Facebook Pixel Σάββας Καλεντερίδης: Η βρώμικη δουλειά στην Τουρκία! Η εκδίκηση της Ρωσίας και η πρώτη απώλεια για Ελλάδα
Life
| 2021-09-13 10:30:00

Η βρώμικη δουλειά στην Τουρκία! Η εκδίκηση της Ρωσίας και η πρώτη απώλεια για Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

του Γεωπόλδου
Η βρώμικη δουλειά στην Τουρκία! Η εκδίκηση της Ρωσίας και η πρώτη απώλεια για Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πως η κρίση στο Αφγανιστάν διαταράσσει τις ισορροπίες στην περιοχή με την Ελλάδα να μη μένει ανεπηρέαστη.

Σάββας Καλεντερίδης: Το ζήτημα της κρίσης στο Αφγανιστάν σχολιάζει ο γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή “Γεωπολιτικά Παίγνια” με τον Δήμο Βερύκιο στον AlphaRadio 989.

Το κύρος των ΗΠΑ κάμφθηκε ανεπανόρθωτα στο Αφγανιστάν. Θα επιστρέψουν στην περιοχή, όπως στο Βιετνάμ. Αναθέτουν τη βρώμικη δουλειά στην Τουρκία. Δημιούργησαν προβλήματα σε Ρωσία και Κίνα. Η Ρωσία παίρνει την εκδίκησή της για τη δικιά της αποχώρηση που έγινε εξαιτίας της συμμετοχής των Αμερικανών. Όμως η Ρωσία έχει ισχυρά ερείσματα στη χώρα.

Για να ελέγξει την αστάθεια, πρέπει να καταναλώσει τεράστια ενέργεια. Η Ρωσία κατόρθωσε να δέσει τις χώρες της κεντρικής Ασίας στο άρμα της, με εξαίρεση το Αζερμπαϊτζάν. Ασκεί ασφυκτική επιρροή στην περιοχή.

Ο διάδρομος που οδηγεί στην περιοχή των Ουιγούρων, μία μειονότητα εντός της Κίνας, η οποία αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της. Αυτό είναι το σοβαρό πρόβλημα για το Πεκίνο.

Η ομολογία Ερντογάν για Αφγανιστάν και η επίσκεψη του συμβούλου της Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Τουρκία. Τα συμφέροντα που ταυτίζονται και ο διάδρομος προς την Καμπούλ.

  • Η πρώτη απώλεια για την Ελλάδα είναι η αλλαγή πολιτικής των Εμιράτων κάτι που επηρεάζει την αμυντική συμφωνία που έχουμε κάνει.
  • Η δεύτερη είναι ο ρόλος που διεκδικεί η Τουρκία με το αεροδρόμιο. Αν παραμείνει εκεί τότε θα παίξει σημαντικό ρόλο γέφυρας.
  • Η τρίτη είναι το ζήτημα των μεταναστών. Ήδη η Τουρκία έχει 300.000 Αφγανούς, όταν το Ιράν έχει 800.000.

Ο Ερντογάν ό,τι ανταλλάγματα ζητήσει θα τα ζυγίζει με το πολιτικό κόστος. Γιατί προέχει για αυτόν το ζήτημα της επανεκλογής του.

Θα πρέπει να υπολογίσουμε, με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα αρχίσει να στέλνει μετανάστες που στέλνει ήδη. Αυτό σημαίνει, ότι θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως έγινε πέρσι στην Καστανιές, αλλά και φόβο στην Ευρώπη και να επικαιροποιήσει την προηγούμενη συμφωνία. Μετά τα 6 δις, να πάρει άλλα τόσα τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα.

Μπορεί κάποια στιγμή να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Η ρευστοποίηση του σκηνικού δείχνει πόσο πρέπει να ισχυροποιήσουμε θεσμικά, πολιτικά, στρατιωτικά το εθνικό κράτος. Γι’αυτό θα μας σώσει. Δεν θα μας σώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι κρίνουν και αυτοί γεωπολιτικά, με τα δικά τους κριτήρια και συμφέροντα . Αντί να επιβάλλουν κυρώσεις στον Ερντογάν του έδωσαν και 6 δις.

Πρώτα λοιπόν θα πρέπει να διαφυλάξουμε το σπίτι μας και μετά θα επιδιώξουμε την αλληλεγγύη της ΕΕ για το θέμα. Το φλέγον ζήτημα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του Infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή «Γεωπολιτικά Παίγνια» στις 30 Αυγούστου 2021.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags