Πέρασε και η 4η αγωνιστική και η ΑΕΚ είναι η μεγάλη κερδισμένη. Ο Ολυμπιακός γκέλαρε μέσα στο Καραϊσκάκη από τον Παναιτωλικό, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός άφησαν δύο βαθμούς στο μεταξύ τους παιχνίδι και η ΑΕΚ με τη νίκη της επί του Βόλου επέστρεψε στην κορυφή, καταφέρνοντας γρήγορα να καλύψει τη δική της γκέλα επί της Λαμίας.

Είναι αυτό που είχαμε πει μετά από το συγκεκριμένο παιχνίδι: Είναι πάρα πολύς νωρίς για συμπεράσματα και ακόμα πιο νωρίς για τελικές ετυμηγορίες. Καμία ομάδα αυτή την περίοδο δεν είναι στα καλά της και το ζητούμενο για κάθε μία απ’ αυτές είναι όταν (κι αν φυσικά) φτάσει στο τοπ της απόδοσής της να μην έχει χάσει μεγάλο έδαφος από την κορυφή.

Η ΑΕΚ είναι, λοιπόν, στην κορυφή. Το βράδυ της Δευτέρας κέρδισε τον Βόλο, ο οποίος ήρθε στη Φιλαδέλφεια να παίξει στο 100% και καλά έκανε. Αν η ομάδα του Αχιλλέα Μπέου παίξει και στα επόμενα παιχνίδια της με το ίδιο, πάθος και ζήλο, θα βάλει δύσκολα στους διεκδικητές και θα κόψει και βαθμούς. Η ΑΕΚ δεν έπαιξε κάποιο σπουδαίο ματς. Είχε μία λογική απόδοση, με τα θετικά να είναι πολλά περισσότερα από τα αρνητικά: Βίντα, Μουκουντί, Γκαρσία, Λαμέλα, Γκατσίνοβιτς, όπως και Οντουμπάτζο, Μπρινιόλι ήταν εκτός! Ο Πιερό με μόλις τέσσερις προπονήσεις έπαιξε, ξαφνικά βασικός και μάλιστα 90λεπτο, σκόραρε και έδειξε φορ που να δώσει στην ΑΕΚ κάτι διαφορετικό, όταν το χρειάζεται. Ο Μήτογλου επέστρεψε μετά από καιρό, ενώ ντεμπούτο έκανε ακόμα και ο Τσιλούλης. Μέσα σε όλα αυτά οι Τσούμπερ, Φερνάντες, Χατζισαφί έμειναν στον πάγκο! Το μεγάλο και καλό ρόστερ της ΑΕΚ είναι το τεράστιο όπλο της. Να λείπουν τόσοι παίκτες, να παίζουν νέοι ή μετά από καιρό ποδοσφαιριστές της και η ομάδα να δείχνει ένα σταθερό αγωνιστικό πρόσωπο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, κερδίζοντας έναν αντίπαλο που ήρθε στη Φιλαδέλφεια να παίξει «τελικό».

Η ΑΕΚ είχε έναν καλό Πινέδα στον άξονα. Τον Ρότα να κάνει σούπερ ματς, τον Πήλιο να τρέχει πάνω κάτω, αλλά να παρασύρεται επιθετικά κάποιες στιγμές. Τον Ελίασον και τον Κοϊτά να παίζουν θαρρώ στο 60% των όσων μπορούν και τους Σιμάνσκι – Λιούμπισιτς με καλά και «νεκρά» διαστήματα. Καλά τα πήγε το δίδυμο Μήτογλου – Κάλενς, ενώ ο Στρακόσια τη μία φορά που πήγε η μπάλα πάνω του αντέδρασε σωστά.

Είχε ουσία η ΑΕΚ στο παιχνίδι της και παράλληλα συνολικά μία καλή αμυντική σταθερότητα. Έβγαλε δυο φάσεις ο Βόλος, όμως πρόκειται για μία καλή ομάδα με τη μπάλα στα πόδια. Το πρόσημο θετικότατο λοιπόν. Οι τρεις βαθμοί ήρθαν και ήρθαν δίκαια, παρά το γεγονός ότι ο διαιτητής Φωτιάς τα έχασε στον πειθαρχικό έλεγχο. Ειδικά δε η φάση της αψιμαχίας του Μύγα με τον Πιερό και οι δυο γροθιές που δέχθηκε ο φορ της ΑΕΚ είναι απορίας άξιο πως κράτησαν τον αρχηγό του Βόλου στο ματς. Δεν πειράζει. Είναι πιο γλυκά έτσι. Ειδικά από τη στιγμή που πλέον νιώθεις ξεκάθαρα πως άνθρωποι του Ολυμπιακού, κυρίως, βλέπουν τα ματς της ΑΕΚ με μεγαλύτερο ζήλο και πάθος από έναν… φίλο της ΑΕΚ, ώστε να βρουν ένα… ψεγάδι να πουν κι αν δεν βρουν δεν έχουν κανένα πρόβλημα να «γεννήσουν», για να γράψουν τα δικά τους, πράγματι η ιστορία γίνεται ομορφότερη…

Τέλος πάντων. Πάμε ξανά στα σοβαρά: Η ΑΕΚ έχει πολύ μέλλον, πολλή δουλειά και μεγάλη βελτίωση μπροστά της, να παρουσιάσει. Ο Αλμέιδα συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, προσπαθώντας να βάλει ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία στην ομάδα, σε μία προσπάθειά του μη χαρίζετε στους αγώνες της. Λάθη θα γίνονται πάντα εννοείται. Άλλοτε θα τα πληρώνει η ομάδα, άλλοτε όχι. Το ζητούμενο είναι να μην γίνονται λάθη κατ’ επανάληψη, γιατί τότε οι πιθανότητες να το πληρώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Το πολύ θετικό που είδα ξανά μετά από καιρό στην ΑΕΚ ήταν η πίεση ψηλά. Στο πρώτο τρίτο του αντιπάλου και πολύ περισσότερο στο δεύτερο. Δεν έφτασε πολλές φορές τη μπάλα ο Βόλος στην περιοχή της ΑΕΚ. Αυτό το κομμάτι με το καιρό ο Αλμέιδα θέλει να το βελτιώσει και αν κρίνουμε από την πρώτη του χρονιά, όπου πάλι η ομάδα δεν είχε Ευρώπη, δεν θα αργήσουμε να το δούμε.

Ap / Dave Thompson

Και μετά το ματς έσκασε και το θέμα με τον Μαρσιάλ. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει κλείσει η ιστορία. Πήγαινε καλά πάντως. Όταν κι αν με το καλό κλείσει ο Γάλλος θα τα πούμε πιο αναλυτικά για το τι μπορεί να δώσει στην ΑΕΚ αυτή η έξτρα μεταγραφή. Γιατί θα δώσει: Κάθε μεγάλος παίκτης, με πολλές παραστάσεις, ειδικά όταν μπει σε ένα «δεμένο» σύνολο προσφέρει. Από τα αποδυτήρια, μέχρι φυσικά το γήπεδο. Γι’ αυτό το παν στην ΑΕΚ είναι να συνεχίσει «δεμένη» και μονιασμένη. Όλα τα υπόλοιπα κομμάτια μετά θα κουμπώσουν καλά…