Την κοινή παρουσία Ελλάδας-Τουρκίας στην αεροπορική άσκηση «Tiger Meet 2023» σχολίασε μιλώντας στον Χρήστο Μιχάλαρο και την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» στην τηλεόραση «ΣΙΓΜΑ» ο επισμηναγός ε.α. Στέφανος Καραβίδας. Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με τέσσερα F-16 Block 52 της 335 Μοίρας και η Τουρκία με τρία μαχητικά της 192 Μοίρας «Kaplan».

Ο Έλληνας ιπτάμενος υποστήριξε, ότι η άσκηση είναι παρανατοϊκή, αλλά δεν υπάρχει πανηγυρικό κλίμα ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους πιλότους, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του Κώστα Ηλιάκη, το 2006. Μάλιστα ο Στέφανος Καραβίδας προέβη σε αποκαλύψεις όσον αφορά το πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία και τη συμμετοχή της 192 Μοίρας της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακούστε την παρέμβασή του:

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Τί σημαίνει η κοινή άσκηση ανάμεσα στις δύο χώρες;

«Μετά το πανηγυρικό κλίμα που επικράτησε στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Ελλάδας θα στενοχωρήσω προκειμένου να προσγειώσω κάποιους στην πραγματικότητα. Και αυτό γιατί; Η άσκηση «NATO Tiger Meett», όπως λέγεται, δεν είναι μία επίσημη νατοϊκή άσκηση, ενταγμένη στο νατοϊκό ημερολόγιο ασκήσεων. Είναι μία άσκηση, η οποία γίνεται στα νατοϊκά πλαίσια, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, οργανώνεται όμως από μία επιτροπή, NATO TIGER ASSOCIATION, η οποία είναι μία ΜΚΟ στην ουσία, μαζί με το φιλοξενούν έθνος. Αυτό σημαίνει, ότι ναι μεν γίνεται στο πλαίσιο των νατοϊκών προδιαγραφών, αλλά δεν είναι νατοϊκή άσκηση».

Γιατί δεν μπαίνει στο νατοϊκό πλαίσιο;

«Ο λόγος που ξεκίνησε αυτή η άσκηση το 1960 είναι γιατί υπήρχε ένα κοινό χαρακτηριστικό κλήσης, το «Tiger», που υπάρχει σε πολλές μοίρες. Αυτό εξελίχθηκε σιγά σιγά σε μία ανεπίσημη οικογένεια που διοργανώνει αυτήν την άσκηση. Άρα δεν εντάσσεται στο επίσημο νατοϊκό οργανόγραμμα.

Για να σας προσγειώσω στην πραγματικότητα. Η 192 Μοίρα είναι η Μοίρα, στην οποία ανήκε το F-16, το οποίο στις 8/10/1996, φημολογείται, ότι καταρρίφθηκε από ελληνικό πύραυλο στο Αιγαίο, όπου αν θυμάστε, ένας Τούρκος ιπτάμενος έχασε τη ζωή του, ο Ναΐμ Ερντογάν, του οποίου η κόρη σήμερα διεξάγει δικαστικό αγώνα. Είναι σημαντικό για εμάς είναι, ότι στις 22/5/2006, ένα σκάφος της ίδιας Μοίρας έπεσε πάνω στο σκάφος του σμηναγού Ηλιάκη και τον σκότωσε, τον δολοφόνησε στο Αιγαίο. Άρα, όταν οι Έλληνες ιπτάμενοι πηγαίνουν στη συγκεκριμένη άσκηση και αντιμετωπίζουν μετά από 7 χρόνια ιδίοις όμμασι τους Τούρκους «συναδέλφους» το περιβάλλον δεν είναι αυτό που νομίζει κανείς, ότι αυτοί οι τύποι χαριεντίζονται ή κάνουν αστεία. Άρα λοιπόν όλο αυτό το πανηγυρικό κλίμα, που έγινε προσπάθεια να περάσει στα ελληνικά ΜΜΕ, δεν ισχύει. Η πραγματικότητα είναι, ότι η Μοίρα είναι δεσμοί αίματος και οι Έλληνες ιπτάμενοι δεν το ξεχνούν».

Υπάρχει συνεργασία για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μια τέτοια άσκηση;

«Πρώτα απ’ όλα και εμείς και εκείνοι είμαστε επαγγελματίες. Προσπαθούμε να αποφύγουμε άσκοπες αντιμαχίες. Όλοι όμως γνωρίζουν τι συμβαίνει. Όταν κοιταζόμαστε στα μάτια, όταν τους μιλάμε, ακόμα και όταν αναγκαστικά τους σφίγγουμε το χέρι, αυτό που περνάμε είναι, ότι αν δοθεί ευκαιρία, θα λήξουμε το θέμα του Αιγαίου και ευχής έργον και της Κύπρου κατευθείαν. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε αυτούς. Δεν υπάρχει κλίμα πανηγυρικό μαζί τους. Δεν χαριεντιζόμαστε. Υπάρχει σοβαρότητα και υπάρχει μνήμη του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος».

Ποιες είναι οι δυνατότητες των Τούρκων πιλότων σε σχέση με τους Έλληνες;

«Όπως έχουμε πει και άλλες φορές, όταν οι Έλληνες ιπτάμενοι βρίσκονται σε εκπαιδεύσεις ή ασκήσεις στο εξωτερικό, ο Αντικειμενικός Σκοπός είναι να πρωτεύσουμε. Κατά αντιστοιχία, οι Τούρκοι αυτό που προσπαθούν είναι να μην εκτεθούν. Έχω συμμετάσχει σε Tiger Meet από το 2007 μέχρι το 2018 που αποστρατεύτηκα. Το 2015 μάλιστα επισκέφτηκα μάλιστα τρεις φορές το αεροδρόμιο του Ικονίου, στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ίδιας άσκησης. Οπότε γνωρίζω, εκ του σύνεγγυς και επί προσωπικού, αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι σήμερα είναι στη φυλακή, δεδομένου, ότι μετά το πραξικόπημα του 2016, το αεροδρόμιο του Μπαλίκεσιρ, του Παλαιοχωρίου στα ελληνικά, που βρίσκεται 80 χλμ απέναντι από τη Λέσβο, συμμετείχε στο πραξικόπημα. Τους γνωρίζω έναν-έναν επί προσωπικού. Σε προσωπικές συζητήσεις που είχαμε έναν χρόνο πριν το πραξικόπημα ανοίχτηκαν μπροστά μου και μου είπαν, ότι δεν συμφωνούν με την όλη πολιτική και φιλοσοφία Ερντογάν, η οποία σέρνει την Τουρκία προς την Ανατολή και την Ασία. Μετά τις εκλογές που ήταν να διεξαχθούν τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη του 2015 είχαν σκοπό να κάνουν κάτι. Στις Λέσχες Αξιωματικών οι εφημερίδες που ήταν διαθέσιμες προς ανάγνωση ήταν οι αντικυβερνητικές. Μάλιστα Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2015 είχε γίνει επιχείρηση φιάσκο στη Συρία για να προστατέψουν τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ που η Τουρκία έχει δικαιώματα. Εκεί τους κοροϊδέψανε στην ουσία οι Κούρδοι της περιοχής. Αυτό το περιστατικό βρισκόταν φόρα παρτίδα σε εφημερίδες στα τραπέζια των αξιωματικών, οι οποίοι διάβαζαν για το φιάσκο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».

Η Κύπρος περιλαμβάνεται μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο της άσκησης Tiger Meet;

«Όχι, η άσκηση “Tiger Meet” απευθύνεται σε Μοίρες που έχουν χαρακτηριστικό «κλήσης» το «Τίγρης». Συν τω χρόνω αυτή η άσκηση έχει αναδειχθεί στην ουσία στη μεγαλύτερη άσκηση παρανατοϊκή στην Ευρώπη με αριθμούς αεροσκαφών 80 μέχρι 100. Η Κύπρος βρέθηκε στον «Ηνίοχο» και είναι ευχής έργον να συνεχίσει αυτή η κουλτούρα, προκειμένου να δημιουργηθεί άλλο πνεύμα επιχειρήσεων στην Εθνική Φρουρά. Είναι καλό να ανοίγουμε τα μάτια μας και να ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρωπους έχουν λύσει επιχειρησιακά και τακτικά ζητήματα, πριν από εμάς, για εμάς.