Ξεκινάει τη Δευτέρα στο Λονδίνο, κεκλεισμένων των θηρών η ακροαματική διαδικασία μίας ανεξάρτητης επιτροπής της Premier League που για ένα διάστημα 8 έως 10 εβδομάδων θ’ ακούσει και εκτιμήσει την υπερασπιστική γραμμή της ομάδας που κατέκτησε τους 6, από τους 7 τελευταίους τίτλους στην Αγγλία η οποία κατηγορείται για 115 παραβιάσεις των κανονισμών της διοργανώτριας Αρχής.

Οι βαρύτερες που αντιμετωπίζει, και για τις οποίες τον περασμένο Μάιο κλήθηκε στο εδώλιο είναι το φούσκωμα των ισολογισμών, οι ψεύτικες αναφορές και πληροφορίες προς την Premier League, αλλά και η συστηματική πληρωμή, κάτω από το τραπέζι δεκάδων ποδοσφαιριστών, προπονητών και μάνατζερς επί μία συνεχόμενη 9ετία, στις περιόδους 2009- 2018 από τότε δηλαδή που πέρασε στην ιδιοκτησία του σείχη του Αμπού Ντάμπι, Μανσούρ.

Η διοίκηση των «Citizens» βέβαια, δήλωσε έκπληκτη, αιφνιδιασμένη και κυρίως αποφασισμένη ν’ αποδείξει την πλήρη αθωότητά της, αλλά μέχρι αποδείξεως του εναντίου κινδυνεύει, θεωρητικά είτε με συμβιβασμό και πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων, είτε με αφαίρεση βαθμών, είτε ακόμη και με υποβιβασμό στην Championship. Όποια απόφαση και αν παρθεί την επόμενη Άνοιξη, θα αφορά μόνο την Premier League και δεν θα μπορεί να εφεσιβάλλεται ούτε στο Tas, το διαιτητικό, αθλητικό δικαστήριο της Λοζάννης.

 

Η θέση, λοιπόν της ομάδας που σε σύντομο διάστημα μεταμορφώθηκε σε υπερδύναμη κατακτώντας τα τέσσερα τελευταία, και συνεχόμενα αγγλικά πρωταθλήματα είναι πολύ σοβαρότερη απ’ ότι φαίνεται και κρέμεται, στην κυριολεξία από μία κλωστή. Μέσω του Ceo της, Ρίτσαρντ Μάστερς και με αποκλειστικό στόχο τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας της η Premier League θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς όσους παραβιάζουν τους κανόνες. Και αν θυμηθούμε πως πέρυσι, αφαιρέθηκαν συνολικά από Έβερτον και Νότινγκαμ Φόρεστ 12 βαθμοί, για πολύ μικρότερες παρατυπίες γίνεται αυτόματα εύλογο να σκεφτούμε για τη Σίτι τα χειρότερα σενάρια.

Οι Citizens βέβαια, εξακολουθούν να παραμένουν ψύχραιμοι και, κυρίως αποφασισμένοι ν’ αποδείξουν την αθωότητά τους. Μία αισιοδοξία από τη μία, περίεργα ύποπτη, από την άλλη όμως δικαιολογημένη γιατί σύμφωνα με τους νομικούς τους συμβούλους πηγάζει από το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πανομοιότυπες μ’ εκείνες που είχε κινήσει η Uefa το ’19 όταν την είχε τιμωρήσει για παραβίαση του financial fair- play με διετή αποκλεισμό από την Ευρώπη και πρόστιμο 30εκ. ευρώ πριν το Tas ακυρώσει την πρωτόδικη απόφαση.

 

Αυτή τη φορά όμως, δεν θα υπάρξει καμία δυνατότητα έφεσης: ούτε σε Λοζάννη, ούτε σε Στρασβούργο. Η αθλητική «Δίκη του Αιώνα» θα παιχτεί επί μήνες μόνο μέσα στις κλειστές αίθουσες του αρχηγείου της Premier League, στο Λονδίνο ανάμεσα σε μία ανεξάρτητη επιτροπή νομικών της διοργανώτριας Αρχής και την ομάδα που κατηγορείται για 115 παραβιάσεις. Από τις οποίες οι 54, για ψεύτικες πληροφορίες προς την Premier League το ’09-’10 και το ’17-’18. Οι 14 για αλλοιωμένα συμβόλαια ποδοσφαιριστών και προπονητών τις ίδιες περίοδοι. Οι 5 για παραβίαση του financial fair- play της Uefa το ’13-’14 και το ’17-’18. Οι 7 για παραβίαση του ffp της Premier League το ’15-’16 και το ’17-’18. Και οι 35 για άρνηση συνεργασίας στις έρευνες της Premier League από τον Δεκέμβριο του ’18 έως τον Φεβρουάριο του ’23.

«Ήρθε επιτέλους η ώρα να λύσουμε αυτή τη χαώδη υπόθεση», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς ζητώντας παράλληλα συγγνώμη για την πρωτοφανή καθυστέρηση του βρετανικού, νομικού συστήματος που χρειάστηκε έξι ολόκληρα χρόνια μέχρι ν’ απαγγείλει στη Σίτι τις 115 κατηγορίες.

Κατηγορίες, που θυμίζουμε είχαν ξεκινήσει από πληροφορίες και δημοσιεύματα, τόσο του Football Leaks, όσο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, λήφθηκαν σοβαρά υπόψη από την Uefa και μετά «έπεσαν» ύστερα από έφεση στο Tas. Αυτή τη φορά όμως, τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά και η Σίτι, όσο υπερδύναμη και αν είναι κινδυνεύει στ’ αλήθεια με μία βαριά τιμωρία σ’ ένδειξη παραδειγματισμού για τον όποιον, τυχόν επόμενο τολμήσει ή προσπαθήσει να εθελοτυφλεί με τους κανόνες.