Οι οπαδοί της ΑΕΚ απόλαυσαν ένα πολύ ευχάριστο απόγευμα τη Δευτέρα, στην αναμέτρηση με τον Βόλο, η οποία έκλεισε την αυλαία της 4ης αγωνιστικής της Super League. Όχι μόνο γιατί η νίκη εναντίον της ομάδας της Μαγνησίας έφερε την ομάδα τους σε ισοβαθμία με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά επειδή το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα τους πρόσφερε χορταστικό θέαμα. Κυρίως όμως δεν τους άγχωσε, όπως σε άλλα παιχνίδια, με τη Λαμία για παράδειγμα, που αν και η ομάδα τους είχε την κυριαρχία δεν πήρε τη νίκη ή τη ρεβάνς με τη Νόα, η οποία (παρά τη νίκη) σηματοδότησε τον οδυνηρό φετινό αποκλεισμό από την Ευρώπη.

Τρίποντα απέναντι σε επαρχιακές ομάδες, όπως ο Λεβαδειακός και ο Βόλος, σίγουρα δεν μπορούν να ξεπλύνουν την πίκρα. Η εμφάνιση των παικτών όμως, ιδιαίτερα των μεταγραφών και συνολικά της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού που αντιμετώπιζε σοβαρές απουσίες (Λαμέλα, Γκατσίνοβιτς, Μουκουντί, Βίντα, Οντουμπάτζο), δημιουργεί αισιοδοξία για την εξέλιξη της χρονιάς, στην οποία οι στόχοι είναι δύο. Η κατάκτηση του τίτλου και του Κυπέλλου αποτελεί μονόδρομος πλέον για τους «κιτρινόμαυρους».

Θα πιει νερό στο όνομα του Πιερό;

Και για να επιτευχθούν οι στόχοι χρειάζονται παίκτες ετοιμοπόλεμοι και ψημένοι, όπως ο Πιερό, ο οποίος σκόραρε στο ντεμπούτο του με την κιτρινόμαυρη φανέλα και έδειξε, πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερο χρόνο προσαρμογής. Δεν ξέρω αν ο Αϊτινός θα κάνει τον κόσμο της ΑΕΚ να πίνει νερό στο όνομά του και να ξεχάσει τον Λιβάι Γκαρσία που λόγω ενοχλήσεων έδωσε την ευκαιρία στην τελευταία μεταγραφή της Ένωσης να μπει στην ενδεκάδα. Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε, κρίνοντας την εμφάνιση του στερνού φετινού αποκτήματος είναι, ότι αν οι «κιτρινόμαυροι» τον είχαν πάρει νωρίτερα το καλοκαίρι, ίσως να μην έμεναν εκτός Ευρώπης.

Ο Πιερό δεν έπαιξε στο 100%. Κέρδισε το βραβείο του MVP περισσότερο επειδή ενθουσίασε τον κόσμο με το γκολ που σημείωσε. Είναι όμως ένας καθαρός επιθετικός, που ξέρει πως να τοποθετηθεί στο κουτί, να κερδίσει μονομαχίες και να εκτελέσει. Αν τροφοδοτηθεί σωστά έχει μεγάλες πιθανότητες να σκοράρει, αλλά και να φτιάξει ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του. Η φάση του δευτέρου ημιχρόνου στη συνεργασία με Κοϊτά που οδήγησε σε ευκαιρία του Ελίασον είναι τρανταχτό παράδειγμα. Είναι παίκτης που ξέρει μπάλα, δεν την ταλαιπωρεί άσκοπα. Σίγουρα θα χάσει ευκαιρίες. Το λένε, όσοι τον παρακολούθησαν να αγωνίζεται με τη Μακάμπι Χάιφα στο Ισραήλ. Η εκτίμηση πάραυτα είναι, ότι μπορεί να καταστεί αποτελεσματικότερο εργαλείο από τον Λιβάι Γκαρσία, στον οποίο ο ανταγωνισμός ίσως να κάνει καλό.

Πιο επικίνδυνη με Κοϊτά

Ο δεύτερος πρωταγωνιστής ήταν ο Αμπουμπακαρί Κοϊτά. Σκόραρε την προηγούμενη αγωνιστική στη Λιβαδειά, μπήκε στο γήπεδο με πολύ κέφι, έψαξε το γκολ από την αρχή, (σε δύο φάσεις που στερήθηκε τύχης), είχε όμως την τύχη με το μέρος του, όταν σημείωσε το 2-0, αφού το δυνατό σουτ που επιχείρησε κόντραρε στον Καλογερόπουλο, άλλαξε πορεία και κατέληξε στα δίχτυα.

Ο Μαυριτανός είναι ένας παίκτης που έχει φαντασία και ατομικές εμπνεύσεις, δεν φοβάται να εκτελέσει από παντού, αν έχει οπτικό πεδίο. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία ενθουσιάζουν τον κόσμο που βαριέται το τετριμμένο και το προβλεπόμενο. Ίσως αυτό να ακούγεται σαν σπόντα για τον Γκατσίνοβιτς, καθώς αγωνίζονται στην ίδια θέση. Είναι η αλήθεια, ότι με Κοϊτά στα αριστερά η ΑΕΚ μοιάζει περισσότερο επικίνδυνη.

Από εκεί και πέρα μεγάλο παιχνίδι έκαναν οι δύο ασίστμεν. Ο Λάζαρος Ρότα, ο οποίος σέρβιρε στον Πιερό στο πρώτο ημίχρονο. Ο διεθνής Έλληνας αμυντικός έκανε πολλές κούρσες. Έτρεξε πάνω κάτω το γήπεδο, προσφέροντας βοήθειες σε άμυνα και επίθεση. Δύσκολα να χάσει τη θέση με τέτοια εικόνα από Οντουμπάτζο. Εύσημα πρέπει να αποδοθούν στον Ρόμπερτ Λιούμπισιτς που αν και δεν έκανε την εντυπωσιακή εμφάνιση που μένει στη μνήμη, έστρωσε το γκολ για τον Κοϊτά, μετά από παλικαρίσιο κράτημα της μπάλας μέσα στην περιοχή, κατά το οποίο έπεσε κάτω από μαρκάρισμα, κατάφερε όμως να σηκωθεί και να δώσει πάσα για το 2-0.

Το έχασε ο Φωτιάς

Καλό παιχνίδι είδαμε και από τους δύο παίκτες της μεσαίας γραμμής, τον Σιμάνσκι και τον Πινέδα, αλλά και από τα δύο στόπερ που κλήθηκαν να υπερασπιστούν την άμυνα της ΑΕΚ, λόγω της απουσίας των Μουκουντί-Βίντα. Κάλενς και Μήτογλου τα πήγαν περίφημα, αν και ο Έλληνας αμυντικός έκανε μία ενέργεια απερίσκεπτη. Στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου δέχτηκε κίτρινη στη φάση ξεκίνησε η ένταση με Άλτμαν-Κάλενς.

Όταν η κατάσταση ξέφυγε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα μεταξύ Μύγα-Πιερό, περισσότερο επειδή μπήκε κόσμος στη μέση, ο Μήτογλου πήγε να χωθεί στην αψιμαχία και τον μάζεψε με συνοπτικές διαδικασίες ο Ναλιτζής, για να τον γλιτώσει από τα... χειρότερα. Ήταν ένα σημείο, στο οποίο ο Φωτιάς έδειξε πως είχε χάσει εντελώς το ματς. Και το τραγικότερο ήταν, ότι στη συγκεκριμένη φάση ο Παπαδόπουλος από το VAR κάλεσε τον διαιτητή να εξετάσει τη φάση για κάρτα στον επιθετικό της ΑΕΚ και όχι στον παίκτη του Βόλου.

Μήνυμα σε Αλμέιδα για Τσιλούλη

Από το παιχνίδι με τον Βόλο πρέπει να κρατήσουμε και κάτι ακόμα. Την αλλαγή του Σωτήρη Τσιλούλη στο 89' αντί του Κοϊτά. Ο πρώην επιθετικός της Λαμίας που αποκτήθηκε φέτος το καλοκαίρι και ακούστηκαν διάφορα για την παρουσία του στην ΑΕΚ (σ.σ.ότι θα δοθεί δανεικός) μπήκε από σπόντα στην αποστολή και δη εξαιτίας των ενοχλήσεων του Λιβάι Γκαρσία, οι οποίες τον έθεσαν εκτός σχεδίων. Το χειροκρότημα του κόσμου στον Έλληνα ποδοσφαιριστή, ήταν το καλύτερο μήνυμα στον Ματίας Αλμέιδα. Ήταν σαν να έλεγε στον προπονητή «δώστου χρόνο συμμετοχής».