Μετά από νύχτες σαν κι αυτή του Ολυμπιακού στο Πόρτο δυσκολεύεσαι να βάλεις σε μια τάξη τις σκέψεις. Είναι πολλά αυτά που θες να πεις. Όλα έχουν την αξία τους και ο νους... μπουρδουκλώνεται και χάνει τη σειρά. Προσωπικά θεωρώ ότι πέρα από το ειδικό, δηλαδή το να μιλήσουμε για τα όσα είδαμε στο Πόρτο-Ολυμπιακός 0-1, έχει μεγαλύτερη αξία να (ξανα)μιλήσουμε για τη μεγάλη εικόνα που αφορά στην ομάδα του Πειραιά.
Συνειδητά τα τελευταία χρόνια αποφεύγω να μπαίνω στα social media κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά και κάμποση ώρα μετά. Το κάνω αυτό επειδή συνήθως εκνευρίζομαι, «χαλιέμαι», απ' αυτά που διαβάζω. Έκανα το λάθος να μπω λίγο στο facebook στο ημίχρονο του χθεσινού (23/1) ματς. Είδα κόσμο, πολλούς που αυτοπροσδιορίζονται ως Ολυμπιακοί, οι οποίοι ακόμα και στο ημίχρονο ενός τέτοιου ματς επέκριναν τους πάντες και μιλούσαν / θυμόντουσαν (ναι, ξανά!!!) ακόμα και τώρα για τον Ποντένσε και τον Φορτούνη. Στα δικά μου μάτια τέτοια ποστ / σχόλια ακόμα και τώρα, μήνες μετά ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ των συγκεκριμένων παικτών να πάνε αλλού, αποτελούν αληθινό βασανιστήριο.
Αλήθεια γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποδεχθεί κάποιος τα γεγονότα και κυρίως να κατανοήσει τι σόι Ολυμπιακό έχει δημιουργήσει ο Μεντιλίμπαρ. Ο Ισπανός ήθελε να μείνουν οι Ποντένσε (κυρίως γι' αυτόν «καίγονταν» και δε χρειάζεται να εξηγήσουμε το γιατί) και Φορτούνης αλλά ως πολύπειρος, πανέξυπνος και προσαρμοστικός κόουτς σκαρφίστηκε τρόπους να φτάνει στα αποτελέσματα που θέλει από άλλη διαδρομή.
Το ποδόσφαιρο εξάλλου έχει, ξανά, αλλάξει. Πλέον δεν «χτίζονται» οι επιθέσεις με το λεγόμενο τίκι-τάκα από πίσω. Ή για να μην είμαι απόλυτος, μια σειρά από προπονητές / ομάδες, μεταξύ αυτών και ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ, έχει επιλέξει κάτι άλλο. Επέλεξαν το πιο άμεσο ποδόσφαιρο. Τις βαθιές μπαλιές των στόπερ (ακόμα και του τερματοφύλακα Τζολάκη, θυμηθείτε τη φάση του γκολ του Γιάρεμτσουκ που ακυρώθηκε...) προς εξτρέμ και επιθετικούς. Και φυσικά την πίεση ψηλά ώστε να ανακτώνται - κλέβονται μπάλες μέσα ή κοντά στην περιοχή του αντιπάλου και με μια πάσα να δημιουργείται προϋπόθεση γκολ. Ξαφνικός «θάνατος»!
Αυτός είναι ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ. Μας το έδειξε πέρυσι φτάνοντας ως το έπος του Conference League. Είτε το αποδέχεσαι και πας παρακάτω, είτε όχι. Ναι, δεν είναι το ίδιο ελκυστικό στο μάτι όπως ένα άλλο στυλ ποδοσφαίρου, θα συμφωνήσουμε. Όμως είναι το ποδόσφαιρο της εποχής, του σήμερα. Το επιλέγουν ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΑ πολύ μεγαλύτερα -ποδοσφαιρικά- brand από του Ολυμπιακού όπως η Ρεάλ του Αντσελότι που αν χρειαστεί παίζει... ταμπούρι για να κρατήσει / πάρει ένα αποτέλεσμα πρόκρισης. Αν λοιπόν αυτό το στυλ φέρνει τα αποτελέσματα που χρειάζεται ο Ολυμπιακός, ποιός και τι να πει στον Μεντιλίμπαρ; Θα ήταν προτιμότερο να αποτυγχάνει με φαντεζί ποδόσφαιρο;
Θα ήταν σίγουρα προτιμότερο να παίζει εντυπωσιακή μπάλα και να κερδίζει αλλά κάποια πράγματα συμβαίνουν πολύ δύσκολα και πολύ σπάνια γι' αυτό και τα θυμόμαστε για χρόνια. Και για να συμβούν χρειάζονται χρόνο στο «χτίσιμο» και πιθανώς αποτυχίες (άρα ξανά γκρίνια...) στη διαδρομή. Φαύλος κύκλος. Αφήστε λοιπόν το παρελθόν στο παρελθόν (και τους πρώην παίκτες της ομάδας (βάλτε / κλείστε επιτέλους τα... φαντάσματα στη ντουλάπα!) στις ομάδες που ΕΠΕΛΕΞΑΝ επαναλαμβάνω να συνεχίσουν) και εκτιμήστε / ζείστε το παρόν. Ένα παρόν το οποίο το μοναδικό συναίσθημα που θα έπρεπε να «γεννάει» στον μέσο Ολυμπιακό είναι αυτό της ευλογίας. Πόσοι έφυγαν από τούτη τη ζωή δίχως να δουν να γίνεται πραγματικότητα το «γι' αυτό θα ζω μ' ένα όνειρο τρελό, ο Θρύλος να σηκώσει το ευρωπαϊκό»;
Και πάμε στη μικρότερη, πιο ειδική εικόνα, το χθεσινό ματς. Κάπου στο 20ο λεπτό η επίσημη στατιστική υπηρεσία της UEFA έβγαλε μια καρτέλα που έλεγε: Πόρτο 4 τελικές Ολυμπιακός 0. Μόνο που θα πρέπει να υπογραμμιστεί μια σημαντική λεπτομέρεια. Σε αντίθεση με την ελληνική λίγκα, η οποία έχει άλλη στατιστική υπηρεσία, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (και άλλα πρωταθλήματα της Ευρώπης) μετράνε ως τελικές και τα σουτ που μπλοκάρονται άμεσα από αμυντικούς. Ως το 20ο λεπτό λοιπόν οι 3 από τις 4 τελικές της Πόρτο ήταν τέτοιες, μπλοκαρισμένες. Π.χ. στο 6' ο Γκαρθία μπλόκαρε σουτ αντιπάλου στο όριο της μεγάλης περιοχής. Στο 9' έκανε κάτι ανάλογο, εντός περιοχής, ο Μουζακίτης. Τι δίδυμο κι αυτό! Πόσο ωραία ταιριάζουν οι δυο τους! Η νεανική φρεσκάδα με την εμπειρία. Πόσο άκυρα αλήθεια φαίνονται κάθε φορά κάτι πρώιμα σχόλια για τον σπουδαίο Ισπανό χαφ. Παρεμπιπτόντως, ο 34χρονος παίκτης με την τρομερή εμπειρία στο κατά πολλούς κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, το ισπανικό, είναι βασικός και διακριθέντας σε αρκετές από τις πιο μεγάλες νίκες του Ολυμπιακού φέτος. Με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και με την ΑΕΚ στο Γ.Καραϊσκάκης. Ήταν βασικός και στο Λιόν αλλά και στο 0-0 εκτός με τη Στεάουα.
Πέρα από τους δυο τους, σπουδαίοι φυσικά ήταν και αρκετοί άλλοι. Πίσω τους ακριβώς οι δύο στόπερ, Κάρμο και Ρέτσος. Μιλάμε για εξαιρετική εμφάνιση από τους δύο και ειδικά του Νταβίντ ήταν top, είχε και έξτρα κίνητρο... Πολύ ανεβασμένος αριστερά ήταν και ο Ορτέγκα ενώ ο Ροντινέι είχε σημαντικά αμυντικά προβλήματα στην αρχή του ματς (έδειχνε να τον... σημαδεύει η Πόρτο) με τον Γκαλένο.
Μετά τα πρώτα 20 - 25 λεπτά ωστόσο διορθώθηκαν αρκετά τα πράγματα και από ένα σημείο και έπειτα ο Ρόντι κράτησε τη θέση. Πολύ τρέξιμο και βοήθεια στην αμυντική λειτουργία έδωσε ο Μασούρας αλλά δημιουργικά / επιθετικά δεν βοήθησε και δεν ήταν έκπληξη αυτό. Μη έχοντας ρυθμό και όντας σε ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα (που οφείλεται προφανώς και στον λίγο χρόνο) δεν ήταν έκπληξη.
Σπουδαία βοήθεια σε όλους τους τομείς έδωσε ο Κωστούλας, έχουμε δει καλύτερο Τσικίνιο ενώ ο Ελ Καμπί είναι... εκτός κριτικής πια. Το έχει... τερματίσει ο τύπος. Θα θυμάστε τι είπε ο Μεντιλίμπαρ, ερωτηθείς για την άμυνά του, στη συνέντευξη Τύπου μία μέρα πριν από το ματς. Ότι κάνουν σπουδαία δουλειά οι αμυντικοί ΑΛΛΑ προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην αμυντική λειτουργία όλοι οι άλλοι με πρώτο τον Μαροκινό επιθετικό.
Πριν καν συμπληρωθεί 5λεπτο στα ματς γίνεται μούσκεμα από τον ιδρώτα λόγω του τρεξίματος - πίεσης που κάνει ο Αγιούμπ. Άπειρα, πραγματικά άπειρα, respect. Όπως προφανώς και για τον Τζολάκη που μετά το πέναλτι με τον Ατρόμητο κράτησε τον Ολυμπιακό στο φινάλε και με την Πόρτο αποκρούοντας με το αριστερό γόνατο εξ' επαφής και αποτρέποντας το 1-1.
Αμυντική λειτουργία λοιπόν. Το μεγάλο «μυστικό», σιγά το μυστικό δηλαδή, του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι είναι στην κορυφή της λίστας των ομάδων του Europa League με τα clean sheets. Δηλαδή τα ματς που τελειώνει δίχως να δεχθεί γκολ. Είναι 1ος με 5 clean sheets (σε 7 ματς) ο Ολυμπιακός και ακολουθεί με 4 η Αθλέτικ του Ερνέστο. Επίσης ο Ολυμπιακός είναι 3ος στη λίστα με τις ανακτήσεις μπάλας με 344 έναντι 355 της 1ης Ουνιόν και 346 της 2ης Λιόν. Πνίγει τους αντιπάλους του ο Ολυμπιακός. Έτσι παίζει.
Πέρα από την αμυντική λειτουργία ο Μεντιλίμπαρ είχε αρνηθεί στην προ ματς συνέντευξη Τύπου ότι σκέφτεται το ντέρμπι με τον ΠΑΟ που ακολουθεί λέγοντας στους δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν ότι: είναι τρελοί με τον Παναθηναϊκό. «Σκέφτομαι κάθε φορά το ματς που έχω μπροστά μου, όχι τα επόμενα γιατί θα τρελαθώ», εξήγησε.
Και όταν ανακοινώθηκε η 11άδα επιβεβαιώθηκε ότι εννοούσε όλα όσα είπε. Έβαλε τους καλύτερους που είχε στη διάθεσή του. Κι αυτοί οι καλύτεροι πρόσφεραν μια, ακόμα, σπουδαία εκτός έδρας ευρωπαϊκή νίκη.
Πλέον σκέφτεται και ο Μεντιλίμπαρ τον Παναθηναϊκό και το ντέρμπι της Κυριακής. Κι αυτό το ματς, με δεδομένο το ταξίδι και το εξοντωτικό 90λεπτο κόντρα στην Πόρτο, έγινε απείρως πιο δύσκολο για τους ερυθρόλευκους που θα υποδεχθούν τους φρέσκους και ξεκούραστους πράσινους. Τουλάχιστον θα έχει φρέσκο τον Έσε που ήταν τιμωρημένος με τους «δράκους» αλλά και τον Κοστίνια που έπαιξε αλλαγή στο Πόρτο. Και ελπίζει να έχει και τον Ζέλσον που ήταν εκτός με Ατρόμητο και Πόρτο λόγω μυϊκής ενόχλησης.