Το έχουμε επισημάνει ξανά, το γνωρίζουν όλοι. Ο κόουτς του Ολυμπιακού, Χοσέ Λουΐς Μεντιλίμπαρ, δεν είναι από τους προπονητές που... στρογγυλεύει τα λόγια του. Αποφεύγει τα κλισέ. Γι' αυτό και κάθε φορά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι δηλώσεις του μετά τα ματς σε αντίθεση με ό,τι ισχύει με τους περισσότερους συναδέλφους του. 

Το φινάλε του ματς με τη Λαμία τον βρήκε να κάνει λόγο για ντροπιαστική εικόνα της ομάδας του στο πρώτο (περίπου) 1/4 του αγώνα. Δεν είχε άδικο. Ούτε λίγο ούτε πολύ η ταπεινή αντίπαλός του είχε 4 σημαντικές ευκαιρίες να προηγηθεί στο σκορ. Η πρώτη πριν καν συμπληρωθούν 2 λεπτά αγώνα, η δεύτερη στο 5', η τρίτη στο 15' και η τέταρτη στο 24'. Αμέσως μετά ο Μεντιλίμπαρ έκανε την πρώτη του αλλαγή (Μπιανκόν αντί Κάρμο) και δεν ήταν αναγκαστική αλλά επιλογή του. Θα ήθελε, όπως είπε, να βγάλει τουλάχιστον 5 παίκτες από την αρχική 11άδα αφού ήταν κάκιστο αυτό που είδε στα πρώτα 25 λεπτά της αναμέτρησης αλλά προφανώς δεν γινόταν να το πράξει.

Προσωπικά πέρα από την σωστή κριτική του Μεντιλίμπαρ θα ήθελα και μια δίκαιη αυτοκριτική από μέρους του. Γιατί, ξαφνικά, πάει να καθιερώσει να παίζει με δύο αριστεροπόδαρους στόπερ (Πιρόλα-Κάρμο); Το έκανε, ας πούμε αναγκαστικά (γιατί ο Ρέτσος που ήταν βασικός δεν έδειχνε στα καλύτερά του και τον αντικατέστησε) για ένα διάστημα, στο ματς με την Τβέντε και δούλεψε καλά και μετά χρησιμοποίησε το δίδυμο Πιρόλα-Κάρμο από την αρχή κόντρα στην Καλλιθέα. Κι εκεί δεν υπήρξαν απειλές (πλην του γκολ στο φινάλε) αλλά δεν ήταν και η Καλλιθέα η φουλ επιθετική και επικίνδυνη ομάδα. 

Είναι τόσο ντεφορμέ ο Ρέτσος; Έδειχνε ντεφορμέ στις προπονήσεις και ο Μπιανκόν; Είχαν κούραση ή κάποιο μικροπρόβλημα ικανό να τους κρατήσει εκτός 11άδας αλλά όχι και αποστολής; Δυσκολεύομαι να πιστέψω κάτι απ' όλα. Προφανώς θεώρησε ότι ήταν σε καλύτερη κατάσταση οι Πιρόλα και Κάρμο. Όμως δεν παύει να είναι δύο παίκτες με «καλό» τους πόδι το αριστερό. 

Μόνο τυχαίο δεν είναι (φαντάζομαι) ότι ο Πιρόλα δεν έχει ξανακάνει τόσο κακό / προβληματικό διάστημα (αντιθέτως παίζει πάντα σε υψηλό επίπεδο, ακόμα και ως αριστερός μπακ) όσο αυτό στο ξεκίνημα με τη Λαμία όπου εκτέθηκε σε 2-3 περιπτώσεις σοβαρά δυσκολευόμενος να αμυνθεί σε κινδύνους που του ήρθαν -κυρίως- από τα δεξιά.

Και φαντάζομαι μόνο τυχαίο δεν είναι ότι παρόλα αυτά ο Μεντιλίμπαρ τον Κάρμο άλλαξε και όχι τον Ιταλό. Εκτιμώ, δεν ξέρω, επειδή θεωρούσε πως και οι δύο ήταν κακοί σ' αυτό το διάστημα αλλά στον Πιρόλα «έβλεπε» / αναγνώριζε ελαφρυντικό, το να παίξει κυρίως με το «κακό» πόδι αλλά όχι και στον Κάρμο. Επαναλαμβάνω, εκτίμηση είναι αυτή, όχι πληροφορία. Μ' αυτά και μ' αυτά ο Ολυμπιακός άρχισε το ματς με δύο αριστεροπόδαρους στόπερ και το τέλειωσε με δύο δεξιοπόδαρους... Κάτι «είδε» λάθος ο Μεντιλίμπαρ κατά την ταπεινή μου γνώμη και φαντάζομαι θα σταματήσει τέτοια αχρείαστα ρίσκα στη συνέχεια. Έχει 4 πραγματικά καλούς στόπερ και το μόνο που χρειάζεται είναι να χρησιμοποιούνται όπως ευνοεί / συμφέρει τους ίδιους και την ομάδα.

Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν αρκετά που μπορεί να σχολιάσει κανείς για το Ολυμπιακός - Λαμία. Ποιό είναι το βασικότερο όλων; Μα φυσικά ότι, έστω και με άγχος και νεύρα, ο Ολυμπιακός κέρδισε και θα αλλάξει χρόνο μόνος στην κορυφή. Αυτή δεν είναι η ουσία άλλωστε; Αυτό δεν -πρέπει να- είναι το μεγάλο θέμα; Το θέλει με... τρέλα αυτό το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός για χίλιους και έναν σημαντικό έξτρα φέτος (τα 100α του γενέθλια) προφανείς λόγους.

Η διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων έρχεται σε μια συγκυρία που, νομίζω, την είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός. 

Μετά το καλό τους αγωνιστικό διάστημα με το μίνι σερί νικών στο πρωτάθλημα (και τις επιβλητικές νίκες στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ) οι ερυθρόλευκοι φάνηκε ν' αρχίζουν να κάνουν «κοιλιά». Και ίσως αυτή η large ξεκούραση σωμάτων αλλά ΚΑΙ μυαλών να κάνει καλό. 

Ίσως λέω, θα φανεί από το πως θα είναι άπαντες μετά. Πρώτος που χρειάζεται off είναι ο Ελ Κααμπί και δεν χρειάζεται καν να το εξηγήσουμε, έτσι; Ξεκούραση, αφού τους ήρθαν όλα μαζεμένα και πολύ «βαριά» λόγω ευθυνών, χρειάζονται και οι Κωστούλας, Μουζακίτης. Και ο Τσικίνιο και ο Ζέλσον και ο Ντάνι Γκαρθία και ο Έσε και, και, και.

ΥΓ: Είδατε τι είναι το ποδόσφαιρο; Ο Ολυμπιακός έμεινε στο 1-1 με την Καλλιθέα σ' ένα ματς που δεν κινδύνεψε καθόλου και η αντίπαλός του πήρε τον βαθμό από στημένη μπάλα στις καθυστερήσεις κι ενώ ουσιαστικά δεν είχε απειλήσει καθόλου. Και ο Ολυμπιακός κέρδισε 1-0 τη Λαμία σ' ένα ματς που «έπρεπε», με βάση τουλάχιστον τα πρώτα 25 λεπτά του ματς, να δεχθεί τουλάχιστον ένα γκολ. Ακριβώς γι' αυτό λέω / γράφω συχνά να αποφεύγουμε τα κλισέ και το να προσπαθούμε να βάζουμε τα πάντα σε «κουτάκια» βλέποντας ποδόσφαιρο γιατί κάτι τέτοιο είναι απλά ΑΔΥΝΑΤΟ. Το ποδόσφαιρο δεν μπαίνει σε κουτάκια, βρίσκει πάντα τρόπους να σε εκπλήσσει, ευχάριστα ή δυσάρεστα.

ΥΓ2: Δεν προκαλεί καμία έκπληξη πια, το ξέρουμε, πόσο καλός... play maker από πίσω μπορεί να είναι και ο Ζουλιάν Μπιανκόν, πέρα από τον Νταβίντ Κάρμο που μας είχε εντυπωσιάσει και από πέρυσι, τις πρώτες του εβδομάδες στον Ολυμπιακό.

ΥΓ3: Λάθος ήταν του Μεντιλίμπαρ  (κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον και το είχα γράψει στο blog μετά το ματς) που στο ματς με την Καλλιθέα έβγαλε τον Κοστίνια και έβαλε ως μπακ τον Ρόντινεϊ (σ.σ.: αρχικά έπαιζαν μαζί με τον Πορτογάλο μπακ και τον Βραζιλιάνο εξτρέμ) αφού ο πρώτος έδειχνε να είναι σε καλύτερη κατάσταση. Καλύτερος σίγουρα αμυντικά (αυτό είναι δεδομένο πια) αλλά και επιθετικά. Λάθος λοιπόν ήταν από πλευράς Μεντιλίμπαρ που προτίμησε για βασικό χθες (21/12) τον Ρόντινεϊ με τη Λαμία (σε θέση δεξιού μπακ) και κράτησε στον πάγκο τον Κοστίνια. Ο Βραζιλιάνος δεν είναι στα πολύ καλά του τελευταία και φαίνεται. «Να είναι καλά ο Ζέλσον και ο Τζολάκης», έγραψαν / είπαν πολλοί για το ματς με τη Λαμία. Να είναι καλά ο Τζολάκης και ο Κοστίνια, λέω εγώ. Γιατί η μπαλιά-ξυράφι του Κοστίνια στο 2ο δοκάρι όπου έκανε κίνηση ο Ζέλσον και έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα, ήταν μισό και βάλε γκολ.  

ΥΓ4: Πλέον δεν έχει αξία να το επισημαίνουμε, είναι δεδομένο. Ο Ντάνι Γκαρθία επιβεβαιώνει διαρκώς πόσο σπουδαίος χαφ είναι και πόσο... προηγμένο επεξεργαστή εγκεφάλου έχει. Ο τρόπος που παίζει, απλά και χωρίς να το κουράζει, είναι εκπληκτικός. Συνήθως πασάρει με τη μία, δίχως κοντρόλ και φαίνεται ότι έχει αποφασίσει που θα πασάρει πριν πάρει μπάλα. Ένας σπουδαίος παίκτης με σωστή νοοτροπία και συμπεριφορά για επίπεδο Ολυμπιακού. Τελεία και παύλα.

ΥΓ5: Ότι ο Μεντιλίμπαρ έδωσε 30+ λεπτά στον Ολιβέιρα έδειξε ότι δεν τον έχει «κάψει» στο μυαλό του και θέλησε να του δώσει την ευκαιρία. Είχε ενέργεια και διάθεση αλλά οι καλές στιγμές του δεν ήταν πολλές. Με το που μπήκε είχε μια σημαντική χαμένη ευκαιρία ενώ το κακό είναι ότι για την εμπειρία του κάνει συχνά σημαντικές επιπολαιότητες. Π.χ. στο 86' επιχείρησε να κρατήσει μπάλα και να ντριμπλάρει ανάμεσα από τρεις αντιπάλους και την έχασε με συνέπεια ν' αρχίσει μια αντεπίθεση της Λαμίας που, ευτυχώς για τον Ολυμπιακό, σταμάτησε έγκαιρα.

ΥΓ6: Αν ο Τσικίνιο είχε καλύτερα τελειώματα θα είχε διψήφιο αριθμό τερμάτων ήδη. Δυστυχώς για τον ίδιο και τον Ολυμπιακό δεν εκμεταλλεύεται στον βαθμό που πρέπει τις τελικές που του παρουσιάζονται, συχνά είναι και πολύ καλές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φάση του 76' (όπου ελέγχθηκε για πολλή ώρα για πιθανό πέναλτι του Σιόβα στον Ελ Καμπί για πάτημα αλλά τελικά υποδείχθηκε οφ σάιντ στον Μαροκινό ακριβώς πριν από το μαρκάρισμα) που πλάσαρε ανενόχλητος πάνω από το οριζόντιο δοκάρι από το σημείο του πέναλτι. Εν τέλει δεν θα μετρούσε αλλά όταν σούταρε, σούταρε για να σκοράρει αφού η φάση δεν είχε σταματήσει για κάποιο λόγο.

ΥΓ7: Κάτι πρέπει να γίνει ΚΑΙ με το θέμα των καθυστερήσεων στους αγώνες, χάνονται πολλά λεπτά. Στην εποχή του VAR (δεν ξέρω, αναρωτιέμαι, δεν είναι εφικτό;) ίσως θα πρέπει να βοηθηθούν κι άλλο οι διαιτητές, να τις «κρατάει» δηλαδή τις καθυστερήσεις άλλος. Στο ματς με τη Λαμία π.χ. υποδείχθηκαν 5 λεπτά καθυστερήσεων ενώ ΑΚΡΙΒΩΣ 5 λεπτά (δείτε το βίντεο) ήταν η καθυστέρηση που μεσολάβησε έως ότου ελεγχθεί η περιβόητη φάση του 76' για πιθανό πέναλτι στον Ελ Καμπί. Η φάση τελείωσε με το σουτ του Τσικίνιο άουτ στο 75.30 και ο έλεγχος από το VAR ολοκληρώθηκε ακριβώς στο 80.35 και επανάρχισε το ματς. Και στο β' ημίχρονο έγιναν συνολικά 8 αλλαγές από τις δύο ομάδες! Και υπήρξαν κι άλλες μικροκαθυστερήσεις. Έλεος, ούτε στα βασικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι διαιτητές;