Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς κερδίζει και χάνει με το δικό του ποδόσφαιρο. Είναι προπονητής που επιμένει στις αρχές του, συνεπώς γνωρίζαμε πάνω κάτω εκ προοιμίου κάποια από τα στοιχεία που θα έβγαζε και τον τρόπο παιχνιδιού που θα προσπαθούσε να εφαρμόσει η Εθνική Ελλάδας στο ματς με τη Φινλανδία. Δεν υπήρχε περίπτωση η ομάδα του Γιοβάνοβιτς σε εντός έδρας παιχνίδι να μην μπει στο γήπεδο με επιθετική διάθεση, να μην προσπαθήσει να ελέγξει το ματς με κυκλοφορία μπάλας και να μην πιέσει ψηλά. Δεν έγιναν όλα τέλεια, ωστόσο η νίκη ήρθε με άνεση, δίνοντας την ευκαιρία στον προπονητή να δουλέψει με ηρεμία εν όψει της συνέχειας.


Μπορεί να μην έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα η Ελλάδα, καθώς δυσκολεύτηκε πολύ να γίνει απειλητική στο πρώτο 20λεπτο, όμως το πρέσινγκ έκανε τη δουλειά στο πρώτο γκολ. Γιατί ναι μεν το τέρμα του Ιωαννίδη προήλθε από ανεπανάληπτο "τσαφ" του γκολκίπερ Χραντέτσκι, όμως τίποτα δεν θα είχε συμβεί εάν η Εθνική μας δεν είχε ανεβάσει ψηλά τις γραμμές της ώστε να πιέσει και εάν ο Φώτης δεν κυνηγούσε τον Φινλανδό γκολκίπερ προκειμένου να βρεθεί σε καίρια θέση και να εκμεταλλευτεί το λάθος του.


Το έντονο πρέσινγκ -τουλάχιστον κατά διαστήματα- είναι ένα στοιχείο που δεδομένα θα δούμε από εδώ και πέρα στην Εθνική Ελλάδας. Θα πρέπει, φυσικά, να δουλευτεί σωστά αφού πρόκειται για τακτική... δίκοπο μαχαίρι. Οι Φινλανδοί δεν είχαν την ποιότητα να σπάσουν αποτελεσματικά την πίεση ψηλά, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα αρίστευσε στην εφαρμογή της. Υπήρχαν κενά (κάτι λογικό από τη στιγμή που ο κόουτς είναι καινούργιος) που ένας πιο δυνατός αντίπαλος θα εκμεταλλευτόταν.


Η επανένωση του Ιωαννίδη με τον Γιοβάνοβιτς αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την Εθνική ομάδα, μιάς και υπό τις οδηγίες του πρώην τεχνικού του στον Παναθηναϊκό ο Φώτης άλλαξε επίπεδο. Δύο γκολ με το... καλημέρα από τον άσο του Τριφυλλιού και ελπίδες ότι θα μπορέσει επιτέλους η Ελλάδα να πάρει περισσότερα γκολ από τους σέντερ φορ της. Αν καταφέρει ο Ιβάν να ξεκλειδώσει τον Παυλίδη ώστε να αρχίσει και αυτός να σκοράρει με το εθνόσημο, θα είναι ευχής έργον.


Ο Γιοβάνοβιτς έδειξε από το πρώτο του ματς ότι δεν θα αλλάξει λογική ούτε θα επηρεαστεί από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Εκεί που όλοι αναρωτιόμασταν αφενός αν οι Τζόλης και Κωνσταντέλιας χωρούν μαζί στην ενδεκάδα και αφετέρου ποιος εξ αυτών θα "θυσιαστεί", ο κόουτς επέλεξε να μην ξεκινήσει κανέναν από τους δύο. Πέλκας και Χατζηγιοβάνης ήταν οι εκλεκτοί του για τα άκρα, με τον δεύτερο να λογίζεται ως έκπληξη πρώτου μεγέθους. Ειδικά αν αναλογιστούμε πως η συνύπαρξή τους στον Παναθηναϊκό δεν ήταν ιδανική και διήρκησε για μόλις έναν χρόνο. Σπανίως ο "Χάτζη" πήρε θέση βασικού με τον Γιοβάνοβιτς στην "πράσινη" τεχνική ηγεσία, ενώ όταν ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του, ο Σέρβος τεχνικός δεν εισηγήθηκε την ανανέωσή του. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, όπως απέδειξε ο Γιοβάνοβιτς με την επιλογή του να ξεκινήσει τον Χατζηγιοβάνη, άσχετα αν δεν δικαιώθηκε σε αγωνιστικό επίπεδο. Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία του, έγινε αλλαγή στο ημίχρονο και είδε τον Κωνσταντέλια, που τον αντικατέστησε, να είναι σαφώς πιο επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας. Με βάση το αποψινό δείγμα γραφής, δύσκολα θα κρατήσει τη θέση του στο αρχικό σχήμα ο Χατζηγιοβάνης εν όψει του ματς με την Ιρλανδία.


Κατά τα άλλα, η επιλογή του Μπουχαλάκη αντί του Σιώπη έχει λογική, από την άποψη ότι ο Γιοβάνοβιτς προτιμά τα αμυντικά του χαφ να είνα "μπαλαδόροι". Στο πρόσωπο του "Μπούχα" βλέπει τον παίκτη που θα πάρει με ασφάλεια την πρώτη πάσα από την άμυνα, έχοντας την έφεση είτε να την περάσει κάθετα είτε να ψάξει μακρινή διαγώνια μπαλιά για τους ακραίους, κάτι που δοκίμασε αρκετές φορές κόντρα στη Φινλανδία. Θα δούμε στην πορεία αν το εν λόγω εγχείρημα θα βγει αλλά στην παρούσα φάση ο Μπουχαλάκης φαίνεται πως είναι ο μόνος χαφ της Εθνικής που στο μυαλό του Γιοβάνοβιτς μπορεί να λειτουργήσει ως "μετρονόμος". Να έχει δηλαδή έναν ρόλο ανάλογο με τον Ρούμπεν Πέρεθ, τον πλέον κομβικό παίκτη για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού επί Γιοβάνοβιτς!


Δίπλα στον Μπουχαλάκη τοποθετήθηκαν οι Μάνταλος και Μπακασέτας, δηλαδή δύο δεκάρια που στην Εθνική χρησιμοποιούνται ως οκτάρια ώστε να διευκολύνουν την κυκλοφορία της μπάλας. Ο Γιοβάνοβιτς "δανείστηκε" αυτή την ιδέα από τον Γκουστάβο Πογέτ και δεν θέλησε την πειράξει, διαπιστώνοντας ότι δουλεύει ικανοποιητικά.  


Ο Τσιμίκας έκανε μετά από καιρό μεγάλη εμφάνιση με το εθνόσημο, ενώ ο νεαρός Ζαφείρης ντεμπούταρε, αποτελώντας την πρώτη σημαντική παρακαταθήκη που αφήνει ο Γιοβάνοβιτς στην Εθνική για το μέλλον. Μακάρι να μπορέσει να πείσει και τον Καρέτσα!