To ισχυρότερο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο φτιάχνει ο Ελον Μασκ. Με ανάρτηση του στο X, ο Αμερικανός μεγιστάνας ενημέρωσε, ότι η νεοφυής εταιρεία του ανάπτυξης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, η xAI, ξεκίνησε να εκπαιδεύει τον υπερυπολογιστή Memphis που σύμφωνα με τον Αμερικανό μεγιστάνα είναι το πιο ισχυρό υπολογιστικό σύστημα εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο.

Ο Μασκ έκανε γνωστό ότι μόλις το Memphis τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του πιο «ισχυρού προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο» όπως το χαρακτηρίζει ο Μασκ ο οποίος λέει ότι το πρόγραμμα αυτό θα κάνει την εμφάνιση του μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο. Η xAI έχει παρουσιάσει το δικό της ανταγωνιστικό στα προγράμματα γενετικής νοημοσύνης πρόγραμμα, το Grok και πιθανολογείται ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι η τρίτη έκδοση του προγράμματος, το Grok3.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση για το νέο πρόγραμμα της xAI ο Μασκ διοργάνωσε μια online ψηφοφορία ζητώντας τη γνώμη των χρηστών του Χ (πρώην Twitter) για το αν πρέπει η Tesla να χρηματοδοτήσει την xAI για τους ερευνητικούς της σκοπούς. Ο Μασκ σκοπεύει να ζητήσει από τους μετόχους της Tesla να εγκρίνουν χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. δολαρίων στην xAI και προσπαθεί με αυτόν τον αντισυμβατικό τρόπο να πετύχει τον στόχο του. Ήδη περισσότεροι από 320 χιλιάδες χρήστες έχουν ψηφίσει υπέρ της ιδέας του Μασκ που θεωρεί ότι έτσι ασκεί κάποιου είδους πίεση στους μετόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων στην οποία είναι μεγαλομέτοχος και επικεφαλής της. Η συγκυρία πάντως δεν ευνοεί τα σχέδια του Μασκ αφού τα οικονομικά αποτελέσματα της Tesla για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο δεν είναι θετικά.