Νύχτα μαγική και ονειρεμένη αυτή της Τετάρτης (26/2) για τον Ολυμπιακό με το εκκωφαντικό 6-0 κόντρα στην ΑΕΚ να καταγράφεται στην ιστορία δίπλα σε άλλες 6άρες με τον ίδιο αντίπαλο, ένα αποτέλεσμα που δικαιολογημένα θα μνημονεύεται για χρόνια από τους φίλους των Πειραιωτών.
Διαβάστε επίσης...
Κανείς δεν περίμενε μια τόσο σαρωτική επικράτηση της ομάδας του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου, από τη στιγμή μάλιστα που ο Βάσκος προπονητής έκανε σημαντικό ροτέισον στην ενδεκάδα, αλλά προφανώς έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι το ρόστερ έχει βάθος και ποιος μπορεί να του πει το αντίθετο, όταν έκανε οκτώ αλλαγές σε σχέση με το ματς με τον ΠΑΟΚ και η ομάδα του διέλυσε τους «κιτρινόμαυρους» για δεύτερη φορά στη φετινή σεζόν στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Το παιχνίδι δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης, ο Ματίας Αλμέιδα είχε δηλώσει παραμονές του αγώνα ότι θα προσπαθήσει να παίξει με τον τρόπο που πάντα αγωνίζεται, αλλά αυτός ο τρόπος για τον φετινό Ολυμπιακό είναι… βούτυρο στο ψωμί του.
Γρήγορη αντεπίθεση στο 9’, ωραία ενέργεια του Πάλμα, γκολ ο Όρτα -έστω και με την τύχη με το μέρος του, καθώς βρήκε η μπάλα στον Μουκουντί- και… αυτό ήταν. Η Ένωση πανικοβλήθηκε σε απίστευτο βαθμό, φαίνεται ότι οι παίκτες του Αλμέιδα δεν είχαν αποβάλει το βάρος που είχε φέρει το 4-1 του περασμένου Νοεμβρίου και με συνοπτικές διαδικασίες το σκορ είχε φτάσει στο 3-0 μόλις στο 22’, αφού οι «ερυθρόλευκοι» έτρεχαν ασταμάτητα, έκλεβαν μπάλες πολύ εύκολα και σκόραραν, επίσης με περίσσια ευκολία.
Η αντίδραση των φιλοξενούμενων δεν ήρθε ουσιαστικά ποτέ, από τη στιγμή κιόλας που το γκολ του Ελίασον στο 31’ δεν μέτρησε ως οφσάιντ του Πιερό, στον Ολυμπιακό είχαν αντιληφθεί πως ήταν μοναδική η ευκαιρία να φτάσουν σε ιστορικό θρίαμβο και δεν την άφησαν ανεκμετάλλευτη.
Πνευματικά καταβεβλημένη η ΑΕΚ, ισοπεδωτικός ο Ολυμπιακός και… 6-0, με το ραντεβού με ΟΦΗ ή Αστέρα Τρίπολης να έχει ήδη κλειστεί για τον τελικό του Μαΐου. Ο Μεντιλίμπαρ είδε την τριπλέτα Όρτα, Πάλμα και Γιάρεμτσουκ να κάνει… σμπαράλια την άμυνα του «Δικεφάλου», ο Ονιεμαέτσι έδειξε στοιχεία πολύ δυναμικού μπακ και αξιόπιστου στα αμυντικά του καθήκοντα και όλα θα είχαν τελειώσει πρίμα για τους κατόχους του Conference League, αν δεν προέκυπταν οι τραυματισμοί των Ελ Κααμπί και Όρτα.
Αμφότεροι δεν θα αγωνιστούν την Κυριακή (2/3) στην Οpap Arena, στο κομβικό ντέρμπι πρωταθλήματος, και η ανησυχία αυξάνεται στο «στρατόπεδο» των Πειραιωτών από τη στιγμή που ακολουθούν και τα παιχνίδια του Europa League με την Μπόντο Γκλιμτ κι ενώ ήδη στο απουσιολόγιο βρίσκονται τα ονόματα των Τσικίνιο και Ρέτσου.
Βέβαια, με τον Ολυμπιακό να μετρά 25 ματς αήττητος σε όλες τις διοργανώσεις μετά την ήττα του Οκτώβρη από τον Αστέρα Τρίπολης και με απολογισμό 5 νικών και 3 ισοπαλιών στα φετινά ντέρμπι με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, η ψυχολογία είναι στα ύψη και κάτι παραπάνω. Έδειξαν ξανά οι Πειραιώτες ότι, όταν είναι σοβαροί και συγκεντρωμένοι, θα πρέπει ο αντίπαλος να είναι πολύ καλύτερος για να τους κερδίσει.
Εν όψει μάλιστα της αναμέτρησης στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί που οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν την ευρωπαϊκή κούπα τον περασμένο Μάιο και προφανώς νιώθουν οικεία με ευχάριστες αναμνήσεις σε αυτό το περιβάλλον, το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να σηκώσει κεφάλι η ΑΕΚ ή ο Ολυμπιακός με κεκτημένη ταχύτητα θα πάρει το διπλό, που θα τον καταστήσει το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Δεν χωράει συζήτηση ότι πρόκειται για άλλη ιστορία αυτός ο αγώνας και αν οι παίκτες του Μεντιλίμπαρ μπουν με… υφάκι και χαλαροί, η Ένωση θα τους τιμωρήσει. Εκτός πάλι και αν η ΑΕΚ δείξει φόβο, που δεν θα είναι και παράλογο μετά τη… βαριά και ασήκωτη 6άρα και πάνω που έτρεχε ένα νικηφόρο σερί πέντε αγώνων, με τον Ολυμπιακό να μην… χαλιέται προφανώς και με μια ενδεχόμενη ισοπαλία.
* Ο Γιάρεμτσουκ σκόραρε δις, ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις, ο υπογράφων επιμένει ότι πρόκειται για σπουδαίο φορ, που έχει την ατυχία να βρίσκεται μπροστά του ο Ελ Κααμπί. Θα πρέπει, βέβαια, την Κυριακή και με δεδομένη την απουσία του Μαροκινού, να δείξει ξανά το ίδιο αγωνιστικό πρόσωπο, για να καλυφθεί το μεγάλο κενό στην επίθεση του Ολυμπιακού.
* Γκολάρα ο Πάλμα στη φάση του 4-0, υπέροχη ενέργεια στο 1-0, αλλά και για τον εξτρέμ από την Ονδούρα τα ίδια ισχύουν με τον Ουκρανό. Πρέπει να δείξει διάρκεια και σταθερότητα σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της σεζόν για τους «ερυθρόλευκους».
* Αυτή τη φορά λειτούργησε μια χαρά το δίδυμο των αριστεροπόδαρων Κάρμο και Πιρόλα στο κέντρο της άμυνας. Βέβαια, βοήθησε και η ΑΕΚ με την ανυπαρξία της για να βγει εύκολα η βάρδια για τους δύο στόπερ.