Για δεύτερη φορά στη φετινή σεζόν ο Ολυμπιακός έχασε βαθμούς από τον Αστέρα Τρίπολης και το κυριακάτικο (9/2) 1-1 στο «Γ. Καραϊσκάκης» έκανε ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια της ομάδας του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να στεφθεί πρωταθλήτρια.

Οι Πειραιώτες έδειξαν πνευματικά μπουχτισμένοι από τα συνεχόμενα απαιτητικά παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και σωματικά κουρασμένοι. Ελ Κααμπί, Έσε, Ορτέγκα, Μουζακίτης και Κωστούλας ήταν φανερό ότι ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν, με τον Τσικίνιο να είναι ο πιο δραστήριος στα 83 λεπτά που αγωνίστηκε, όμως δεν μπορεί να γίνει ο παίκτης που θα «καθαρίσει» ένα παιχνίδι για τον Ολυμπιακό. Αυτό το ρόλο θα μπορούσε να τον έχει ενδεχομένως ο Μαρτίνς, που όμως ήταν ανούσιος με τη σειρά του στις προσπάθειές του.

Ναι, ο Τσικίνιο έβαλε το γκολ της ισοφάρισης, αλλά κλασικά έχασε μια μεγάλη ευκαιρία στο 57’ και αυτό γίνεται σε όλη τη σεζόν με τον τίμιο Πορτογάλο μέσο, που δεν είναι ηγέτης ο άνθρωπος για να κουβαλήσει την ομάδα του στις πλάτες του.

Ο Μεντιλίμπαρ στις δηλώσεις του μετά το τέλος του ματς στάθηκε στη δυσκολία με την οποία φτάνει στο γκολ ο Ολυμπιακός, όμως και ο ίδιος δεν είναι άμοιρος ευθυνών, καθώς άργησε να κάνει αλλαγές, πιστεύοντας προφανώς ότι οι παίκτες που ξεκίνησαν την αναμέτρηση θα έβρισκαν νωρίς το 2-1.

Ο Βέλντε ερχόμενος από τον πάγκο είχε δοκάρι και ήταν αρκετά κινητικός, ενώ ο Γιάρεμτσουκ μπήκε στα τελευταία λεπτά μήπως και σωθεί η παρτίδα, ήταν όμως άστοχος στο 90’+5. Ο Ουκρανός έπρεπε να είχε επιστρατευθεί νωρίτερα, για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην άμυνα του Αστέρα, αλλά όπως φαίνεται ο Μεντιλίμπαρ δεν του συγχώρεσε τις χαμένες ευκαιρίες στον αγώνα με τον Λεβαδειακό. Και το ερώτημα είναι το εξής: Αφού δεν τον εμπιστεύεται ιδιαίτερα τον υψηλόσωμο επιθετικό, γιατί αποφάσισε να τον κρατήσει στο ρόστερ;

Εντύπωση προκαλεί και η μη χρησιμοποίηση του Όρτα, έστω ως αλλαγή, κι ενώ στο ντέρμπι Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό είχε βρεθεί στην αρχική ενδεκάδα, με τον Πάλμα να μένει στα… ρηχά στο σχεδόν 25λεπτο (με τις καθυστερήσεις) ντεμπούτο του με τα ερυθρόλευκα. Στο δεξί άκρο της επίθεσης έπαιξε ο εξτρέμ από την Ονδούρα, δεν πάτησε περιοχή και αρκέστηκε σε κάποιες σέντρες δίχως επιτυχία.

Το έχουμε ξαναγράψει. Ο φετινός Ολυμπιακός είναι κατά βάση μια καλή αθλητική ομάδα, με τρεξίματα και ένταση στο παιχνίδι της, όμως ποιοτικά υστερεί. Και από τη στιγμή που υπάρχει θέμα ποιότητας ο Μεντιλίμπαρ θα πρέπει να φανεί πιο ευέλικτος στο πώς θα πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί από κάθε παίκτη που έχει στη διάθεσή του.

Είναι έμπειρος και θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι μετά από ένα συνεχόμενο κύκλο αγώνων που οι «ερυθρόλευκοι» και πολλές δυνάμεις κατανάλωσαν και πολλή… ψυχή έδωσαν, σε παιχνίδια όπως αυτά με τον Αστέρα τη διαφορά την κάνει η φρεσκάδα και όχι η επιμονή στο “αυτούς ξέρω, αυτούς εμπιστεύομαι”. Και με κίνδυνο να θεωρηθούμε είτε γραφικοί είτε και ότι… προμοτάρουμε κάποιους ποδοσφαιριστές, αυτός ο Παπακανέλλος… χολέρα έχει όπως είχε πει κάποτε ο Σωκράτης Κόκκαλης για τον Τιμούρ Κετσπάγια;

Ποιο το νόημα να παίζει 83 λεπτά ο Τσικίνιο, ποιο το νόημα με το παιχνίδι στο 1-1 να μπει ο Ντάνι Γκαρθία και όχι ο προερχόμενος από την παρέα των πρωταθλητών Ευρώπης με την Κ19, ένα παιδί που της.. μιλάει της μπάλας. Πώς να το κάνουμε, είναι κάποιοι αγώνες που κερδίζονται με μια στιγμή ατόφιου ταλέντου, το έκανε τις προάλλες άλλωστε ο Μουζακίτης.

Για τον Ολυμπιακό το πρόγραμμα στο πρωτάθλημα έχει 8 ντέρμπι με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και τα δύο ματς με Πανσερραϊκό (εκτός) και ΟΦΗ (εντός). Αν ο Μεντιλίμπαρ εκτιμά ότι τα τρεξίματα και ο Ελ Κααμπί που βάζει συνήθως τα γκολ είναι αρκετά για να φέρουν το πρωτάθλημα στον Πειραιά, είναι γελασμένος.

Στο Κύπελλο με την ΑΕΚ και στο Εuropa League oι αδυναμίες του ρόστερ ίσως και να μη φανούν, είναι νοκ άουτ αγώνες. Στο πρωτάθλημα όμως, που είναι μαραθώνιος η διαδικασία, τα πράγματα είναι αλλιώς. Τρεις ισοπαλίες στο “Γ. Καραϊσκάκης» με Λεβαδειακό, Παναιτωλικό και Αστέρα Τρίπολης και μια ισοπαλία στη Λεωφόρο με την Καλλιθέα έχουν… ψαλιδίσει τις πιθανότητες για την επιστροφή στην ελληνική κορυφή μετά τη σεζόν 2021-22.