Χαράλαμπος Κωστούλας και Χρήστος Μουζακίτης είναι τα δύο αστέρια της ομάδας Κ-19 του Ολυμπιακού, η οποία κέρδισε τη σεζόν 2023-2024 το Youth League, τα οποία έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Αμφότεροι είναι πλέον υπολογίσιμοι τόσο στα εντός συνόρων παιχνίδια της ομάδας του Πειραιά, όσο και στα ευρωπαϊκά. Υπήρξε βέβαια λίγη γκρίνια, όταν τα αποτελέσματα και η εικόνα της ομάδας δεν άρεσε, κατα γενική ομολογία όμως ο κόσμος στηρίζει την προώθηση τον πιτσιρικάδων. Τρανή απόδειξη το παιχνίδι με τη Μπράγκα.

Ο Μουζακίτης άκουγε το όνομά του από την εξέδρα από το 10ο λεπτό. Οι Ολυμπιακοί τρελάθηκαν με τη μαχητικότητα που είχε ο παίκτης, τη συγκέντωση και την αποτελεσματικότητά του. Έπαιζε απλά, τα έβαζε με εμπειρότερους αντίπαλους, έκλεψε και ζήτησε μπάλες, δεν κρύφτηκε δηλαδή και βοήθησε πολύ στην επιθετική ανάπτυξη των Ερυθρόλευκων. Οι οπαδοί στο τέλος του συγκεκριμένου αγώνα μάλιστα έστειλαν τα μηνύματά τους προς πάσα κατεύθυνση. Φώναξαν το όνομα του Μεντιλίμπαρ και στα καπάκια αυτό του «Μούζα», τον οποίο ο Βάσκος τεχνικός αποθέωσε λέγοντας, ότι «αν έχεις τη φάτσα καλού παιδιού δεν σημαίνει ότι είσαι και αδύναμος. Έχει αυτή την συμπαθητική φυσιογνωμία, αλλά είναι και δυνατός».

Η ίδια εκτίμηση υπάρχει και για τον Χαράλαμπο Κωστούλα. Όχι μόνο γιατί είναι παιδί του Θανάση Κωστούλα που τίμησε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Μπάμπης έχει αποδείξει στις Ακαδημίες, ότι μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο. Το γκολ είναι το μόνο κομμάτι που του λείπει παίζοντας με την πρώτη ομάδα. Αν είχε σκοράρει με ψαλιδάκι στην Κωνσταντινούπολη κόντρα στη Γαλατάσαραϊ ίσως να ήταν το γκολ που θα ξεκλείδωνε αυτό το θετικό του στοιχείο, με την ψυχολογία που θα έπαιρνε σκοράροντας μέσα στην Τουρκία, μια χώρα που αποτελεί αδυναμία και του Βαγγέλη Μαρινάκη. Θυμάστε τι είχε δηλώσει πριν μερικά χρόνια, όταν ο Ολυμπιακός έφευγε με ιστορικό διπλό με 3-0 κόντρα στη Φενέρ. «Νικήσαμε στην Πόλη μας» είχε πει ο ηγέτης της ομάδας του Πειραιά. Φανταστείτε τι αποθέωση θα επιφύλασσε στον πιτσιρικά αν έβαζε γκολ με τέτοιο τρόπο και η ομάδα του αποσοβούσε την ήττα...

Ο τρίτος πιτσιρικάς που μπαίνει στην εξίσωση

Υπάρχει όμως και τρίτος παράγοντας σε αυτήν την εξίσωση των πιτσιρικάδων. Το γκολ που σημείωσε με την Εθνική Ελπίδων στην Κροατία επανέφερε το όνομά του στη δημόσια συζήτηση. Κάντε ένα γύρο τα ερυθρόλευκα στέκια του Τύπου και του διαδικτύου, για να πάρετε ένα feed τι έχει γραφτεί για τον πιτσιρικά, τον οποίο τσέκαραν σίγουρα σκάουτερς από Γερμανία και Ισπανία που κρατούσαν σημειώσεις για ταλεντάκια στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Τον Μπακούλα δεν τον ανακαλύπτουμε τώρα. Πολύ καιρό πριν έχει χυθεί μελάνι για την περίπτωσή του, μαζί με τους άλλους συμπαίκτες-συντελεστές της τεράστιας περσινής επιτυχίας των μικρών του Ολυμπιακού. Είναι γνωστό λοιπόν, ότι ο παίκτης πριν ντυθεί στα ερυθρόλευκα ήταν στον Παναθηναϊκό σε μία εκπληκτική φουρνιά παικτών γεννηθέντων το 2005 που είχε το «Τριφύλλι».

Ήταν στον Παναθηναϊκό – Αποθεώθηκε από UEFA

Όπως μάθαμε, όταν έπαιζε στους «πράσινους», ήταν το μόνο παιδί που δεν υπέγραφε δελτίο και ο πατέρας του τον πήγε στη Σπόρτινγκ Λισαβόνα. Εκεί τους εντυπωσίασε για τον χειρισμό της μπάλας και την αντοχή του στο τρέξιμο. Δύσκολα του έπαιρνες τη μπάλα. Ωστόσο με την πανδημία του κορωνοϊού δημιουργήθηκαν θέματα. Ξαναγύρισε Ελλάδα και τότε υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να γίνει από τα καλά σύγχρονα χαφ. Γιατί δουλεύει πάρα πολύ και ατομικά. Κάποιοι τον παρομοιάζουν με τον Σιώπη, αλλά είναι πιο τεχνίτης ως χαφ. 

Τον Μπακούλα είχε αποθεώση και η UEFA με το «μαγικό» γκολ με ψαλίδάκι που σημείωσε στον τελικό του Youth League κόντρα στη Μίλαν, με το οποίο ο Ολυμπιακός διαμόρφωσε το τελικό 3-0 και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά σε συλλογικό επίπεδο. Τότε πολλές σελίδες στο Twitter τον αποθέωσαν για το τέρμα που είχε σημειώσει. Το παρομοίωσαν μάλιστα με γκολ που έχει πετύχει ο Κριστάνο Ρονάλντο, του οποίου ο μικρός είναι μεγάλος θαυμαστής. Ο παίκτης βέβαια έχει σκοράρει και άλλες γκολάρες, όπως στο καλοκαιρινό φιλικό του Ολυμπιακού με τον Άρη Λεμεσού στην Κύπρο. 

Όπως και να έχει, ο Θεοφάνης Μπακούλας πρέπει να πάρει ευκαιρίες. Πρώτον γιατί το αξίζει, δεύτερον γιατί δεν έχει αποδειχτεί και συνεχίζει να δουλεύει και τρίτον γιατί πρέπει. Σαν το φαινόμενο του ντόμινο είναι η φάση με τους μικρούς παίκτες. Είναι μια αλυσίδα με κρίκους που χτίζονται. Αν πιάσει και ο Μπακούλας, τότε θα δοθεί κίνητρο και για άλλους μικρούς όπως ο Παπακανέλος να δουλεύουν ακόμα περισσότερο για να μπούνε στα πλάνα και τα σχέδια του προπονητή. Όταν ο μικρός παίκτης νιώθει, ότι μπορεί να αξιοποιηθεί δεν θα βαλτώσει, θα είναι σε ετοιμότητα για να πάρει την ευκαιρία του. Και το σημαντικότερο; Ο Ολυμπιακός θα γίνει σύμβολο και παράδειγμα για τις άλλες ομάδες, ούτως ώστε να βάλουν τους πιτσιρικάδες δυναμικά στην εξίσωση.