θα βρίσκει μπροστά του την μοιραία σύγκριση με τον Κουλιεράκη.

Και πρέπει να σημειώσω κάτι ακόμη: από τη στιγμή που και οι δυο παίκτες υπογράφουν 1+1 έτη, καταλαβαίνουμε πως ο ΠΑΟΚ δεν θέλει να κάνει λάθη του παρελθόντος δίνοντας πολυετή συμβόλαια. Και προφανώς θέλει σε αυτό το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου να ξεφορτωθεί και τον Αλί Σαμάτα. Προφανώς την πιο αποτυχημένη μεταγραφή ασχέτως αν το πάλεψαν ως το τέλος άπαντες. Πάντως αποχωρεί ο Ράφα Σοάρες αφού το πρότζεκτ Γκόμεζ πρέπει να δουλευτεί έστω και αν αρχικά θα ξεκουράζει τον πολύτιμο Μπάμπα Ράχμαν.

Κλείνοντας πρέπει να σταθώ και στην μεγάλη πρόκριση του Παναθηναϊκού απέναντι στην Λανς. Είναι πολύ σημαντικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο που συνεχίζει με τρεις ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ήδη μέσα σε μια βραδιά επέστρεψε στην 15η θέση και σύντομα θα βρεθεί και στην 14η. Το σημειώνω αυτό γιατί ναι είναι δεκτή η όποια οπαδική καζούρα, αλλά οι πορείες των ελληνικών ομάδων εξασφαλίζουν περισσότερα ευρωπαϊκά εισιτήρια και αυτό είναι το ουσιώδες. Και για να βάλω και μια ακόμη πινελιά ο ΠΑΟΚ στην προσπάθεια που κάνει για να υπερασπιστεί τον τίτλο του, δεν ήθελε μετά την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό να έχει ένα παιχνίδι την εβδομάδα.