Η νίκη της ΑΕΚ εναντίον του Παναθηναϊκού, στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, ήταν ένα αποτέλεσμα που χρειαζόταν πολύ η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού, μετά το κλίμα αμφισβήτησης που δικαιολογήμενα έχει δημιουργηθεί από το καλοκαίρι, λόγω του αποκλεισμού από την Ευρώπη και ανεπιτυχών αποτελεσμάτων, όπως της προηγούμενης αγωνιστικής με την Athens Kallithea, στη Λεωφόρο και την ισοπαλία με τη Λαμία, μέσα στην έδρα της. Η Ένωση έβγαλε ανωτερότητα στο παιχνίδι της, ήταν πιο επικίνδυνη επιθετικά και αμυντικά απόλυτα συγκεντρωμένη. Όλη η ομάδα ήταν προσηλωμένη στο πλάνο του προπονητή, ο οποίος δικαιώνεται από την εικόνα που έδειξαν οι ποδοσφαιριστές του και φυσικά από το αποτέλεσμα.

Αμυντικά αλάνθαστη

Για να έρθει αυτή η νίκη, η ΑΕΚ κατάφερε να εξουδετερώσει τα μεγάλα ατού του Παναθηναϊκού. Ιωαννίδης και Τετέ προσέκρουσαν πάνω σε τοίχο, τους Βίντα και Κάλενς που ήταν αλάνθαστοι και συνάμα αδιαπέραστοι στα μετόπισθεν, με τον Στρακόσια σε μεγάλη ετοιμότητα, όποτε κλήθηκε να επέμβει με περισσότερο χαρακτηριστικές φάσεις την απόκρουση στην κεφαλιά του Γεντβάι και το σουτ του Τετέ στην έναρξη του δεύτερου μέρους. Τα μπακ της Ένωσης επίσης λειτούργησαν άψογα ανασταλτικά με τον Πήλιο και τον Ρότα να είναι και τακτικά όπως πρέπει, αλλά και επιθετικά με πολλές κούρσες, οι οποίες βοήθησαν στην επιθετική ανάπτυξη και τη δημιουργία και των «κιτρινόμαυρων».

Ειδικά ο Πήλιος πήρε το μαρκάρισμα του Τετέ...εργολαβία, ακολουθώντας τον παντού και τον έσβησε στην κυριολεξία. Το αναφέρουμε, γιατί έχει ακούσει πολλά (ιδιαίτερα στο προηγούμενο παιχνίδι με την Καλλιθέα) ο 23χρονος αμυντικός, που δεν θα έπρεπε. Επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές πρέπει να στηρίζονται και όχι να μεταφέρονται σχόλια τύπου “είναι λίγος”. Όχι απλά λίγος δεν ήταν, αλλά έδειξε, ότι είναι παλικάρι και μακάρι να βγούνε 100 παίκτες σαν τον Πήλιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τέτοιο χαρακτήρα. Δεν μασάει και κάνει τη δουλειά του.

Μεγάλο παιχνίδι από Σιμάνσκι και Περέιρα στη μεσαία γραμμή, οι οποίοι ήταν η πρώτη γραμμή άμυνας της ΑΕΚ στο παιχνίδι και χάρη της δικιάς τους τακτικής προσήλωσης απέδωσαν όπως πρέπει και τα μετόπισθεν. Επίσης ο Πινέδα ήταν απανταχού παρών, με ρόλο πασπαρτού και μάχες που έδωσε σε όλα τα μέτωπα. Ήταν συγκινητική η προσπάθεια που έκανε και έδειξε στοιχεία αυταπάρνησης. Τον είδαμε να επιστρέφει και να καλύπτει τον Ρότα στις προωθήσεις του.

Επιχείρηση “ταΐστε” τον Πιερό

Εκεί κρύβεται και το μυστικό του Αλμέιδα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό! Αναφερόμαστε στις εξόδους του Ρότα στην επίθεση. Η ΑΕΚ δημιούργησε πολλούς κινδύνους από τα ανεβάσματα του διεθνή Έλληνα δεξιού μπακ, απ΄τα πόδια του οποίου άλλωστε προήλθε το 1-0 από τον Πιερό. Η επιχείρηση “ταΐστε” τον Αϊτινό στέφθηκε με επιτυχία, ακριβώς γιατί ο Αργεντινός επιθετικός έβαλε παίκτες να τον ψάχνουν συνεχώς μέσα στο κουτί. Δεν είναι τυχαίο, ότι και τα δύο γκολ που έχει πετύχει ο πρώην παίκτης της Μακάμπι Χάιφα με την "κιτρινόμαυρη" φανέλα (το προηγούμενο με τον Βόλο) προήλθαν από φορτώματα του Ρότα.

Ακόμα και ο Κοϊτά έψαχνε συνεχώς τον Πιερό, ο οποίος από καθαρή ατυχία δεν βρήκε δίχτυα και στο δεύτερο μέρος. Μεγάλο ματς και από τον Μαυριτανό, ο οποίος παρουσίασε αστείρευτη ενέργεια και φαντασία με εκτελέσεις... φαρμάκι και το σημαντικότερο; Ξεσηκώνει τον κόσμο με τις ενέργειές του και προκαλεί θετικό αντίκτυπο στην κερκίδα. Ξεσηκώνει τον κόσμο.

Αυτήν την ΑΕΚ θέλουν

Από εκεί και πέρα, η ΑΕΚ σίγουρα κρατά τη νίκη στο ντέρμπι. Αυτή είναι η ΑΕΚ που θέλουν οι οπαδοί της, μια ομάδα μαχητική που παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, είναι σοβαρή και παίρνει το αποτέλεσμα με το σπαθί της και δίκαια. Είναι ηλίου φαεινότερο όμως, ότι πρέπει να δουλέψει αυτά τα κενά διαστήματα, τα οποία δίνει πολλά δικαιώματα στον αντίπαλο. Ειδικά στην έναρξη του δευτέρου μέρους ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να κάνει τη ζημιά και να έμπαινε ξανά στο παιχνίδι.

Η διακοπή του Οκτωβρίου θα αποτελέσει καλή ευκαιρία για επίλυση τέτοιου είδους ζητημάτων. Ο Αλμέιδα θα έχει τη δυνατότητα να δουλέψει πολύ με παίκτες, όπως ο Μαρσιάλ, η ποιότητα και η αξία του οποίου είναι τεράστια και να τους βάλει στην εξίσωση. Θα υπάρξουν και οι επιστροφές παικτών όπως ο Γκαρσία, ο Λαμέλα και ο Γκατσίνοβιτς που όταν ενσωματωθούν μπορούν να δώσουν λύσεις. Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρητικά. Γιατί η ΑΕΚ βγάζει τραυματισμούς συχνούς, είναι όμως θετικό, ότι έχει τέτοιο βάθος στο δυναμικό της και καταφέρνει και καλύπτει τα προβλήματα.