Εδώ και αρκετές εβδομάδες, την 11η Σεπτεμβρίου στο ημερολόγιο τους είχαν κυκλώσει ως ημερομηνία… λύτρωσης οι γονείς και οι φίλοι του ΠΑΟΚ. Ανοιξαν τα σχολεία, τα καμάρια επέστρεψαν στα θρανία και ησύχασε το κεφάλι των γονιών που θα δουν έστω και για λίγες ώρες το σπίτι τακτοποιημένο. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ; Αν κρίνω από τις αναρτήσεις των περισσοτέρων περίμεναν πως και πως το τέλος της μεταγραφικής περιόδου για να τελειώσει το μαρτύριο της σταγόνας, να δουν το ρόστερ στην τελική του μορφή και να μην ξυπνάνε με το «παίκτη θα πάρουμε» πριν καν γευτούν την πρώτη γουλιά καφέ. Ασε που μπορεί να είχαμε και παρεξηγήσεις στα ανδρόγυνα. Μπορεί δηλαδή ο άνδρας να παραμιλούσε στον ύπνο του φωνάζοντας «Σολέ» και έντρομη η γυναίκα που μπορεί να μπέρδεψε το πρώτο γράμμα της λέξης ουρλιάζοντας να τον ξύπνησε με το: «με αυτή με απατάς…»

Είπα να ξεφύγω λιγάκι γιατί πολύ απλά ΚΑΙ αυτή ήταν μια δύσκολη μεταγραφική περίοδος για τον ΠΑΟΚ που ολοκληρώθηκε με την απόκτηση ενός δεξιού στόπερ με βαρύ βιογραφικό τον οποίο ο Λουτσέσκου καλείται να ενσωματώσει στην ομάδα για τις εγχώριες διοργανώσεις. Προσωπικά θεωρώ πως ήταν πιο ασφαλής επιλογή ο 35χρονος Κροάτης παρά ο 24χρονος Γάλλος της Σάλτσμπουργκ που και αφενός δεν ήθελε να έρθει και αφετέρου πριν από ένα μήνα «κόπηκε» από την Χόφενχάιμ στις ιατρικές εξετάσεις.

InTime / ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αυτή η 11η Σεπτεμβρίου όμως που σηματοδότησε και το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου είχε και μια άλλη είδηση. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου συναντήθηκε μετά από πέντε χρόνια με τον Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα η ΠΑΕ ανέβασε και σχετική φωτογραφία και τη συνόδευσε με το «μετά από πέντε χρόνια ξανά μαζί από κοντά». Ο Ιβάν Σαββίδης για τους δικούς του λόγους απέφευγε να έχει τη φυσική παρουσία (και μένει να φανεί αν κάποια στιγμή επιστρέψει στην Τούμπα).

Πολλοί φίλοι του Δικεφάλου ανέβασαν αυτή τη φωτογραφία και πολύ καλά έκαναν. Και αυτό φυσικά αναδεικνύει και κάτι ακόμη που δεν θα το θέσω ως γκρίνια αφού όπως έγραψα και πιο πάνω είναι σεβαστοί οι λόγοι που ο Σαββίδης για μια πενταετία δεν έχει φυσική παρουσία. Το ότι όμως αποτελεί είδηση πως συναντήθηκε ο ιδιοκτήτης με έναν προπονητή, προφανώς και δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε πριν από μερικά χρόνια. Ειδικά όταν ο Ιβάν περίμενε έξω από το λεωφορείο την αποστολή για να αγκαλιάσει κάθε έναν ξεχωριστά.

Κάθισα και σκέφτηκα το αν αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να είχε γίνει για παράδειγμα πριν από δέκα μέρες. Η ομάδα και τότε δεν είχε αγωνιστικές υποχρεώσεις και ήταν ανοικτή η μεταγραφική περίοδος για το Europa League.

ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Tελικώς έγινε χθες, τελευταία μέρα των μεταγραφών και λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του Λουτσέσκου σε Ρουμάνους δημοσιογράφους πως «πρέπει να προσαρμοστώ στον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας» αλλά και «θα πρέπει να χτίσω μια ομάδα από την αρχή». Η παρουσία του χθες στο ησυχαστήριο του Ιβάν Σαββίδη και επαναλαμβάνω στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου είναι και ένα μήνυμα πως η ομάδα προχωρά πλέον χωρίς εσωστρέφεια και κυρίως πως ο Λουτσέσκου είτε συμβιβάστηκε με την ιδέα πως έτσι λειτουργεί η ΠΑΕ όλα αυτά τα χρόνια κάθε καλοκαίρι και δεν θέλει να το κουράζει άλλο, είτε συμφωνεί με τον σχεδιασμό και προχωρά. Αλλωστε έτσι κι αλλιώς θα προχωρούσε. Πλέον έχει αυτός τη μπάλα, γνωρίζει πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο αλλά ούτε και πολυτέλεια για να προσπεράσει την ουσία που είναι τα αποτελέσματα. Απλά είναι αναγκασμένος προετοιμάζοντας την ομάδα πλέον για συνεχόμενα ματς να ετοιμάσει και παίκτες που ήρθαν τελευταία και που προφανώς θα αργήσουμε να τους δούμε ως βασικά στελέχη.

Για παράδειγμα σήμερα Πέμπτη και η ενδεκάδα που θα παρατάξει την Κυριακή απέναντι στον Παναθηναϊκό είναι λίγο πολύ γνωστή. Με δεδομένο πως δεν έχει επιστρέψει ακόμη ο Καμαρά και πως χθες ο Κόλεϊ έκανε την πρώτη του προπόνηση με την ομάδα ενώ ακόμη δεν μπήκε στις προπονήσεις ο τραυματίας Μπράντον, ουσιαστικά δυο θέσεις είναι ανοικτές. Κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Κοτάρσκι, δεξιά ο Οτο, Κεντζιόρα και Μιχαηλίδης στο κέντρο της άμυνας και ο Μπάμπα αριστερά. Ο Οζντόεφ με τον Σβαμπ στα χαφ με τον Κωνσταντέλια πίσω από τον Τσάλοφ ή τον Τισουντάλι ενώ ο Ζίβκοβιτς με τον Τάισον θα είναι στα άκρα της επίθεσης. Πολύ σημαντικό ματς για τον ΠΑΟΚ αφού γνωρίζει πως με νίκη θα πάει τη διαφορά στο +8 από τον Παναθηναϊκό μόλις τέσσερις αγωνιστικές από την έναρξη του Πρωταθλήματος.

Intime

Θα κλείσω με τον πιο ευτυχισμένο παίκτη του Πρωταθλήματος και αναφέρομαι στον Σαμάτα. Δεν έμεινε ελεύθερος, υπάρχουν ελάχιστα παράθυρα ανοικτά για μεταγραφή και αυτά σιγά-σιγά θα κλείσουν αφού και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχουμε τέλος στις μεταγραφές. Αν δεν φύγει θα πηγαίνει απλά στις προπονήσεις και θα παίρνει 1.000.000 ευρώ. Προφανώς και δεν μπορεί κανείς να τον κακίσει για αυτό αφού δεσμεύει με συμβόλαιο την ομάδα. Εκτός και αν βρεθεί ομάδα που θα θελήσει να τον πάρει δανεικό με την προϋπόθεση φυσικά πως και ο ΠΑΟΚ θα αποφασίσει να μειώσει τη χασούρα πληρώνοντας του έστω και το μισό συμβόλαιο.

Το ρόστερ του ΠΑΟΚ είναι αυτό που θα πρέπει να βγάλει μια απαιτητική σεζόν και κανείς δεν μπορεί να το απαξιώσει. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο θα κριθούν όλα και για την Κυριακή είναι τόσο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε το «μότο» του Ραζβάν: «παιχνίδι με παιχνίδι».