Οι ημέρες μετά το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ έχουν περάσει, όμως η κουβέντα καλά κρατεί. Και λογικό είναι να συμβαίνει αυτό. Στο επίκεντρο ο Ραζβάν Λουτσέσκου, οι… φροντιστές του ΠΑΟΚ και ήρθε και «κούμπωσε» και ο Λανουά, το απόγευμα της Τρίτης. Ο Γάλλος αρχιδιαιτητής με ένα βίντεο – ανάλυση «μνημείο» γέννησε νέο ποδοσφαιρικό κανονισμό, στην προσπάθειά του να «εξηγήσει» ότι ορθώς δεν δόθηκε πέναλτι στο μαρκάρισμα του Μπάμπα στον Λιβάι Γκαρσία.

Πραγματικά είναι σοκαριστική η… ανάλυση του Λανουά και προκαλεί μεγάλη ανησυχία για το μέλλον.

Αν ο αρχιδιαιτητής συνεχίσει να «γεννά» δικαιολογίες πέρα από κάθε ποδοσφαιρική λογική, πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε και θα ακούσουμε τρελά πράγματα στην πορεία της σεζόν – μέχρι, μαντεύω, τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός ξεφύγουν στη βαθμολογία, καθώς αυτός φαίνεται να είναι ο στόχος.

Intime

Οσον αφορά τον Λουτσέσκου και τους… φροντιστές του ΠΑΟΚ, αναμένουμε την τιμωρία τους με την υπόθεση να έχει πάρει το δρόμο της. Μακάρι κάποια στιγμή να τελειώσει αυτή η ιστορία. Βλέπουμε ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από τις ομάδες, τους φιλάθλους, τους παίκτες και τους προπονητές το πρωτάθλημα να παίζεται κάτω από ασφαλείς συνθήκες, μέσα σε αθλητικά όρια. Επεισόδια δεν γίνονται. Ούτε καπνογόνα πλέον δεν ανάβουν στα γήπεδα. Ε, λοιπόν, αυτή τη μαζική προσπάθεια όλων, η οποία παρεμπιπτόντως έχει φέρει αποτελέσματα καθώς όλοι έχουν συνετιστεί, δεν γίνεται να την μαυρίζει κάθε τρεις και λίγο ένας συγκεκριμένος άνθρωπος, ανοίγοντας… διαλόγους με την εξέδρα.

Επειδή όπως συμβαίνει συνήθως πολλά λέγονται και γράφονται. Το γεγονός ότι ασχολούμαστε με τη συμπεριφορά του Λουτσέσκου και τα πέναλτι – μαρς που δεν δόθηκαν στην ΑΕΚ με Παναιτωλικό και ΠΑΟΚ, δε σημαίνει ότι προσπαθεί κάποιος να υποβαθμίσει τα όποια αγωνιστικά θέματα έχει η ΑΕΚ. Ουσιαστικά στον ΠΑΟΚ έχει συμβεί αυτό, μιας και δεν έχω διαβάσει ούτε ακούσει κάπου ότι η ομάδα του Λουτσέσκου φέτος δεν έχει κερδίσει και τα τρία ντέρμπι στην Ελλάδα. Ούτε και στην Ευρώπη ως τώρα έχει πάρει κάποιο μεγάλο ματς ο ΠΑΟΚ, ενώ και στα «μικρά» παιχνίδια χρειάστηκε δυο ανύπαρκτα πέναλτι να κερδίσει τις Σέρρες στην Τούμπα και στο τέλος τον Λεβαδειακό.

Ειδικά στην ΑΕΚ, γνωρίζουμε, δυστυχώς, πολύ καλά, ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: «Σφάζουν» την ΑΕΚ, προκαλούν οι αντίπαλοι και υπάρχει κόσμος της που την… κατηγορεί επειδή δεν έβαλε πέντε γκολ στον αντίπαλο να μην μπορεί να πει κουβέντα! Ωραίο ως σενάριο αυτό και μακάρι για την ΑΕΚ να γινόταν σε κάθε της παιχνίδι, αλλά δεν γίνεται! Δεν μπορεί να γίνεται πάντα για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο βασικότερος; Γιατί δεν το κάνει καμία ομάδα στον πλανήτη. Μία – δυο φορές μπορεί να το πετύχει. Για μεγάλο χρονικό διάστημα όχι.  

Παρά ταύτα η ΑΕΚ είναι σαφές πως «ψάχνεται» αγωνιστικά. Όπως όλες οι ομάδες θα προσθέσω. Το γιατί συμβαίνει αυτό υπάρχουν πολλές εξηγήσεις. Μία από τις βασικές είναι πως η μεταγραφική περίοδος κράτησε μέχρι τέλος Σεπτέμβρη. Ήρθαν παίκτες νέοι που πλέον συμπληρώνουν ένα μήνα στους συλλόγους κι αυτοί οι νέοι παίκτες είναι και ανέτοιμοι. Άρα θέλουν χρόνο. Οι προπονητές σίγουρα θέλουν μεταγραφές και αν δεν υπήρχε αυτό το μεγάλο χρονικό περιθώριο δεν θα τις είχαν. Από την άλλη ήθελαν δεδομένα να τελειώσει η μεταγραφική περίοδος για να δουλέψουν όλοι απερίσπαστοι. Πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις.

Για την ΑΕΚ το πρόβλημα αυτή την περίοδο είναι πως ο Αλμέιδα θέλει να βάλει πολλά νέα πράγματα στην ομάδα. Κάποια θα του βγουν, κάποια όχι. Κάποια μπορεί να μη του βγουν τώρα και να του βγουν μετά.

Το δημιουργικό πρόβλημα της ΑΕΚ την Κυριακή για μένα ήταν ότι η μπάλα δεν έφτανε σωστά στους δυο φορ κι αυτό γιατί έλειπε η γρήγορη πάσα στα μεσοδιαστήματα, η κίνηση χωρίς τη μπάλα μεταξύ των γραμμών και η έλλειψη βοήθειας από τα πλάγια μπακ, από τη στιγμή που τα εξτρέμ (Λαμέλα, Κοϊτά) συνέκλιναν προς τον άξονα.

Θέλω να ξαναδώ δυο φορ στην ΑΕΚ, όποιο κι αν είναι το δίδυμο, αλλά με Ελίασον δεξιά και Πινέδα στον άξονα, αυτή την περίοδο. Ή στο μέλλον τον Λαμέλα σε καλύτερη κατάσταση, όπου κι αν παίξει. Γενικά την ιδέα του Αλμέιδα τη συμμερίζομαι, αλλά για να βγει στο βαθμό που θέλει απαιτείται χρόνος. Χρόνος που όμως δεν έχει πολύ η ΑΕΚ. Ή για το θέσω αλλιώς, δεν έχει την πολυτέλεια πλέον η ομάδα να χάνει πολλούς βαθμούς.