Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε από τον Παναθηναϊκό σε ένα παιχνίδι που προηγήθηκε στο σκορ, το οποίο δεν μπόρεσε να διατηρήσει στο δεύτερο μέρος, γιατί είναι μία ομάδα που βγάζει κούραση και αστάθεια. Τρανταχτό παράδειγμα; Το προηγούμενο ματς με τον ΟΦΗ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατάφερε να ισοφαριστεί στις καθυστερήσεις και να μην φύγει με το διπλό από την Κρήτη. Η αλήθεια είναι ότι ήταν λαβωμένος αφού έλειπαν Μιχαηλίδης, Ρ. Σοάρες, Σάστρε, Ρικάρντο, Φ. Σοάρες, αυτό όμως δεν δικαιολογεί την απώλεια από το Τριφύλλι.
Είναι ομάδα που ακόμα δεν έχει βρει πατήματα και χημεία. Μία ομάδα που τώρα αλλάζει και θέλει υπομονή. Το γεγονός όμως ότι έχασε από τους “πράσινους” στο πρώτο ματς απέναντι σε ομάδα των Big5 είναι σημαντικό. Γιατί αντί να πάρει ψυχολογία με μία νίκη, δίνει ψυχολογία στον Παναθηναϊκό, για τον οποίο το μεγάλο ερώτημα και τη φετινή σεζόν ήταν το τι θα κάνει μακρυά από τη Λεωφόρο.
Οι «πράσινοι» ήρθαν στην Τούμπα έχοντας πέντε σερί νίκες! Ήθελαν μία επικράτηση για το έξι στα έξι, για να κρατήσουν ψηλά το ηθικό και να σφυρηλατήσουν το μέταλλό τους. Τα κατάφεραν. Και μάλιστα με ανατροπή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο θεού για τον Σέρβο τεχνικό, ο οποίος στις δηλώσεις του ήταν για μία ακόμα φορά ο μεγάλος μαέστρος αυτής της νίκης. Στις δηλώσεις του εμφανίστηκε αρκετά προσγειωμένος, αλλά η ατάκα του, ότι ο Παναθηναϊκός είναι συνώνυμο του πρωταθλητισμού, τα λέει όλα. Ο άνθρωπος σεμνός, ταπεινός, αλλά έχοντας γνώση που είναι. Δείχνει με τη στάση του πως μπορεί να ξανακάνει τον Παναθηναϊκό αυτό που ονειρεύονται οι οπαδοί του. Ομάδα για τίτλους.
Έχει ξεχάσει να το κάνει. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος, θέλοντας να στηρίξει την άποψη, ότι είναι πολύ νωρίς να το παραδεχθεί ευθέως, ότι η ομάδα πάει και πρωτάθλημα μόνο και μόνο επειδή έκανε το έξι στα έξι. Είναι αισιόδοξος, αλλά και σοβαρός.
Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει ότι έχει αυτό το προσόν. Έχει την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα άλλωστε. Χθες και κόντρα στην ΑΕΚ έχει δεχτεί γκολ. Δύο τον αριθμό. Οι άμυνες δίνουν πρωταθλήματα, δεν λέει ένα ποδοσφαιρικό ρητό;
Και οι δύο ομάδες στην Τούμπα δοκίμασαν για πρώτη φορά σκανδιναβικά δίδυμα στο κέντρο της άμυνας. Ίνγκασον-Νάσμπεργκ ο ΠΑΟΚ, Μάγκνουσον-Σένγκεφελντ ο Παναθηναϊκός. Δεν τα πήγαν άσχημα, αν και οι Θεσσαλονικείς έμοιαζαν σαν να ξεμένουν από καύσιμα στο δεύτερο μέρος, στο οποίο το Τριφύλλι κατάφερε να ισοφαρίσει γρήγορα, να κρατήσει μπάλα και να βγάλει έκρηξη στο παιχνίδι του, παραμένοντας προσεκτικός στα μετόπισθεν. Έτρεχε, πίεζε και ήταν πολύ καλή στο επιθετικό και αμυντικό τρανζίσιον. Είναι μία ομάδα από την οποία περίμενεις να δεις τέτοιες ανατροπές. Και η ομάδα του Γιοβάνοβιτς είχε προβλήματα.
Ο Παλάσιος ήταν να παίξει. Είναι ένας παίκτης βαρόμετρο. Ελέγχει τον ρυθμό της ομάδας, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο. Αποφασίστηκε να μην συμπεριληφθεί στη 18άδα, ενώ ο Βέρμπιτς είχε στομαχικές διαταραχές και δεν μπόρεσε να παίξει. Ο Κώτσιρας ήταν επίσης εκτός, δηλαδή ο Παναθηναϊκός είχε νοκ άουτ όλη τη δεξιά πλευρά του. Με τα “μασκαρέματα” του Γιοβάνοβιτς στα κουτσά στραβά βγήκε το ντέρμπι νικηφόρα. Και αυτό ήταν κέρδος. Ξέρει τι κάνει ο άνθρωπος. Δουλειά και τσιμουδιά και όλα θα γίνουν. Βαθιά υπόκλιση.
Για να δούμε όμως τις σημειώσεις που κρατήσαμε για κάθε παίκτη από το παιχνίδι.
ΠΑΟΚ
Κοτάρσκι: Είχε αρκετή δουλίτσα στο παιχνίδι. Στην πρώτη ευκαιρία του Παναθηναϊκού, στο ματς, στο 12' είχε πολύ θετική αντίδραση στο σουτ του Αϊτόρ. Από εκεί και πέρα μία τέτοια επέμβαση του έδωσε ψυχολογία και ήταν όπως πρέπει στις φάσεις που ακολούθησαν. Έκανε πέναλτι για μπουνιά στον Σπόραρ, στο 69'. Για μπάλα πήγαινε, αλλά ήταν η κακιά η ώρα. Ο διαιτητής πάντως έπρεπε να πάει στο VAR για να δει την παράβαση, γενικά δεν πρέπει να είχε επισκεφτεί ποτέ του οφθαλμίατρο στη ζωή του. Πάντως τέτοιες φάσεις παλιά χωρίς το σύστημα υποβοήθησης του ρέφερι δεν θα δίνονταν πέναλτι. Γιατί η μπάλα είχε φύγει, η κεφαλιά του Σπόραρ πριν τη σύγκρουση έφυγε άουτ.
Βιεϊρίνια: Ο Πορτογάλος ήταν αρκετά κινητικός. Προσπάθησε να παίξει γρήγορα και να συνδυαστεί με Νάρεϊ. Όλα αυτά στο πρώτο ημίχρονο. Γιατί στο δεύτερο, από δική του ολιγωρία που έχασε τον Αϊτόρ στη σέντρα του Πέρεθ, ισοφαρίστηκε η ομάδα του. Να μην είμαστε άδικοι όμως. Έχουν περάσει τα χρόνια... Δεν γίνεται να έχει ούτε ίδιες αντιδράσεις, ούτε τρεξίματα.
Νασμπεργκ: Στο πρώτο του παιχνίδι με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ήταν λογικό να υπάρχει ενδιαφέρον για το πως θα τα πάει ως παρτενέρ του Ίνγκασον. Στο πρώτο κρίσιμο σημείο, στο 27', λειτούργησε θετικά, κόβοντας το επικίνδυνο του Σπόραρ από δεξιά. Στην ισοφάριση φταίει όλη η άμυνα, εκτός από τον Πορτογάλο. Η ομάδα του έχασε και αυτό δεν είναι καλό για έναν αμυντικό που ντεμπουτάρει.
Ίνγκασον: Η συμβολή του στην αναχαίτιση του Παναθηναϊκού, ιδιαίτερα στα πρώτα λεπτά που οι “πράσινοι” είχαν μπει πολύ φουριόζοι, ήταν καθοριστικοί. Ο Ισλανδός έκανε καθοριστικά κοψίματα απομακρύνοντας σοβαρούς κινδύνους στην άμυνα των Θεσσαλονικιών. Στο δεύτερο όμως δεν μπόρεσε να συμμαζέψει τα προβλήματα του ΠΑΟΚ. Δεν είναι ευθύνη του, αν και ηγέτης στην άμυνα.
Λύρατζης: Πολλές μπαλιές περνούσαν από τα πόδια του, καθώς ο Λουτσέσκου μετά το γκολ, είχε δώσει εντολή να παίζεται η μπάλα γρήγορα και κυρίως από δεξιά. Αμυντικά καλός, είχε ανεβάσματα, λόγω της κακής εμφάνισης του Ζίβκοβιτς όμως δεν μπορέσαμε να δούμε συνεργασίες και δημιουργία.
Ντάντας: Είχε κινητικότητα, δοκίμασε πολλές φορές το πόδι του. Έγινε αλλαγή από τον Λουτσέσκου
Κούρτιτς: Ήταν κινητικός, είχε και ευκαιρία να σκοράρει στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Αυτό ήταν καθοριστικό. Αλλά από εκεί και πέρα από παίκτες σαν και αυτόν περιμένεις, περισσότερες ενέργειες και να βγάλουν σε αυτά τα ματς ηγετικά χαρακτηριστικά. Δεν το έκανε.
Αουγκούστο: Ωραία ασίστ στον Ολιβέιρα στο 1-0. Ξέρει μπάλα αναμφισβήτατα. Αλλά πέρα από αυτό δεν είδαμε τίποτα άλλο. Στο δεύτερο ημίχρονο όλος ο ΠΑΟΚ ήταν λες και δούλευε με αδειασμένες μπαταρίες.
Αντρίγια: Πέρα από μία σέντρα στο 11' ήταν άφαντος. Ο Σέρβος προβληματίζει. Δεν είναι ο ίδιος ποδοσφαιριστής από το 2020 που ήρθε στη Θεσσαλονίκη.
Νάρεϊ: Πολύ κινητικός. Είχε σκοράρει στο προηγούμενο ματς. Από εκεί και πέρα δεν τον βοήθησε το παιχνίδι όλης της ομάδας, για να δούμε περισσότερα πράγματα.
Ολιβέιρα: Φοβερή εκτέλεση στο 18', στο 1-0. Στάθηκε άτυχος στο δεύτερο μέρος μετά την ισοφάριση του Παναθηναϊκού, καθώς τραυματίσητηκε και αποχώρησε. Δεν μας εξέπληξε. Ο Πορτογάλος είναι ευάλωτος σε τραυματισμούς και στην ουσία πέρα από τη φάση του γκολ, δεν μπορούμε να πούμε, ότι έτρεξε έστω για 5 μέτρα γηπέδου. Ο άνθρωπος πρέπει να πάρει διαφήμιση του Τζόνι Γουόκερ.
Αλλαγές:
Μπίσεσβαρ: Άφαντος... Άλλος ένας παίκτης που προβληματίζει.
Ελ Καντουρί: Μπήκε στο ματς αντί του Ντάντας και έκανε στην πρώτη του επαφή ευκαιρία στο 83' μετά από ωραία προσπάθεια, αλλά η μπάλα κόντραρε και κατέληξε στα χέρια του Μπρινιόλι.
Τσαούσης: Μπήκε αντί του Λύρατζη. Στο χρόνο που είχε δεν πρόλαβε να διακριθεί.
Κωνσταντέλιας: Είναι από τις δυνάμεις που ήρθαν από τις Ακαδημίες με μεγάλες περγαμηνές. Μπήκε και έδειξε παρουσία ψηλά. Μάλιστα κέρδισε και πέναλτι στο 90' από τον εμπειρότερο Μάγκνουσον. Αλλά η απόφαση του διαιτητή ανατράπηκε από το VAR. Ο ρέφερι δεν έβλεπε μπροστά του στο ματς. Και ύστερα φταίνε οι Έλληνες διαιτητές.
Γκορντεζιάνι: Κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά σε ένα ματς με τον χαρακτήρα ντέρμπι. Στον χρόνο που είχε δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει. Ίσως η χρησιμοποίησή του να ήταν και ένα μήνυμα προς τη διοίκηση. Σαν να λέει “Μου τραυματίστηκε ο Μπράντον, δεν έχω επιθετικό, δεν μου έφερε ο Μπότο. Και βάζω παιδάκια από τον ΠΑΟΚ Β'”. Γιατί όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ υπάρχει δυσαρέσκεια για τον Πορτογάλο, την ίδια χρονική συγκυρία που ο Τσόλακ συναγωνίζεται τους πιο παραγωγικούς επιθετικούς σε όλη την Ευρώπη! Από τις αρχές Οκτωβρίου έχει ήδη διψήφιο αριθμό γκολ με την φανέλα των Ρέιντζερς (8 στο πρωτάθλημα και 3 στην Ευρώπη). Σουπιά ο Ρουμάνος. “κάρφωσε” Μπότο με αυτήν την κίνηση σε ένα ματς που οι κινήσεις του από τον πάγκο δεν βοήθησαν και ιδιαίτερα... Είχε όμως ελλείψεις η ομάδα.
Παναθηναϊκός
Μπρινιόλι: Φάνηκε αρχικά ζεστός, καθαρίζοντας μία σέντρα του Ζίβκοβιτς στο 11', αλλά εφτά λεπτά αργότερα δεν μπορούσε να αντιδράσει σωστά στο γκολ του Ολιβέιρα! Έτσι και αλλιώς εκτέθηκε από την άμυνά του που άφησε τον Πορτογάλο να βγει τετ α τετ. Ήταν σταθερός και στη συνέχεια, ενώ στις καθυστερήσεις του αγώνα που η ομάδα του ήθελε να διατηρήσει σε 2-1 έκανε επεμβάσεις που έδωσαν ανάσα στην άμυνά του. Η συμμετοχή του σε αυτήν τη νίκη ήταν καθοριστική.
Χουάνκαρ: Στο ξεκίνημα ήταν ο παίκτης από τον οποίο βγήκαν οι περισσότερες απειλές από πλευράς Παναθηναϊκού. Έτρεξε πολλά χιλιόμετρα, ήταν παρών σε άμυνα και επίθεση. Πολύ καλός παιχνίδι από τον Ισπανό.
Μάγκνουσον: Πολύ δυναμικός. Ειδικά στον αέρα. Στο 90' πήγε να του χρεώσει πέναλτι ο διαιτητής της αναμέτρησης, ευτυχώς όμως που υπήρχε το VAR.
Σένγκεφελντ: Είχε καλή παρουσία δίπλα στον Μάγκνουσον που ήταν ο ηγέτης της άμυνας.
Σάντσες: Εν τη απουσία του Παλάσιος κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Το γκολ ο Παναθηναϊκός το δέχτηκε από την πλευρά του. Αυτό κάτι σημαίνει... Από εκεί και πέρα όμως δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα.
Τσέριν: Αρκετά κινητικός με συμμετοχή στο δημιουργικό κομμάτι. Ήταν από τους παίκτες που διακρίθηκαν επιθετικά μαζί με Αϊτόρ, Μπερνάρ, Σπόραρ.
Κουρμπέλης: Ο άρχοντας του κέντρου. Αθόρυβος μα σημαντικός.
Πέρεθ: Η μπαλιά του στον Αϊτόρ στο 1-1 ήταν καταπληκτική. Βρήκε τον Ισπανό όπως πρέπει, για να τον βγάλει ενώπιος ενωπίω με τον Κοτάρσκι που αυτήν τη φορά δεν είχε απάντηση. Είναι ένας παίκτης που κατευθύνει την ομάδα του.
Μπερνάρ: Έδειξε ποιότητα και συμμετείχε πολύ ενεργά στο παιχνίδι
Αϊτόρ: Κινητικός και πολύ καλός και αμυντικά στο πρώτο μέρος. Μάρκαρε και έκοβε. Στο δεύτερο μέρος, μπήκε πολύ δυνατά και έδειξε παρών φέρνοντας το ματς στα ίσια στο 51', ύστερα από υπέροχο γέμισμα του Ρούμπεν. Ευστόχησε και στο πέναλτι που έδωσε τη νίκη στους “πράσινους”. Είναι ο MVP της αθηναϊκής ομάδας. Επίσης δείχνει να είναι ο άνθρωπος των ντέρμπι για τον Παναθηναϊκό. Πλήγωσε τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου πέρσι, σκόραρε κόντρα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, έκλεισε το σπίτι του ΠΑΟΚ ξανά σήμερα.
Σπόραρ: Έδειξε διάθεση, ήταν μέσα σε φάσεις, έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 69', στη φάση που έφαγε μπουνιά από τον Κοτάρσκι. Αλλά έπρεπε να μιλήσει ο Αϊτόρ σήμερα για τον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν ο παίκτης που θα μπορούσε να πάρει την ομάδα πάνω του, παρότι είναι παίκτης με ενέργεια.
Αλλαγές:
Ιωαννίδης: Στο χρόνο που μπήκε δεν μπόρεσε να διακριθεί.
Γκάνεα: Μία από τα ίδια. Δεν μπορεί να κριθεί.
Σάρλια: Ό,τι ισχύει για τον Ιωαννίδη και Γκάνεα ισχύει και για αυτόν. Και οι τρεις κινήσεις έγιναν αργά, ώστε να κερδηθεί χρόνος. Ήταν μέρος του σχεδίου, απ'ότι φαίνεται και αυτό.
*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκάθαρος Βαρούχας για VAR και πέναλτι στην Τούμπα - "Αδικήθηκε ο Ατρόμητος με Ολυμπιακό" (Vid)