Στις 11 Σεπτεμβρίου 2024 έκλεισε το καλοκαιρινό παράθυρο για μεταγραφές των ομάδων, με τους Big 4 να ενισχύονται σημαντικά ενόψει της σεζόν 2024-2025. Με την ψυχρή ματιά των αριθμών, με βάση τα ποσά που ξοδεύτηκαν, πρωταθλητής αναδεικνύεται ο Παναθηναϊκός, δεύτερος έρχεται ο Ολυμπιακός, τρίτη η ΑΕΚ και τέταρτος ο ΠΑΟΚ.

Το Τριφύλλι έκανε τέσσερις αγορές ποδοσφαιριστών (Τετέ, Πελίστρι, Ίνγκασον, Μαξ), εξαγόρασε δύο παίκτες που έκαναν τη διαφορά στο ρόστερ του (Ντραγκόφσκι-Γεντβάι), πήρε έναν δανεικό (Ουναΐ) και έκανε δύο μεταγραφές ελεύθερων ποδοσφαιριστών (Μαξίμοβιτς, Μπάλντογκ). Συνολικά ο Γιάννης Αλαφούζος ξόδεψε 19,83 εκατ.Ευρώ, το υψηλότερο ποσό που δαπανήθηκε τη φετινή αγωνιστική περίοδο από ελληνική ομάδα, δείχνοντας πόσο πολύ «φτιαγμένος» είναι, για τη φετινή σεζόν. Τα 3.170.000 ευρώ τα πήρε πίσω από την πρόκριση εναντίον της Λανς στη League Stage του UEFA Conference League και αν κάνει καλή πορεία στην τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση, μπορεί να κάνει μεγαλύτερη απόσβεση, αφού τα έσοδα μπορούν να εκτοξευτούν και να αγγίξουν και τα 16.532.000 που πήρε ο Ολυμπιακός με την κατάκτηση του Conference League.

H μεταγραφή Τετέ κόστισε 7,25 εκατ.Ευρώ | INTIME
Παναθηναϊκός
Τετέ 7,25 εκατ.Ευρώ
Φακούντο Πελίστρι 6 εκατ.Ευρώ
Ίνγκι Ίνγκασον 3,08 εκατ.Ευρώ
Μπαρτολομέι Ντραγκόφσκι 1,5 εκατ.Ευρώ
Φίλιπ Μαξ 1 εκατ.Ευρώ
Αζεντίν Ουναΐ 500.000 Ευρώ ενοίκιο
Τιν Γεντβάι 500.000 Ευρώ
Σύνολο: 19.830.000 Ευρώ

Ο κάτοχος του Conference League Ολυμπιακός, έκανε πολύ προσεκτικές κινήσεις φέτος το καλοκαίρι, οι οποίες “άργησαν” χρονικά μιας και ήταν εξασφαλισμένη η παρουσία του στη League Stage του Europa League. Έτσι η ομάδα του Πειραιά έδωσε περισσότερο προσοχή σε θέματα, όπως η παραμονή του Κααμπί, ενώ στην καλοκαιρινή προετοιμασία ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έβαλε στην εξίσωση αρκετούς παίκτες από την Κ-19 που πέρσι κατέκτησε το Youth League. Περίμενε πως θα εξελιχθούν οι υποθέσεις των Ποντένσε-Κάρμο. Η πρώτη δεν είχε θετικό αποτέλεσμα, αλλά επικοινωνιακά το έσωσε με τη μεταγραφή του Γούλιαν, ενώ περίμενε τον Πορτογάλο, διεθνή με την Ανγκόλα, στόπερ μέχρι τέλους και αφού συνειδητοποίησε, ότι δεν θα έχει χώρο στην Πόρτο, έπιασε ξανά λιμάνι. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν τέσσερις αγορές (Βέλντε, Πιρόλα, Κοστίνια, Γιάρεμτσουκ), οι οποίες κόστισαν 11,5 εκατ.Ευρώ έκανε τρεις μεταγραφές ελεύθερων (Γουίλιαν, Σέρτζιο Ολιβέιρα, Ντάνι Γκαρθία) και έφερε δύο δανεικούς μέσω Νότιγχαμ (Μάρκο Στάμενιτς, Νταβίντ Κάρμο).

Κριστιάν Βέλντε με 4 εκατ.Ευρώ στον Ολυμπιακό | INTIME
Ολυμπιακός
Κριστιάν Βέλντε 4 εκατ.Ευρώ
Λορέντζο Πιρόλα 3 εκατ.Ευρώ
Κοστίνια 2,5 εκατ.Ευρώ
Ρομάν Γιάρεμτσουκ 2 εκατ.Ευρώ
Σύνολο: 11.500.000 Ευρώ

Στην ΑΕΚ ξοδεύτηκαν τα χρήματα της πώλησης του Πόνσε (9 εκατ.Ευρώ) για τρεις μεταγραφές (Κοϊτά, Πιερό, Οντουμπάτζο) και μία εξαγορά (Κάλενς), κινήσεις οι οποίες κόστισαν 8,4 εκατ.Ευρώ. Έφερε βέβαια τέσσερα δυνατά ονόματα ελεύθερων στην αγορά ( Στρακόσια, Μπρινιόλι, Περέιρα, Λαμέλα), συν τον Τσιλούλη, ο οποίος απ'ότι φαίνεται της έμεινε στο ράφι. Γενικά ο σχεδιασμός της Ένωσης «κάηκε» μετά τον αποκλεισμό από την Ευρώπη, ο οποίος έκοψε τη μεταγραφή αριστερού μπακ, με αποτέλεσμα οι «κιτρινόμαυροι» να κινηθούν για έναν επιθετικό. Αν η Ένωση περνούσε στη League Stage του Conference League θεωρείται δεδομένο, ότι θα ξόδευε περισσότερα χρήματα, για να ενισχυθεί στο αριστερό άκρο της άμυνας της και ίσως έκανε 1-2 ακόμα κινήσει. Πάντως πάλεψε μέχρι τέλους την περίπτωση του Φοφανά, βρέθηκε μια ανάσα από τον δανεισμό του, ρίχνοντας τη ρήτρα εξαγοράς από τα 24 στα 16 εκατ.Ευρώ, αλλά η συμφωνία με την Τσέλσι χάλασε λόγω διαφωνιών σε άλλους όρους. Πήρε όμως τον Πιερό, ο οποίος δεν είναι η ακριβότερη μεταγραφή...

Ο Πιερό δεν είναι η ακριβότερη φετινή μεταγραφή της ΑΕΚ | INTIME
ΑΕΚ
Αμπουμπακαρί Κοϊτά 3,6 εκατ.Ευρώ
Φραντζί Πιερό 3,5 εκατ.Ευρώ
Μόουζες Οντουμπάτζο 1 εκατ.Ευρώ
Αλεξάντερ Κάλενς 300.000 Ευρώ
Σύνολο: 8.400.000 Ευρώ
Ο Τσάλοφ κόστισε 3 εκατ.Ευρώ αλλά ο Λουτσέσκου εμπιστεύεται περισσότερο τον Μπράντον Τόμας | INTIME

Τέταρτος έρχεται ο ΠΑΟΚ, για τον οποίο έγινε αρκετός θόρυβος και πέρσι, για την κωλυσιεργία του στα μεταγραφικά και για το γεγονός, ότι άργησε να φέρει παίκτες σε θέσεις που έμεναν κενές (λόγω μεταγραφών Κουλιεράκη-Εκόνγκ για παράδειγμα). Ξόδεψε πάντως 8,8 εκατ.Ευρώ για να πάρει δύο επιθετικούς (Τσάλοφ, Τισουντάλι), έναν μπακ (Τζόναθαν Γκόμεζ), έναν στόπερ (Λόβρεν), έναν τερματοφύλακα (Τσιφτσή) και να αποκτήσει τα δικαιώματα του Κεντζιόρα από τη Ντιναμό Κιέβου. Οι κινήσεις ελεύθερων που έκανε αφορούν τους Μαντί Καμαρά, Σόλα Σορετίνε, Ομάρ Κόλεϊ και Κωσταντίνο Θυμιάνη. Ο ΠΑΟΚ όμως από την πρόκρισή του στη League Phase του Europa League παίρνει 4.310.000 ευρώ, οπότε με πρόχειρους υπολογισμούς και χωρίς να βάζουμε στο κουμπιεταράκι νούμερα από μισθούς και άλλες παραμέτρους, κατάφερε να καλύψει το ποσό των μισών μεταγραφών.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήθελε διακαώς να ενισχυθεί με καθαρόαιμο φορ στην κορυφή της επίθεσης. Γι'αυτόν τον λόγο πήρε τον Τσάλοφ. Ο Λουτσέσκου πάντως δείχνει να προτιμά περισσότερο τον Μπράντον Τόμας, επειδή θεωρείται παίκτης ομάδας.

ΠΑΟΚ
Φίοντορ Τσάλοφ 3 εκατ.Ευρώ
Ταρίκ Τισουντάλι 2,2 εκατ.Ευρώ
Ντέγιαν Λόβρεν 2 εκατ.Ευρώ
Τζόναθαν Γκόμεζ 600.000 Ευρώ
Τόματς Κετζιόρα 600.000 Ευρώ
Αντώνης Τσιφτσής 400.000 Ευρώ
Σύνολο: 8.800.000 Ευρώ

Πρωταθλητής λοιπόν στις μεταγραφές του καλοκαιριού αναδεικνύεται ο Παναθηναϊκός, αφού ο Γιάννης Αλαφούζος έβαλε βαθύτερα το χέρι στην τσέπη από τους άλλους προέδρους των ομάδων. Δεν σημαίνει όμως ότι τα ποσά που ξοδεύτηκαν θα τον βγάλουν και πρωταθλητή στη Super League, αφού και οι άλλες ομάδες ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ ο σημαντικότερος παράγων είναι η χημεία. Οπότε στο τέλος της χρονιάς και σε συνδυασμό με όποιες διορθωτικές κινήσεις γίνουν τον Ιανουάριο θα γίνει το ταμείο.