Η νίκη στην Τρίπολη αποτέλεσε την πέμπτη συνεχόμενη στο πρωτάθλημα για την ΑΕΚ και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες και δεν αναφερόμαστε στο πολικό ψύχος της Αρκαδίας, αλλά στις βαρβάτες απουσίες που είχε να αντιμετωπίσει ο Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος δεν υπολόγιζε στους τιωμρημένους Μουκουντί, Περέιρα, Λαμέλα, τους τραυματίες Οντουμπάτζο, Μαρσιάλ και στα έκτακτα προβλήματα που προέκυψαν με τις ενοχλήσεις των Γιόνσον-Κοϊτά και την ίωση του Στρακόσια. Μιλάμε δηλαδή για οχτώ απουσίες παικτών που είναι στο ροτέισον του Αργεντινού τεχνικού. Η Ένωση όμως κατάφερε να πάρει το αποτέλεσμα με τρία γκολ ξεκλειδώνοντας την άμυνα του Αστέρα στο δεύτερο ημίχρονο και να βλέπει τα καυτά ματς που έρχονται με τον Ολυμπιακό, σε Κύπελλο και πρωτάθλημα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ψυχολογία.
Διαβάστε επίσης...
Ομολογουμένως υπάρχει μια θετική αύρα στην ομάδα του «Δικέφαλου» αετού. Το κλίμα την ευνοεί, παρότι όλη τη χρονιά είχαν δημιουργηθεί αρνητικές συνθήκες και πολλά σύννεφα είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον Ματίας Αλμέιδα. Η ατμόσφαιρα έμοιαζε μπαρούτι μετά την ήττα στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με αποκορύφωση τη γνωστή δήλωση του Αργεντινού. Η αλήθεια είναι ότι η Ένωση διαχειρίστηκε άψογα τα εσωτερικά θέματα που προέκυψαν και κατάφερε να γυρίσει το έργο, παρουσιάζοντας εικόνα ομάδας ενωμένης και αποφασισμένης να διεκδικήσει τους στόχους της, κυνηγώντας κάθε ματς μέχρι τέλους, όπως είδαμε με τον Ατρόμητο με ένα γκολ buzzer-beater στις καθυστερήσεις, παίζοντας παράλληλα και ελκυστικό ποδόσφαιρο.
Το άδειασμα του ρόστερ
Υπάρχει όμως και μια σειρά γεγονότων που διαμόρφωσαν αυτήν την εικόνα. Είναι σημαντικό, ότι κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου η ΑΕΚ κατάφερε να φέρει εις πέρας το ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ. Η ελάφρυνση του έμψυχου δυναμικού είναι η καλύτερη ορολογία που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αφού οι παίκτες που έφυγαν ήταν σημαντικοί, αλλά με τις προσθήκες που έγιναν το καλοκαίρι ήταν νομοτελειακό ο ρόλος τους να περιοριστεί.
Το μεγάλο ρόστερ ήταν ο δυνατός πονοκέφαλος του Ματίας Αλμέιδα. Τον Σεπτέμβριο ο προπονητής της ΑΕΚ κάλεσε κάθε παίκτη ξεχωριστά και τους είχε ρωτήσει αν ήταν διατεθειμένοι να βρίσκονται στην ομάδα και να προσφέρουν ακόμη και σε περίπτωση που μείνουν στον πάγκο ή δεν παίξουν καθόλου. Τότε οι απαντήσεις που πήρε από τον κάθε έναν του έδωσε την εντύπωση ότι οποιαδήποτε απόφαση και αν έπαιρνε θα ήταν για το καλό της ομάδας.
Στην πορεία τα πράγματα ζόριζαν. «Έχω πολλούς ποδοσφαιριστές. Υπερβολικά μεγάλος αριθμός για τα δικά μου γούστα. Το να μην μπορέσουμε να προκριθούμε στην Ευρώπη, όπως θέλουμε τόσο πολύ, μας δημιούργησε το πρόβλημα να έχουμε πολλούς παίκτες. Δεν μου αρέσει να ξεχωρίζω ποδοσφαιριστές. Κάνω την ίδια προπόνηση σε όλους. Είναι δύσκολος να έχεις τόσους παίκτες γιατί πολλοί μένουν εκτός. Σε πολλά παιχνίδια πολλοί μένουν εκτός και έχοντας παίξει πολλά χρόνια ποδόσφαιρο ξέρω πως αυτοί που μένουν εκτός αισθάνονται καλύτεροι», είχε πει στα μέσα του Σεπτεμβρίου ο Αργεντίνος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη εναντίον του Βόλου.
Μπορεί στην αρχή της σεζόν να είχε κάνει τις συζητήσεις που έπρεπε, στη συνέχεια όμως υπήρξε δυσαρέκσεια. Η ύπαρξη πολλών παικτών σε ίδιες θέσεις άρχισαν να γίνεται βραχνάς που έπνιγε την ομάδα και απ' ότι φαίνεται και τον ίδιο τον Αλμέιδα. «Σε κάποιες θέσεις συνεχίζουμε να είμαστε πολλοί. Και εννοώ στις ίδιες θέσεις. Αυτό κάνει πολλούς ποδοσφαιριστές να αισθάνονται απογοητευμένοι γιατί νιώθουν ότι δεν χρησιμοποιούνται», είχε αναφέρει ο «Πελάδο» μετά την ισοπαλία (1-1-) στο τελευταίο ματς του 2024 με τον Λεβαδειακό στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Από τότε μέχρ σήμερα έφυγαν από την ΑΕΚ τέσσερις ποδοσφαιριστές. Ο Στίβεν Τσούμπερ πήγε στη Ζυρίχη, ο Νόρντιν Άμραμπατ στη Χαλ, ο Κώστας Γαλανόπουλος στον ΑΠΟΕΛ και προσφάτως ο Λιβάι Γκαρσία στη Σπάρτακ Μόσχας. Συνεπώς το άδεισμα του ρόστερ έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αφού οι παίκτες που έμειναν νιώθουν σημαντικοί και έχουν ρόλο στην ομάδα και ο προπονητής μπορεί να κάνει υπολογισμούς, χωρίς να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του, ότι κάποιος μπορεί να δυσαρεστηθεί
Η εσωτερική μεταγραφή του Ιανουαρίου
Μπορεί η ΑΕΚ να μην προχώρησε σε προσθήκη τον Ιανουάριο, μια εποχή που ενδιαφερόταν κυρίως για την ενίσχυση στο αριστερό άκρο της άμυνας, κατάφερε όμως να κάνει μία εσωτερική μεταγραφή, η οποία αποδείχτηκε καθοριστική. Η επιστροφή του Νίκλας Ελίασον στο ροτέισον έχει ωφελήσει σε μέγιστο βαθμό την ομάδα του «Δικέφαλου» αετού.
Ο Σουηδός εξτρέμ παρέμεινε από τις αρχές Νοεμβρίου του 2024 μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2025 εκτός πλάνων. Αρχικά είχε γίνει λόγος από τον ίδιο τον Ματίας Αλμέιδα για προσωπικό πρόβλημα, στην πορεία όμως προέκυψαν δημοσιεύματα για ενδιαφέρον από βραζιλιάνικες ομάδες. Από τη στιγμή όμως που η ΑΕΚ πούλησε τον Λιβάι Γκαρσία θα ήταν αυτοκτονικό να παραχωρήσει μια ακόμα σημαντική μονάδα της.
Το πόσο σημαντικός είναι ο Ελίασον αποδείχτηκε επί του πεδίου. Στα τρία από τα πέντε ματς που έχει επιστρέψει και ήταν ενδεκαδάτος ο 29χρονος έχει προσφέρει δύο ασίστ και δύο γκολ. Ο τρόπος που παίζει από δεξιά βοήθησε σε μεγάλο βαθμό την ΑΕΚ, η οποία αναπλήρωνε το κενό πότε με τον Φερνάντες και πότε με τον Λαμέλα. Η διαφορά σε σχέση με τους δύο τελευταίους είναι ότι με τον Σουηδό η Ένωση αποκτά τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης από τη συγκεκριμένη πτέρυγα. Τα γεμίσματά του είναι καταλυτικά, αλλά όπως αποδεικνύεται και τα τελειώματά του, ενώ τακτικά δεν υστερεί καθόλου, βοηθώντας στην πλευρά τον Ρότα. Υπάρχουν όμως και άλλες αξιοσημείωτες περιπτώσεις.
Το επιτυχημένο πείραμα και ο Γκατσίνοβιτς
Ο Γκατσίνοβιτς βρέθηκε στην τρίτη θέση της ιεαρχίας των αριστερών εξτρέμ, αφού η ΑΕΚ απέκτησε το καλοκαίρι τον Κοϊτά και στη συνέχεια προστέθηκε η μεταγραφική βόμβα του Αντονί Μαρσιάλ. Ο Σέρβος συνέχισε να δουλεύει, έγινε το επιτυχημένο πείραμα του Αλμέιδα, ο οποίος τον χρησιμοποίησε ως αριστερό μπακ για να τον έχει ενεργό. Στην Τρίπολη με τα θέματα που υπήραν (νοκ άουτ Μαρσιάλ και Κοϊτά) ξεκίνησε βασικός και με το γκολ που σημείωσε ήταν ο άνθρωπος που ξεκλείδωσε τη νίκη της Ένωσης.
Ο Αργεντινός τεχνικός δέχτηκε ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου από τον Κώστα Κετσετζόγλου για τον Γκατσίνοβιτς και η απάντησή του ήταν ισορροπημένη, αφού βρισκόμαστε σε ένα σημείο που όλοι οι παίκτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση! Ο «Πελάδο» δήλωσε χαρούμενος και υπενθύμισε τη θεμελιώδη σημασία να δουλεύουν όλοι ως ομάδα.
«Αυτό που λέω πάντα είναι ότι δεν ξέρεις ποιο παιχνίδι είναι πιο σημαντικό. Τους έχουμε ανάγκη όλους και χαίρομαι για τους παίκτες όταν πηγαίνουν καλά και βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην ομάδα. Για το πώς καταφέρνω να τους έχω ενεργούς δεν ξέρω. Ίσως πρέπει να ρωτηθούν οι ίδιοι. Όταν κερδίζεις οι δηλώσεις είναι όμορφες και όταν χάνεις είναι διαφορετικές. Εγώ προσπαθώ απλά να συμπεριφέρομαι σε όλους το ίδιο, γιατί υπήρξα ποδοσφαιριστής και ξέρω πώς είναι», ήταν τα λόγια του Αλμέιδα.
Δώδεκα γκολ χωρίς Λιβάι
Μια άλλη πτυχή της θετικής αύρας που έχει η ΑΕΚ είναι, ότι από τη στιγμή που ο Γκαρσία βγήκε εκτός εξίσωσης έχει σημειώσει δώδεκα γκολ σε τέσσερα παιχνίδια. Τα έντεκα είναι από παίκτες που αγωνίζονται είτε στα χαφ είτε στα εξτρέμ. Ας ρίξουμε μια ματιά...
-Δύο γκολ από Έρικ Λαμέλα στη νίκη με 2-1 εναντίον του ΠΑΟΚ στην Τούμπα την 21η αγωνιστική.
-Ένα γκολ από Ορμπελίν Πινέδα, δύο από Αντονί Μαρσιάλ και ισάριθμα από Ρόμπερτ Λιούμπισιτς στη νίκη με 5-0 εναντίον του Πανσερραϊκού στη Νέα Φιλαδέλφεια για την 22η αγωνιστική.
-Ένα από τον Νίκλας Ελίασον και ένα από Πέτρο Μάνταλο στη νίκη με 2-1 εναντίον του Ατρομήτου για την 23η αγωνιστική.
-Ένα από τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ένα από τον Νίκλας Ελίασον και ένα από τον Φραντζί Πιερό στη νίκη με 3-0 εναντίον του Αστέρα, στην Τρίπολη, για την 24η αγωνιστική.
Η ΑΕΚ λοιπόν άδειασε και στην ουσία λυτρώθηκε από πολλά βάρη και πλέον βάζει μπροστά τις μηχανές για την διεκδίκηση του νταμπλ. Ο Αλμέιδα έχει καταφέρει να ξεπεράει με επιτυχία τις δύσκολες καταστάσεις, να διαχειριστεί τα προβλήματα που προέκυψαν και προκύπτουν με τραυματισμούς και τιμωρίες. Έχει δηλαδή την απαιτούμενη ηρεμία για να οδηγήσει με καθαρό μυαλό την ομάδα του μέχρι το τέλος αυτής της διαδρομής, με την 100% στήριξη της διοίκησης και των οπαδών. Ο κόσμος της ομάδας την ακολουθεί πιστά εντός και εκτός γηπέδου, όπως είδαμε στα κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδια με Πανσερραϊκό και Ατρόμητο, αλλά και σε ματς που επισήμως δεν πήρε εισιτήρια για ευνόητους λόγους, όπως σε αυτό της Τρίπολης, στα οποία με τη φωνή του στέλνει μηνύματα στήριξης σε προπονητή και παίκτες.