Σπείρα ατόμων που διενεργούσε ψεύτικο τουρνουά κρίκετ, συνέλαβε η Αστυνομία στο Γκουτζαράτ της Ινδίας, το οποίο παρακολουθούσε μεγάλος αριθμός θεατών από τη Ρωσία.

Τέσσερις άνδρες συνελήφθησαν στην περιοχή Μεχσανά για διοργάνωση του τουρνουά και αποδοχή στοιχημάτων μέσω της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης Telegram από παίκτες από τρεις πόλεις της Ρωσίας.

Όπως ανέφερε ο Μπαβές Ράτχοντ, ο αξιωματικός που ερευνά την υπόθεση, ένας από τους τέσσερις άνδρες είχε δουλέψει σε παμπ στη Ρωσία και «είχε κάποιες επαφές εκεί που τους είχε κάνει να ενδιαφερθούν για στοιχήματα στο κρίκετ».

Η Ινδία φιλοξενεί το Indian Premier League (IPL), την πλουσιότερη διοργάνωση κρίκετ στον κόσμο. Ορισμένες πολιτείες όπως το Ταμίλ Ναντού έχουν επίσης λανσάρει τα δικά τους τοπικά πρωταθλήματα με πρότυπο franchise, σύμφωνα με τα πρότυπα του IPL. Ενώ οι νόμοι της Ινδίας δεν επιτρέπουν αθλητικά στοιχήματα (εκτός από ιπποδρομίες), η αστυνομία λέει ότι συχνά υπάρχουν πολλά παράνομα τυχερά παιχνίδια στο κρίκετ.

Ο Τζόι Μπαταχαρία, αθλητικός παράγοντας και πρώην διευθυντής μιας ομάδας IPL, είπε ότι τα ψεύτικα πρωταθλήματα όπως αυτό στη Μεχασανά λειτουργούσαν καθαρά για παράνομο τζόγο. "Οι διοργανωτές μεταδίδουν ζωντανά αυτά τα στημένα παιχνίδια, όπου οι διαιτητές δίνουν ανοιχτά οδηγίες στους παίκτες. Είναι εντελώς στημένα", είπε.

Το "τουρνουά" του Μεχασανά καταργήθηκε μετά από περισσότερα από εννέα παιχνίδια που έγιναν σε μια απομακρυσμένη τοποθεσία στο χωριό Μολιπούρ, όπως δήλωσε η αστυνομία. Κατέσχεσαν κιτ κρίκετ, κάμερες, ακόμη και ηχεία που θα ενίσχυαν την ψευδαίσθηση ότι γινόταν πραγματικός αγώνας.

Το πρωτάθλημα - το οποίο ονομαζόταν Century Hitters T20 - είχε έξι "ομάδες" φαινομενικά από διαφορετικές πολιτείες της Ινδίας. Συνολικά 24 ντόπιοι παίκτες πληρώνονταν για να συμμετάσχουν σε όλες τις ομάδες, ενώ στην κομπίνα απασχολούσαν δύο διαιτητές και δύο διοργανωτές, είπε η αστυνομία. . Ένας από τους διοργανωτές έγινε σχολιαστής και μιμήθηκε έναν γνωστό Ινδό ειδικό του κρίκετ.

Δύο κάμερες υψηλής ευκρίνειας μετέδιδαν τους αγώνες σε ένα κανάλι στο YouTube με έναν ασήμαντο αριθμό συνδρομητών ( 255 συνδρομητές) και τα στοιχήματα κρίκετ τοποθετήθηκαν μέσω ενός καναλιού Telegram που δημιουργήθηκε από τους διοργανωτές.

Οι περισσότεροι από τους καλύτερους «πελάτες» αυτού του κόλπου διέμεναν στη Μόσχα, το Βορόνεζ και το Τβερ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας. Για να δώσουν στα παιχνίδια μια πιο αυθεντική αίσθηση, στα ηχεία έπαιζαν ήχοι από πλήθος που βρήκαν στο διαδίκτυο.

Οι διαιτητές χρησιμοποιούσαν walkie-talkie για να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές, οι οποίοι συνδέονταν με τους παίκτες μέσω του Telegram. Οι διαιτητές έδιναν επίσης οδηγίες στους παίκτες και επηρέαζαν την έκβαση του παιχνιδιού.

Οι "παίκτες" - οι οποίοι πληρώνοντας με 400 ρουπίες (5 $, 4,22 £) για ένα παιχνίδι - έχουν ήδη συμφωνήσει να συνεργαστούν με την αστυνομία στην υπόθεση, σύμφωνα με τον αξιωματικό της υπόθεσης, Ράτχοντ.

"Δεν έχω δει ποτέ τέτοια απάτη. Αυτοί οι τύποι απλώς καθάρισαν ένα κομμάτι γης βαθιά μέσα σε ένα χωριό και άρχισαν να παίζουν έναν αγώνα και να τον μεταδίδουν στο YouTube για να βγάλουν χρήματα μέσω του τζόγου. Ακόμη και οι ντόπιοι χωρικοί δεν το γνώριζαν αυτό. Ξέρουμε πολύ λίγα για τους Ρώσους που έβαζαν στοιχήματα σε αυτό το παιχνίδι», είπε ο κ. Ράτχοντ.

Εν τω μεταξύ αν δείτε τα βίντεο, κάνει μπαμ, ότι τα ματς ήταν στημένα. Όλες οι κινήσεις είναι ατόμων που δεν έχουν οικειότητα για το κρίκετ. Τώρα πόσα λεφτά έβγαλαν από αυτήν την κομπίνα; Οι έρευνες θα δείξουν τα ποσά.