Με ήττα ξεκίνησε το φετινό του ευρωπαϊκό ταξίδι του Ολυμπιακού, ο οποίος πήγε στη Γαλλία με ξεκάθαρο σχέδιο να κλέψει βαθμό ή βαθμούς απέναντι στην ποιοτική, αλλά όχι και… φόβητρο Λιόν. Οι Γάλλοι έχουν τρομερές μονάδες και κατά διαστήματα έπαιξαν ωραίο ποδόσφαιρο, όμως υπήρχε τρόπος να τους χτυπήσει η ελληνική ομάδα και το προσπάθησε, αλλά για πολύ λίγο.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ προφανώς επηρεασμένος από τις σημαντικές απουσίες των Μασούρα και Μάρτινς αλλά και… μετρώντας παραπάνω από όσο έπρεπε τη Λιόν, αποφάσισε να παρουσιάσει τον Ολυμπιακό με σύστημα 3-5-2, με τους Ρέτσο - Κάρμο – Πιρόλα για πρώτη φορά μαζί και χωρίς καθαρό εξτρέμ στο γήπεδο. Το ρίσκο δεν βγήκε ιδιαίτερα, καθώς οι Έσε – Γκαρθία δυσκολεύονταν πάρα πολύ να κρατήσουν μπάλα για τα πρώτα τριάντα λεπτά, ο Ορτέγκα είχε πολλά προβλήματα αμυντικά και η τριάδα της άμυνας δεχόταν τρομερή πίεση. Παρόλα αυτά οι Πειραιώτες άντεξαν και στο δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησαν κάπως καλύτερα, όμως δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν (έχασαν πάντως μία τεράστια ευκαιρία για το 0-1), έπαιζαν μόνο με μακρινές μπαλιές και τελικά το πλήρωσαν, με δύο γκολ σε λίγα λεπτά.

Ο Βάσκος προπονητής παρουσίασε μία ομάδα με σκοπό να παίξει άμυνα και να χτυπήσει στην κόντρα, χωρίς δημιουργία και χωρίς πλάνο για να κρατήσει μπάλα. Μόλις λοιπόν ήρθε η κούραση και οι ποιοτικοί γηπεδούχοι βρήκαν χώρους, δεν άργησαν να έρθουν και τα γκολ, με τους Κάρμο και Ρέτσο να κάνουν καλό παιχνίδι σε γενικές και τον Πιρόλα (που έχει ευθύνη για τα πίσω βήματα στο γκολ) να παίρνει και αυτός βαθμό πάνω από την βάση.

Σε σχέση με πέρυσι, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί ήταν και πάλι δραστήριος, έτρεξε και πίεσε ασταμάτητα, βρέθηκε μέσα στις φάσεις, όμως δεν είχε τα περσινά τελειώματα ή ίσως την περσινή του… ρέντα. Δεν είναι τυχαίο πως στη μεγαλύτερη φάση του Ολυμπιακού, η μπάλα σταματάει πάνω του πριν πάει στα δίχτυα. Πάντως ο Μαροκινός ήταν φανερό πως… αγανάκτησε με τον Γιάρεμτσουκ, ο οποίος έπαιξε σαν δεύτερος φορ (στον ρόλο που είχαν πέρυσι ο Γιόβετιτς και ο Φορτούνης) και παρότι έτρεξε, προσπάθησε και έδειξε διάθεση, βοήθησε ελάχιστα. Έκανε συνεχώς λάθος πάσες, καθυστερούσε την ανάπτυξη και… ταλαιπωρούσε τον Ελ Κααμπί που έτρεχε άσκοπα γύρω του!

Αντίθετα ο Κωστούλας, μπήκε χωρίς φόβο και με άγνοια κινδύνου παρά το νεαρό της ηλικίας του. Δεν είναι τυχαίο πως λίγο έλειψε να σκοράρει με ψαλιδάκι, ενώ έδωσε μάχες σχεδόν με όλους τους αμυντικούς. Ο μικρός έδειξε πως αξίζει παραπάνω χρόνο και ότι έχει τσαγανό και ποιότητα, για να κάνει καριέρα. Θέλει χώρο, χρόνο και διάθεση για δουλειά.

Στο δια ταύτα, ο Ολυμπιακός δεν… χάθηκε. Δεν εντυπωσίασε, έδειξε μεγάλο πρόβλημα στην παρουσίαση, όμως η ήττα στη Λυόν ήταν μέσα στο πρόγραμμα και δεν θα τον επηρεάσει στη μάχη για την πρόκριση. Ωστόσο, χρειάζεται άμεσα να επιστρέψει στις νίκες την Κυριακή απέναντι στον Ατρόμητο και το σημαντικότερο, να παίξει ποδόσφαιρο. Να φτιάξει  φάσεις και να βρει γκολ!

ΥΓ. Εξαιρετική εμφάνιση από τον Ροντινέι, που ήταν ο παίκτης που δημιούργησε σχεδόν όλες τις μεγάλες ευκαιρίες της ομάδας του. Και αυτό είναι πρόβλημα. Πολύ καλός ο Τσικίνιο, έτρεξε ασταμάτητα ο Έσε.