Οι ερευνητές ονόμασαν «Litarachna lopezae» τον μικροοργανισμό που ανήκει στην ομοταξία των αραχνιδίων, για να τιμήσουν την τραγουδίστρια που κατάγεται από το Πόρτο Ρίκο.
Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», το άκαρι με το όνομα της Λόπεζ βρέθηκε σε βάθος περίπου 70 μέτρων, σε κοραλλιογενή ύφαλο στον πορθμό Mona Passage, ένα επικίνδυνο θαλάσσιο στενό που χωρίζει το Πόρτο Ρίκο από τη Δομινικανή Δημοκρατία. Μάλιστα, αυτό είναι το μεγαλύτερο βάθος όπου έχει βρεθεί ποτέ τέτοιο είδος μικροοργανισμού.
Οι βιολόγοι του Πανεπιστημίου του Μαυροβουνίου διευκρίνισαν πως η νέα ονομασία του αραχνιδίου αποτελεί ένδειξη «ελάχιστης ευγνωμοσύνης» στο πρόσωπό της, καθώς οι δικές της επιτυχίες ήταν αυτές που άκουγαν όταν έγραφαν τη μελέτη για την ανακάλυψή τους.
Όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press» μέλος της ερευνητικής ομάδας, «ο λόγος που επιλέξαμε αυτό το όνομα είναι απλός: Τα τραγούδια και τα βιντεοκλίπ της Λόπεζ κρατούσαν συνεχώς την ομάδα μας σε μια καλή διάθεση καθώς συντάσσαμε τη χειρόγραφη αναφορά και βλέπαμε τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου».
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες δίνουν ονόματα μουσικών σε νέους οργανισμούς.
Το θαλάσσιο παράσιτο «Gnathia marleyi» τιμά τον μεγάλο τζαμαϊκανό μουσικό της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ, ενώ ο θρύλος της ροκ και τραγουδιστής του βρετανικού συγκροτήματος Quenn, Φρέντι Μέρκιουρι, διαθέτει επίσης έναν οργανισμό που φέρει προς τιμή του το όνομα του. Πρόκειται για ένα υποείδος των ισόποδων οργανισμών, που ζει σε κοραλλιογενείς υφάλους ανοικτά των ακτών της Ζανζιβάρης και ονομάζεται «Cirolana mercuryi».
Ο Μικ Τζάγκερ κρύβεται πίσω από το όνομα του τριλοβίτη «Aegrotocatellus jaggeri» και ένα είδος αράχνης έχει την τύχη να ονομάζεται «Aptostichus bonoi» όπως ο τραγουδιστής των U2, Μπόνο.
ΠΗΓΗ: tanea.gr