«Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να πετάξουν τα τρόφιμα αμέσως μόλις δουν ότι έχει περάσει η μαγική ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία» λέει ο Dan Cluderay, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Approved Food, η οποία πουλάει φθηνά τροφές μόνο και μόνο επειδή έχει λήξει η ημερομηνία που φρενάρει την κατανάλωσή τους. Ο ίδιος εξηγεί ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τη χρήση των ημερομηνιών παρασκευής τους, τις ημερομηνίες πώλησης (οι οποίες χρησιμοποιούνται από τα σούπερ μάρκετ για τους δικούς τους εσωτερικούς σκοπούς) και την ανάλωση κατά προτίμηση πριν τις ημερομηνίες λήξης (οι οποίες είναι για τη βέλτιστη ποιότητα του προϊόντος και όχι την ασφάλεια του καταναλωτή). Με αυτό το συναίσθημα στο μυαλό, εδώ είναι 10 τρόφιμα που είναι ασφαλή να φαγωθούν μετά την ημερομηνία λήξης τους:

 

1. Πατατάκια. Το αλάτι βοηθά στη διατήρησή τους.

2. Σοκολάτα. Η ζάχαρη βοηθά στη συντήρησή τους.

3. Κέτσαπ. Εάν και εφόσον βρίσκεται στο ψυγείο, μπορεί να καταναλωθεί μέσα σε 12 (και) μήνες.

4. Γιαούρτι. Μπορεί να διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης. Μπορούμε κάλλιστα να αφαιρέσουμε το πάνω-πάνω και να φάμε το από κάτω. Κανένα απολύτως πρόβλημα.

5. Σκληρό τυρί. Μια παρτίδα τυριών έρχεται με τη μούχλα της, ούτως ή άλλως. Καλύτερα να αποφεύγουμε τα μαλακά τυριά, όπως το μπρι ή το καμαμπέρ όμως.

6. Γάλα. Εφ’ όσον δεν μυρίζει άσχημα ή δεν αρχίσει να πήζει, πρέπει να είναι μια χαρά.

7. Αβγά. Υπάρχει κόλπο: Αν το αυγό επιπλέει σε ένα μπολ με νερό, σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια μέσα σε αυτό. Αν βουλιάζει είναι ό,τι πρέπει για να φαγωθεί.

8. Ψωμί. Αν είναι λίγο μπαγιάτικο μπορείτε να το ζεστάνετε στο φούρνο. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μούχλα, όμως.

9. Ρύζι. Μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή ακόμη και χρόνια.

10. Φρούτα και λαχανικά. Η κοινή λογική μπορεί να εφαρμοστεί σε αυτή την περίπτωση. Εάν δεν υπάρχει μούχλα τότε είναι οκέι η βρώση.

πηγή: womantoc.gr