Άλλο ένα δύσκολο Σαββατόβραδο για την ΑΕΚ. Εντυπωσιακό αν σκεφτείς το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν έχει κερδίσει αγώνα της Σάββατο! Λεπτομέρειες. Πάμε στην ουσία.

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε στις Σέρρες. Παραδόξως η ΑΕΚ κόντρα στον Πανσερραϊκό και πέρυσι και φέτος δεν έχει κερδίσει ούτε ένα από τα τρία ματς που έδωσε! Άλλο ένα εντυπωσιακό γεγονός! Μακάρι να ήταν μία η εξήγηση και γι’ αυτή την ήττα της ΑΕΚ. Θα την δίναμε και τέλος.

Το πρόβλημα είναι σύνθετο. Και αγωνιστικό και μη αγωνιστικό. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ώρα ούτε για πολλά λόγια, ούτε για πολλές αναλύσεις. «Κουράζουν», όπως σωστά είπε ο Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς.

Επειδή όμως δεν γεννηθήκαμε… χθες και έχουν δει πάρα πολλά τα μάτια μας, βιώνουμε πραγματικά στην ΑΕΚ μία εποχή που ζούσαμε τη μαύρη 20ετία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Υπάρχει κούραση. Μόνο κάποια γεγονότα θα παραθέσω: Η ΑΕΚ είχε απίθανες εχθρικές διαιτησίες τη μαύρη 20ετία και συνάμα κατά καιρούς ένα καλό ρόστερ, αλλά όχι τρομερό σύνολο. Δεν ήταν «δεμένη». Άρα ήταν ευάλωτη. Δεν είχε την ομοιογένεια να κερδίζει και τις διαιτητικές αποφάσεις. Ερχόταν μία – δυο γκέλες και το πρόβλημα, ενώ ήταν γενικό μετατοπιζόταν σε αυτή. Ενώ δεν έπαιρνε όσα άξιζε να πάρει, ερχόντουσαν μερικές μέτριες εμφανίσεις που οδηγούσαν σε μεγάλες γκέλες και όλοι κοιτούσαμε αυτό. Το εσωτερικό πρόβλημα και όχι το γενικό. Στην πορεία εσωστρέφεια, πτώση της ψυχολογίας, άλλη μία γκέλα, τέλος… Ο αντίπαλος (ένας ήταν τότε, ενώ τώρα είναι δύο) έχοντας μέτριες επίσης εμφανίσεις κέρδιζε, ξέφευγε και άντε να τους πιάσεις μετά με τέτοια ψυχολογία. Στην ΑΕΚ εκτός από την εσωστρέφεια ακολουθούσαν αλλαγές προπονητών, παικτών και η ζωή συνεχιζόταν μέχρι να βγει η σεζόν, απλά για να βγει… Για να πάμε στην επόμενη.

Σας θυμίζει κάτι το σήμερον ημέρα; Η ΑΕΚ δεν πήρε δυο πέναλτι στις Σέρρες, ενώ εις βάρος της δόθηκε εύκολα ένα άλλο. Γεγονότα είναι και τα τρία. Δεν είναι ντροπή να λες στιγμές του αγώνα. Ντροπή είναι να βλέπεις και να μένεις μόνο σε αυτές.

Όπως δεν μένω μόνο στις διαιτητικές αποφάσεις και στις Σέρρες, έτσι δεν μένω μόνο και στο αγωνιστικό πρόβλημα της ΑΕΚ που γκαρίζω ότι είναι το επιθετικό εδώ και πολύ καιρό. Ευθύνη του Αλμέιδα δεν είναι ότι υπήρξαν πολλοί παίκτες οι οποίοι φάτσα με το τέρμα και μετά από καμιά 25αριά σουτ έστειλαν τη μπάλα στην εστία τρεις – τέσσερις φορές, σημαδεύοντας τα… πουλιά στις άλλες. Κι αυτό συνέβη για πολλοστή φορά.

Ευθύνη του Αλμέιδα είναι ότι η ΑΕΚ ξαφνικά δεν βγάζει φάσεις και δεν βρίσκει γκολ από στημένα, ότι οι παίκτες δείχνουν μπερδεμένοι και το βασικότερο ότι τέλη Οκτώβρη δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης σε φόρμα. Το ότι δεν μπορούν να σκοράρουν παίκτες όπως αυτοί που έχει στο ρόστερ της κόντρα σε Λαμία, Πανσερραϊκό, Παναιτωλικό, Κηφισιά πρέπει να κοιταχτούν οι παίκτες στον καθρέπτη και να βρουν τι φταίει!

Και για να κλείσω γιατί είναι δύσκολες ώρες: Η ΑΕΚ αν συνεχίσει έτσι αγωνιστικά και με την αντιμετώπιση που έχει από τη διαιτησία θα παλέψει να μπει στα πλέι οφ και όχι να πάρει το πρωτάθλημα. Δεδομένο. Από την άλλη η σούμα πρέπει να γίνει στο τέλος. Και φυσικά οι παίκτες να συνέλθουν λιγάκι (ευγενικό είναι το «λιγάκι»). Οι αντίπαλοι πάντως και λογικό είναι να πανηγυρίζουν, ενώ είναι σίγουρο ότι θέλουν η ομάδα να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές εσωτερικά από τώρα. Αυτή θα είναι η νίκη τους. Δεν θα την πάρουν… Εχουμε δρόμο! Η ΑΕΚ δεν θα ζήσει ξανά τη μαύρη 20ετία κάνοντας και η ίδια λάθη. Θα παλέψει απέναντί τους ως έχει…