Γιατί να το κάνεις αυτό; Για να το μάθουμε, ρωτάμε κόσμο που κάνει πραγματικά περίεργα πράγματα, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ, ώστε να μάθουμε περισσότερα για τον δικό τους κόσμο.

Αυτός είναι ο κόσμος του Brendan Walsh. Διευθύνει την εταιρία East West Dive and Sewage στην Μελβούρνη και η δουλειά του είναι ουσιαστικά να βουτάει σε διάφορα περιβάλλοντα με μηδενικό οξυγόνο. Ένα από αυτά τα περιβάλλοντα είναι και αυτό που περιέχει λύματα, οπότε μίλησα με τον Brendan για να μάθω γιατί υπάρχει αυτή η σιχαμένη δουλειά και γιατί την κάνει.

VICE: Γεια σου Brendan. Γιατί το κάνεις αυτό;
Brendan Walsh: Το κάνω επειδή στην Αυστραλία δεν επεξεργαζόμαστε τα λύματά μας με χημικά. Χρησιμοποιούμε βακτήρια ώστε να διασπάσουμε τις μεγάλες μάζες, αερίζοντας τις εν λόγω μάζες με τεράστια αναδευτικά μηχανήματα, 24 ώρες το 24ωρο. Είναι ένα πολύ σκληρό περιβάλλον και πολλές φορές τα κινούμενα μέρη των μηχανημάτων σπάνε.

Τι έσπασε λοιπόν εδώ;
Μια από τις μηχανές. Οι μηχανές βρίσκονται όλες μέσα στις δεξαμενές λυμάτων και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φτάσουμε σε αυτές. Επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι εκεί μέσα, οπότε όλα γίνονται μέσω αφής. Οι φάρμες λυμάτων κρατούν αρχείο με χιλιάδες λήψεις των δεξαμενών προτού αυτές γεμίσουν με λύματα, οπότε μελετάμε προσεκτικά τις φωτογραφίες πριν μπούμε μέσα. Ο δύτης εν συνεχεία κάνει τις επισκευές στο απόλυτο σκοτάδι και ενώ είναι σε συνεχή επικοινωνία με τα παιδιά στην επιφάνεια. Οι στολές έχουν όλες ασύρματη σύνδεση, οπότε μπορούμε να δίνουμε οδηγίες στους δύτες σε πραγματικό χρόνο.

Όλο αυτό μου ακούγεται λίγο σαν σχεδιαστικό λάθος. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος πιο εύκολος τρόπος;
Ναι, αυτό θα πίστευε κανείς, αλλά έτσι έχω δουλειά. Κάπως πρέπει να βγάζω κι εγώ λεφτά για την πρώην γυναίκα μου.

Πώς είναι λοιπόν όταν μπαίνεις εκεί μέσα;
Επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι και πρέπει περισσότερο να περπατάς παρά να κολυμπάς. Δεν υπάρχει μυρωδιά όμως. Όλος ο αέρας είναι από δοχεία οξυγόνου, οπότε τα πράγματα είναι πραγματικά απαίσια για εκείνους που πρέπει να σε απολυμάνουν όταν βγεις από την δεξαμενή.

 

Αισθάνεσαι ποτέ κάποια αίσθηση κλειστοφοβίας;
Όχι, δεν θα το έκανα αν ένιωθα κάτι τέτοιο. Πρέπει να περάσεις από δύο χρόνια εκπαίδευσης πριν γίνεις δύτης και αυτό βγάζει από μέσα σου κάθε αίσθηση κλειστοφοβίας. Επιπλέον, περνάμε και μουσική στις στολές από το ασύρματο σύστημα, οπότε οι δύτες ακούν ό,τι θέλουν. Τους κρατά χαρούμενους.

Εσύ τι ακούς;
Ακούω το Back in Black των AC/DC που είναι το αγαπημένο μου τραγούδι, αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να κάνει air-guitar όταν δουλεύεις.

Τι έχεις μάθει λοιπόν για τα σκατά;
Είναι ο καφέ χρυσός. Κανείς δεν θέλει να τα ακουμπήσει οπότε τα λεφτά είναι πολύ καλά για εμάς. Και δεν φαντάζεσαι τι βρίσκεις εκεί μέσα. Πολλά προφυλακτικά και πολλά εσώρουχα ηλικιωμένων. Νομίζω ότι τα στέλνουν με το καζανάκι όταν παθαίνει κάποιος γέρος κάποιο ατύχημα. Α, ναι και κάτι άλλο. Ο κόσμος δεν μασάει καλά το καλαμπόκι.

Έχεις αρρωστήσει μετά από κάποια κατάδυση;
Όχι, αλλά πρέπει να σου πω ότι κάτι τρέχει με το κοτόπουλο. Ποτέ δεν αφήνουμε κόσμο να βουτήξει όταν έχει φάει κοτόπουλο. Κάθε φορά που κάποιον τον πιάνει διάρροια και εξετάζουμε τις διαδικασίες, πάντα έχει φάει κοτόπουλο πριν βουτήξει. Δεν ξέρω γιατί, αλλά το κοτόπουλο και τα λύματα δεν πάνε μαζί. Το φωνάζουμε «το βρώμικο πουλί».

 

Ωραία. Και πώς νιώθεις για το φαί μετά από μια ημέρα σκατοκατάδυσης;
Μια χαρά. Η διαδικασία καθαρισμού και απολύμανσης είναι εξονυχιστική. Όπως σου είπα, οι τύποι που σε καθαρίζουν είναι αυτοί που τα περνάνε πραγματικά άσχημα. Το ότι μπαίνεις στα λύματα δεν σημαίνει ότι έρχεσαι σε επαφή με τα λύματα.

Πώς το εξηγείς όλο αυτό στις γυναίκες της ζωή σου;
Δεν το χρησιμοποιείς και στο καμάκι, αυτό είναι σίγουρο. Σε γενικές γραμμές, δεν λέω σε κανέναν τι κάνω μέχρι να τους γνωρίσω.

Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι η χειρότερη δουλειά στον κόσμο;
Όχι, είναι επειδή δεν καταλαβαίνουν. Αγαπώ την δουλειά μου και πάντα την αγαπούσα. Έχω πάθος με τις καταδύσεις από πολύ παλιά και είμαι και μηχανικός. Κάθε μέρα που δουλεύω συνδυάζω τα πράγματα που αγαπώ πιο πολύ. Με όλους μας αυτό ισχύει. Δεν μπορείς να κάνεις μια δουλειά καλά αν δεν την αγαπάς.

ΠΗΓΗ: vice.com