Τα λόγια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην ομιλία του προς τους Έλληνες διεθνείς, το πρωί της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου 2024, σίγουρα άγγιξαν πολύ κόσμο στη χώρα. Ο Σέρβος τεχνικός συστήθηκε στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής στην πρώτη συγκέντρωση ενόψει των αναμετρήσεων που ακολουθούν για το Nations League, απέναντι στη Φινλανδία (7/9 εντός) και την Ιρλανδία (10/9 εκτός). Οι ατάκες του 62χρονου προπονητή ήταν από καρδιάς. Δεν μίλησε αυστηρά ποδοσφαιρικά, αλλά προσπάθησε να κάνει επίκληση στο συναίσθημα του Έλληνα ποδοσφαιριστή. Προσπάθησε να βγάλει από την ψύχη τους την υπερηφάνεια που έχει ο ελληνικός λαός για την ιστορία και τον πολιτισμό του.

Ξεχάστε τις ομάδες και δείτε αλλιώς την Εθνική

Για να γίνει αυτό όμως πρέπει πρώτα να φύγουν οι οπαδικοί χρωματισμοί. «Για λίγες μέρες ξεχάστε τις ομάδες σας, τις χαρές ή τις λύπες, βάλτε πάνω απ’ όλα το συναίσθημα που το έχετε και με το παραπάνω σαν Έλληνες ώστε να μιλάνε όλοι για τη δική σας γενιά. Να ξεπεράσετε τους προηγούμενους. Δεν έχετε να ζηλέψετε κάτι από τους υπόλοιπους», ανέφερε σαν να λέει «ξεχάστε τις ομάδες και δείτε αλλιώς την Εθνική»

Στάθηκε στο ζήτημα της «δουλειάς». «Τίποτα δεν γίνεται με την τύχη. Τα έλεγαν παλιότερα και για την κατάκτηση του Euro και φυσικά δεν ισχύει. Τίποτα δεν χαρίζει κανείς, σε κανέναν. Όλα γίνονται μέσα από τη δουλειά. Αν δεν είχατε ταλέντο δεν θα παίζετε όλοι σε τόσο μεγάλες ομάδες και αυτό το ταλέντο θέλω να σας βοηθήσω να το βγάλετε και εδώ».

Ο Γιοβάνοβιτς τα έλεγε αυτά σους παίκτες, όχι σαν κάποιος ξένος. Πώς άλλωστε μπορεί να λογαριαστεί έτσι ένας άνθρωπος που έπαιξε ποδόσφαιρο για 10 χρόνια στη χώρα μας, τίμησε τη φανέλα του ιστορικού Ηρακλή και έμαθε να μιλά ελληνικά σαν λόγιος; Στην προπονητική πέρασε από τόσους ελληνικούς πάγκους, άφησε το στίγμα του στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ και αναμόρφωσε τον Παναθηναϊκό τα προηγούμενα χρόνια τον Παναθηναϊκό, ούτως ώστε σήμερα να διεκδικεί τίτλους και να έχει επανέλθει σε ευρωπαϊκή τροχιά; «Είμαι και εγώ Έλληνας, έχω ελληνικό διαβατήριο και σας ξέρω όλους περισσότερο απ’ όσο μπορεί οποιοσδήποτε να φανταστεί. Δεν σας μιλάει κάποιος ξένος», ήταν τα λόγια του ασπρομάλλη κόουτς από τη Λόζνιτσα, για να ολοκληρώσει την ομιλία του με ένα μήνυμα, για να αφυπνίσει την υπερηφάνεια των παικτών.

«Σας πιστεύω πολύ! Σαν λαός δεν κωλώνετε και δεν κάνετε πίσω στα δύσκολα και αυτή την ψυχή σας θέλω να την εκμεταλλευτώ και σας τη βγάλω και μέσα στο γήπεδο. Θέλω τη θετική σας αύρα, να δουλέψουμε καλά αυτές τις μέρες της εβδομάδας γιατί μετά θα έχουμε μόνο παιχνίδια και καθόλου χρόνο», κατέληξε.

Οι ιστορικοί δεσμοί Ελλήνων και Σέρβων

Εκτός από την ποδοσφαιρική σταδιοδρομία και τις θητείες του ως τεχνικός στην Ελλάδα, υπάρχουν βαθύτεροι δεσμοί που ενώνουν τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς με την Ελλάδα, λόγω των θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών που διατηρούν οι Σέρβοι με την πατρίδα μας. Η Ορθοδοξία είναι τα θεμέλια αυτής της σχέσης. Η Σερβία ήταν μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και επηρεάστηκε από τον πολιτισμό της. Οι φιλικές σχέσεις όμως διατηρήθηκαν και μετά τους αγώνες των Σέρβων για ανεξαρτησία τον 11ο και τον 12ο Αιώνα. Στην εποχή του αυτοκράτορα των Σέρβων του Ντούσαν του Ισχυρού (1308-1355), η ελληνική ήταν η επίσημη γλώσσα της αυτοκρατορίας μαζί με τη σερβική. Άλλωστε οι περισσότερες σύζυγοι Σέρβων ηγεμόνων ήταν Βυζαντινές, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι η μητέρα του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου ήταν Σερβίδα (σ.σ.η Ελένη Δραγάση ήταν κόρη του Σέρβου Δεσπότη Κονσταντίν Ντράγκας Ντεγιάνοβιτς), μία σύνδεση που είναι πολύ δυνατή για τους λάτρεις των ιστορικών συμβολισμών.

Οι σχέσεις συνεχίζονται και στην Τουρκοκρατία. Στις ημιαυτόνομες Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, οι οποίες κυβερνιόταν ως επί το πλείστον από Φαναριώτες βοϊβόδες η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο εθνών ήταν σφυρηλατημένη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις, ότι η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των Σέρβων και των Ελλήνων από την ηπειρωτική Ελλάδα είχε ήδη καθιερωθεί από νωρίς, μία συνεργασία που δεν άρεσε καθόλου στους Οθωμανούς.

Στους Βαλκανικούς Πολέμους, Ελλάδα και Σερβία αναδείχθηκαν νικητές έχοντας πολεμήσει δίπλα δίπλα με επιτυχία. Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της κατάληψης της Σερβίας από Βουλγάρους και Αυστριακούς, η Ελλάδα υποδέχτηκε και περιέθλαψε τον σερβικό στρατό στην Κέρκυρα, η οποία λειτούργησε ως καταφύγιο. Πολλοί στρατιώτες πέθαναν εκεί από εξάντληση, έλλειψη τροφίμων και διάφορες ασθένειες, οι περισσότερο εκ των οποίων θάφτηκαν στη Βίδο, ένα μικρό νησί, στην είσοδο του λιμανιού της Κέρκυρας, στο οποίο έχει στηθεί μνημείο ευχαριστίας προς το ελληνικό έθνος από τη Σερβία.

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο σερβικός στρατός μαζί με τον λαό ανέτρεψε το γιουγκοσλάβικο καθεστώς που είχε συνθηκολογήσει με τους Γερμανούς ναζί για ειρηνική διέλευση της Βέρμαχτ με αντάλλαγμα τη Θεσσαλονίκη. Ο σερβικός λαός μπορεί να το έκανε αυτό από αντιγερμανικά συναισθήματα, δεν ξέχασε ποτέ όμως τη στάση της Ελλάδας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, εκτός ότι συνέβαλλε στην αποκατάσταση του σερβικού στρατού στο νησί της Κέρκυρας, απέρριψε την πρόταση της Βιέννης στην Ελλάδα να επιτεθεί στη Σερβία για να αποδυναμώσει τη θέση της, με μια γενναία δήλωση: «Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να κάνει τόσο μεγάλη κακία».

Από τότε οι σχέσεις των Ελλήνων και των Σέρβων δεν χαρακτηρίζονταν απλώς φιλικές αλλά αδελφικές! Οι σχέσεις σφυρηλατήθηκαν ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στα τέλη της δεκαετίας του '90. Η Ελλάδα ήταν μόνη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που αντέδρασε! Καταδίκασε τις ενέργειες και εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή της. Μάλιστα εκείνη την εποχή οι δημοσκοπήσεις αποκάλυψαν ότι το 94% του ελληνικού πληθυσμού ήταν εντελώς αντίθετο με την επίθεση.

Υπάρχουν χιλιάδες ιστορικά παραδείγματα και όχι μόνο που δικαιώνουν τον Γιοβάνοβιτς για τη φράση «είμαι και εγώ Έλληνας». Λίγοι είναι οι συμπατριώτες του, αθλητές και προπονητές που αγωνίστηκαν και διέπρεψαν στη χώρα μας; Τρία είναι τα πιο φωτεινά ονόματα. Ντούσαν Μπάγεβιτς, Ντούσαν Ίβκοβιτς, Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Η ομιλία του Γιοβάνοβιτς ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση! Αποχρωματιζόμαστε και βλέπουμε έναν στόχο, την εθνική ομάδα, όπου πρέπει να μιλάει η ελληνική ψυχή. Τα λόγια του θυμίζουν, δε, πολύ τις δηλώσεις του Βασίλη Σπανούλη μετά τη νίκη εναντίον της Αυστραλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Πρέπει επιτέλους όλοι οι Έλληνες να είμαστε μαζί. Είναι πολύ αγαπημένα τα παιδιά. Έχουν καρδιά, έχουν καρύδια, έχουν την ελληνική ψυχή. Έχει ψυχή η ομάδα».

Το ότι άνοιξε την πόρτα σε Φορτούνη και Κουρμπέλη είναι πολύ θετικό. Δεν περισσεύει κανείς στην εθνική ομάδα και ο Γιοβάνοβιτς δείχνει ξεκάθαρα ενωτικός. Μπροστά του όμως έχει πολλή δουλειά. Στον προκάτοχό του, Γκουστάβο Πογιέτ, πιστώνεται, ότι το ομοσπονδιακό συγκρότημα απέκτησε χημεία και έγινε ξανά οικογένεια. Δεν κατάφερε όμως να προκριθεί σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Οπότε αυτό είναι το διακύβευμα για τον Σέρβο τεχνικό. Να ξεκολλήσει την Ελλάδα από την αφάνεια των τελευταίων ετών. Υπενθυμίζεται, ότι έχουμε να πάμε σε τελική φάση Euro από το 2012 και Μουντιάλ από το 2014.