Όταν, για να αυξηθεί η καταναλωτική ζήτηση, η οικονομία της χώρας βασίζεται στον δανεισμό σε όλα τα επίπεδα, αυτό είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό – έτσι τουλάχιστον θεωρούν στην Αμερική.

Είναι επίσης σημαντικό να προσδιοριστεί η φύση «της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο». Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη χρηματιστική οικονομία στον κόσμο. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη μεταποιητική οικονομία στον κόσμο. Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη οικονομία που βασίζεται σε φυσικούς πόρους στον κόσμο. Γι’ αυτό θα υπάρχει πάντα ένας ανταγωνισμός μεταξύ αυτών των τριών μεγαλύτερων οικονομιών, για επιρροή στον κόσμο.

Με τα δεδομένα αυτά, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αποδολαριοποιηθεί ο κόσμος εάν η Αμερική δεν το έκανε η ίδια και σε κάθε περίπτωση, οι προσπάθειες για αυτό θα χρειάζονταν δεκαετίες.

Αλλά αν η ίδια η Αμερική προσπαθήσει συστηματικά να κάνει ολόκληρο τον κόσμο να εγκαταλείψει το δολάριο, τότε δεν θα υπάρχουν καθόλου προβλήματα. Και ήδη προσπαθεί, γι’ αυτό όταν άρχισε η αποδολαριοποίηση, τότε όλα τα προβλήματα με το δολάριο που υπήρχαν προηγουμένως στον υπόλοιπο κόσμο εκτός Αμερικής, μεταφέρθηκαν στην πατρίδα τους.

Είμαστε τόσο συνηθισμένοι στην εξαγωγή του πληθωρισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τι προβλήματα περιμένουν τους Αμερικανούς στο πολύ κοντινό μέλλον. Τώρα η Αμερική εισάγει πληθωρισμό μαζί με το δολάριο.

Ετσι, είναι άλλο πράγμα όταν ξεκινά η αποδολαριοποίηση έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες ‒ και πολύ διαφορετικό όταν ξεκινάει εντός της χώρας. Και στην πραγματικότητα ξεκίνησε ήδη, από το Ρεπουμπλικανό Τέξας.

Αν οι Τεξανοί πετύχουν αυτό που έχουν στο μυαλό τους, αρκετές ακόμη πολιτείες θα ακολουθήσουν αμέσως τα βήματά τους ‒ πρώτα ρεπουμπλικανικές και μετά αρκετές δημοκρατικές.

Τα νομοσχέδια που εισήχθησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία του Τέξας, θα δημιουργήσουν ένα πολιτειακό ψηφιακό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από τον χρυσό. Η ψήφιση αυτής της νομοθεσίας θα δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συναλλάσσονται σε ασφαλή χρήματα, θα θέσει τα θεμέλια για την κατάρριψη του μονοπωλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο χρήμα και θα δημιουργήσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στο ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας (CBDC).

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπράιαν Χιουζ παρουσίασε το νομοσχέδιο της Γερουσίας 2334 (SB2334) στις 10 Μαρτίου 2023. Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Μαρκ Ντοράζιο παρουσίασε το συνοδευτικό νομοσχέδιο της Βουλής 4903 (HB4903) την ίδια ημέρα. Η νομοθεσία απαιτεί από την πολιτειακή ρυθμιστική αρχή να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα που θα υποστηρίζεται πλήρως από χρυσό και θα μπορεί επίσης, να εξαργυρωθεί πλήρως σε μετρητά ή χρυσό. Η ρυθμιστική αρχή θα χρειαστεί επίσης να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για τη χρήση αυτού του ψηφιακού νομίσματος που υποστηρίζεται από χρυσό, σε καθημερινές συναλλαγές.

Με άλλα λόγια, η πολιτεία του Τέξας έχει αρχίσει να εισάγει το δικό της νόμισμα εντός των συνόρων της, ενώ, σε αντίθεση με το παραστατικό χρήμα, το νέο νόμισμα του Τέξας θα υποστηρίζεται από χρυσό που ανήκει στο Τέξας ή κάποια άλλα ρευστά περιουσιακά στοιχεία.

Ταυτόχρονα, δεν θα υπάρχει απαγόρευση του δολαρίου, αλλά το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στο χρήμα του Τέξας. Το δολάριο, αντίθετα, δεν στηρίζεται σε τίποτα απολύτως, εκτός από την παγκόσμια επιβολή και εφόσον, αυτή η επιβολή δεν περνάει πλέον, η αξία του αμερικανικού χρήματος θα αρχίσει να υποτιμάται πολύ γρήγορα. Ακόμη και τώρα υποτιμάται στο έπακρο με τον πληθωρισμό να αποτελεί αυτή τη διαδικασία.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός δεν είναι συνέπεια μιας κυκλικής, αλλά μιας διαρθρωτικής κρίσης, όλες οι προσπάθειες της Fed να τον περιορίσει αυξάνοντας τα επιτόκια δεν αποδίδουν ‒ ο πληθωρισμός έχει τώρα γενικά αρχίσει να εξαρτάται όχι μόνο από εσωτερικές αιτίες, αλλά και από εξωτερικές.

«Κατά τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος, η ρυθμιστική αρχή πρέπει να θεσπίσει μέσα για να διασφαλίσει ότι το άτομο που κατέχει το ψηφιακό νόμισμα μπορεί εύκολα να μεταφέρει ή να εκχωρήσει το ψηφιακό νόμισμα σε οποιοδήποτε άλλο άτομο με ηλεκτρονικά μέσα».

Η Πολιτεία του Τέξας θα κρατήσει το χρυσό που υποστηρίζει το νόμισμα για λογαριασμό των κατόχων ψηφιακών νομισμάτων.

«Ο διαχειριστής πρέπει να κατέχει αρκετό χρυσό για να διασφαλίσει ότι όλες οι μονάδες ψηφιακών νομισμάτων που έχουν εκδοθεί και δεν έχουν ακόμη ανταλλαχθεί με χρήματα ή χρυσό μπορούν να εξαργυρωθούν σε χρυσό».

Η εμφάνιση αυτού του εγχειρήματος μαρτυρεί δύο σημαντικά πράγματα.

Πρώτον: έπαψαν να πιστεύουν στο δολάριο στην ίδια την Αμερική. Και το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικοί σε έναν στενό κύκλο, συζητούν ευρέως ακόμη και την ίδια τη δυνατότητα αντικατάστασης (έστω και εν μέρει) του δολαρίου, ήδη δείχνει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ.

Δεύτερον: πρόκειται, στην πραγματικότητα, για την οικονομική απομόνωση μίας από τις πολιτείες. Και το γεγονός ότι δύο τέτοια νομοθετήματα εμφανίστηκαν ταυτόχρονα υποδηλώνει ότι για το ίδιο το Τέξας η κατάσταση έχει ωριμάσει από καιρό.

Στην πράξη, τα άτομα θα μπορούν να αγοράζουν ψηφιακό νόμισμα από το κράτος. Στη συνέχεια, το κράτος θα χρησιμοποιούσε τα χρήματα για να αγοράσει χρυσό, ο οποίος θα φυλάσσονταν στο Texas Bullion Depository ή σε άλλο χρηματοκιβώτιο.

Τα άτομα θα μπορούν να ανταλλάξουν το ψηφιακό τους νόμισμα με δολάρια ή χρυσό.

Πολλές χώρες προσπαθούν τώρα να λειτουργήσουν ένα ψηφιακό νόμισμα: Νιγηρία, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, ενώ το ψηφιακό δολάριο που εκδίδεται από την Fed έχει την ονομασία CBDC.

Η εισαγωγή του δικού του ψηφιακού νομίσματος θα επιτρέψει στο Τέξας να ξεφύγει από τον απόλυτο έλεγχο του CBDC, στον οποίο η εθνική ρυθμιστική αρχή θα γνωρίζει όλες τις δαπάνες όλων των ανθρώπων και, εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να επιβάλει περιορισμούς σε οποιοδήποτε λογαριασμό.

Αυτό ακριβώς φοβούνται στο Τέξας και αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν με την έκδοση του πολιτειακού τους νομίσματος.

ΠΗΓΗ: goeurope.org