Πολλές ειδήσεις προέκυψαν από το δελτίο ειδήσεων της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας.
Έτοιμα για να καθιερώσουν πρακτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ τα κράτη-μέλη του ΟΣΣΑ
Μετά τη σύνοδο κορυφής στη Μόσχα, οι ηγέτες της CSTO ενέκριναν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρεται η ανάγκη να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων στην περιοχή ευθύνης του οργανισμού.
Στη δήλωση αναφέρεται, ότι η CSTO είναι έτοιμη να εξασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της ανησυχητικής κατάστασης στο Αφγανιστάν και σε άλλα εξωτερικά σύνορα των μελών της οργάνωσης.
“Η κατάσταση στο Αφγανιστάν και σε άλλα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της CSTO είναι ανησυχητική. Σε σχέση με αυτό, εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συνόρων στη ζώνη ευθύνης της CSTO “, αναφέρει το μήνυμα.
Στη δήλωση σημειώνεται επίσης ότι τα κράτη μέλη της CSTO είναι έτοιμα να καθιερώσουν πρακτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
«Συνειδητοποιώντας την ευθύνη μας για τη διασφάλιση βιώσιμης ειρήνης στην ευρασιατική περιοχή, τονίζουμε την ανάγκη για αποκλιμάκωση στην ήπειρο και επιβεβαιώνουμε την ετοιμότητά μας να καθιερώσουμε πρακτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ».
Στη σύνοδο της CSTO συμμετείχε επίσης ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.
Εκδήλωση για τη Γενοκτονία στην Κύπρο
Στις 13 Μαΐου στην Κύπρο διοργανώθηκε εκδήλωση με τίτλο «Κύπρος Πόντος Αρμενία. Ποτέ άλλη Γενοκτονία» αφιερωμένη στη μνήμη των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, καθώς και των θυμάτων της Ελληνικής Γενοκτονίας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το κόμμα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου που εκπροσωπείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.
Σύμφωνα με την Αρμενική Πρεσβεία στην Ελλάδα, της εκδήλωσης είχε προηγηθεί έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στις προαναφερθείσες γενοκτονίες. Μετά την έκθεση φωτογραφίας ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πάρκου Αρμενιο-Κυπριακής Φιλίας.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου Χρήστος Χρήστου.
Επίτιμος καλεσμένος στην εκδήλωση ήταν ο Πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα Τιγκράν Μκρτσιάν.
Η αρμενική κοινότητα στις ΗΠΑ δίνει αγώνα κατά των τουρκικών f-16
Μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε στις 13 Μαΐου από το Ινστιτούτο Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε συνεργασία με το Τουρκικό Πρόγραμμα Δημοκρατίας αποκάλυψε την υποκρισία της Τουρκίας στους πολιτικούς λυγμούς και ότι δεν αξίζει να πάρει τους F-16 δολοφόνους, αυτό ανακοίνωσε η Αρμενική Συνέλευση της Αμερικής. «Αναμένεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξουν τις δημοκρατίες, και όχι θα οπλίσουν τους δολοφόνους της δημοκρατίας, επομένως είμαστε θεμελιωδώς αντίθετοι στο να παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες όπλα στην Τουρκία, ειδικά δεδομένων των αναφορών ότι το φθινόπωρο του 2020 τα «μαχητικά F-16 χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του αρμενικού λαού στον πόλεμο», δήλωσαν οι συμπροέδροι της Συνέλευσης Βαν Γκριγκοριάν και Άντονι Μπαρσαμιάν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει τουλάχιστον να είναι βέβαιοι, ότι η Τουρκία θα σταματήσει την επιθετικότητά της εναντίον του αρμενικού λαού και να μην επιτρέψουν στο καθεστώς του Αλίεφ και του Ερντογάν να συνεχίσουν τη γενοκτονία τους και τη γενοκτονική συμπεριφορά τους», συνέχισαν οι συμπρόεδροι.
Σύμφωνα με την πηγή, η έκθεση του έργου του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και της «Τουρκικής Δημοκρατίας» παρέχει πληροφορίες για τις «προσπάθειες των Ρώσων ολιγαρχών να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, να σταθμεύσουν τα σκάφη τους σε τουρκικά λιμάνια, να αγοράσουν τουρκικά ακίνητα υψηλής ποιότητας, να ανοίξουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην Τουρκία και να προστατεύσουν τα χρήματά τους».
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Φίλιπς, διευθυντή του Ινστιτούτου Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία «δεν θα πρέπει να επιτρέψει στην Τουρκία να αποκτήσει 70 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και εξοπλισμό εκσυγχρονισμού από τη Lockheed Martin». Η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα πρέπει να είναι πιο διορατική στη διάκριση μεταξύ φίλου και εχθρού».
Η απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων στο επίκεντρο στην 4η Σύνοδο Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε. – Αρμενίας
Στις 18 Μαΐου, η 4η σύνοδος του Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Αρμενίας θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και τα πολιτικά ζητήματα, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο του Συμβουλίου της ΕΕ.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Αρμενία θα ανταλλάξουν απόψεις για την εφαρμογή της Συνολικής και Διευρυμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης, καθώς επίσης το οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο.
Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τον πολιτικό διάλογο, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία. Θα συζητηθούν οι προοπτικές έναρξης του διαλόγου για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης περιφερειακά ζητήματα (Ρωσία/Ουκρανία, Τουρκία, Ιράν), καθώς επίσης τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Στην Αρμενία στις 19-20- Μαΐου ο πρόεδρος της Λιθουανίας
Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία στις 19-20 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, τον Πρόεδρο Βάαγκν Χατσατουριάν, τον Πρόεδρο της ΕΣ Αλέν Σιμονιάν.
Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί η κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, τη συνεργασία ΕΕ-Αρμενίας στο πλαίσιο της ανατολικής εταιρικής σχέσης, καθώς και τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Λιθουανίας και Αρμενίας.
Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας θα συναντηθεί επίσης με τον Καθολικό όλων των Αρμενίων Garegin Β και τους Λιθουανους που ζουν στην Αρμενία. Ο Γκιτάνας Ναουσέντα θα επισκεφτει το μνημείο Tsitsernakaberd όπου θα τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Πριν από την άφιξή του στην Αρμενία, ο Πρόεδρος της Λιθουανίας θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει το εμπόριο Ρωσίας-Αρμενίας
Πιθανό να μειωθεί το εμπόριο της Αρμενίας με τη Ρωσία εξαιτίας της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Το εμπόριο με την Ουκρανία σχεδόν πλησιάζει στο μηδενικό, αλλά οι όγκοι αυτοί θα αναπληρωθούν.
Τα παραπάνω ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Οβαννές Χατσατριάν κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης σχετικά με τις δραστηριότητες της Κεντρικής Τράπεζας στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής της ΕΣ θίγοντας τον αντίκτυπο της ρωσικής οικονομίας στην οικονομία της Αρμενίας.
“Το εμπόριο μας με τη Ρωσία εκτιμάται σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, από αυτό 800 εκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές και 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές. Τα δεδομένα, με τη δυναμική εξέλιξη των γεγονότων των τελευταίων 1,5 μηνών, δεν είναι ακόμα αρκετά για εκτεταμένες προβλέψεις, αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, το εμπόριο μπορεί να μειωθεί”, δήλωσε ο Οβαννές Χατσατριάν.
Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη προβεί σε τελική αξιολόγηση του καθαρού εμπορίου όσον αφορά το ισοζύγιο πληρωμών, τις ροές κεφαλαίων και το εμπορικό ισοζύγιο.
Η Αρμενία με την Ουκρανία έχει μικρό εμπορικό κύκλο εργασιών – αξίας 160 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 120 εκατομμύρια δολάρια είναι εισαγωγές. «Εάν δεν είναι μηδέν, είναι κοντά στο μηδέν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο όγκος εισαγωγών και εξαγωγών θα συμπληρωθεί φυσικά με κάποιο άλλο τρόπο.
Όσον αφορά τις προβλέψεις της ρωσικής οικονομίας, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε: “Φυσικά, οι προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία στη χώρα μας είναι αρνητικές, προβλέπουμε στο επίπεδο του 8%. Ωστόσο, κάναμε αυτή την πρόβλεψη υπο πολά ακατανόητα γεγονότα, αυτή τη στιγμή αναφέρεται περίπου 10-15% ή περίπου 6-7%, που είναι πολύ διαφορετικές προβλέψεις “.
Στη Ρωσία, ο διψήφιος πληθωρισμός ανέρχεται σε περίπου 15%, που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αβεβαιότητας και της υποτίμησης του ρούβλι. Η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου θα εξαρτηθεί από τη σταθεροποίηση της κατάστασης.