H 10η Οκτωβρίου του 2024 θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία των αναμετρήσεων της Εθνικής, μια και τα συναισθήματα που προκάλεσε το φοβερό διπλό στο «Γουέμπλεϊ» είναι ανάμεικτα.

Εκπληκτική εμφάνιση και πρώτη νίκη στο «κάστρο» της Αγγλίας για τη «γαλανόλευκη», αλλά την ίδια στιγμή και η συγκίνηση στο μέγιστο βαθμό, αφού αυτή η επικράτηση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ, που μόλις πριν ένα εικοσιτετράωρο άφησε ξαφνικά την τελευταία του πνοή.

Οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχαν υποσχεθεί ότι θα δώσουν και την ψυχή τους για να αποτίσουν φόρο τιμής στον συμπαίκτη τους με ένα μεγάλο διπλό και την υπόσχεσή τους την τήρησαν στο ακέραιο με την καλύτερη εμφάνιση που έχουμε δει από την Εθνική Ελλάδας εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αναμφίβολα την καλύτερη από τις ημέρες του Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία.

Οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας σηκώνουν τη φανέλα του Τζορτζ Μπάλντοκ
InTime / ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Απαράμιλλο πάθος, ατελείωτη κατάθεση ψυχής, ωστόσο το σημαντικότερο ήταν ότι οι διεθνείς έπαιξαν και πολύ ωραίο ποδόσφαιρο μέσα στο «σπίτι» των φιναλίστ του Εuro της Γερμανίας. Θα πει κανείς ότι το Nations League δεν είναι Εuro ή Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σημασία, καθώς αυτή η Εθνική που είδαμε στο Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης είναι για πολύ μεγάλα πράγματα, αντάξια ή ακόμη και καλύτερη από εκείνη που έγραψε ιστορία πριν 20 χρόνια με την κατάκτηση του Εuro.

Σχεδόν αψεγάδιαστη στην ανασταλτική της λειτουργία και υπέροχη επιθετικά, με τους Τζόλη και Παυλίδη κυρίως να διαλύουν την αγγλική άμυνα, ενώ εκπληκτικός σε οργανωτικό ρόλο ήταν ο Τάσος Μπακασέτας.

Ο Παυλίδης με τα δύο γκολ που πέτυχε, έδειξε επιτέλους ότι είναι σε θέση και με τα γαλανόλευκα να κάνει εμφανίσεις επιθετικού μεγάλης κλάσης, μα όλοι τους ήταν ένας και ένας. Ατελείωτα τρεξίματα από Σιώπη και Κουρμπέλη, ο Μασούρας μαχητικός, ο Ρότα στην καλύτερή του παρουσία στην Εθνική και αμυντικά και επιθετικά, υποδειγματικός Γιαννούλης στο αριστερό άκρο της άμυνας, απροσπέλαστοι Κουλιεράκης και Μαυροπάνος στο κέντρο της άμυνας, πολύτιμοι και οι Ζαφείρης και Πέλκας ερχόμενοι από τον πάγκο.

Ο Βαγγέλης Παυλίδης
InTime

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όπως φαίνεται, εμπνέει με τη σειρά του τους Έλληνες διεθνείς, οι οποίοι… κατάπιαν τους πολυδιαφημισμένους τους αντιπάλους, σε μια εικόνα που είναι απαραίτητο να γίνει συνήθεια από εδώ και πέρα.

Το είπε, άλλωστε, ο ομοσπονδιακός τεχνικός παραμονές του αγώνα ότι απαιτούνται υπερβάσεις για να φτάσει ξανά η Ελλάδα στις σπουδαίες επιτυχίες και είναι φανερό ότι οι συνθήκες υπάρχουν για να συμβεί κάτι τέτοιο. Υπάρχει ταλέντο εν αφθονία στη συγκεκριμένη ομάδα, θα προστεθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες (Μουζακίτης) και το μέλλον της ανήκει.

Ο Τζορτζ Μπάλντοκ, όπου και αν βρίσκεται πλέον, ξέρει ότι οι συμπαίκτες του δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ και πάντα θα αγωνίζονται και για εκείνον...