Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει η κατάρτιση της αποστολής της εθνικής ομάδας για τα φιλικά με Μαυροβούνιο και Ισλανδία. Εκ πρώτης όψεως, το στοιχείο που κάνει “μπαμ” είναι η έλλειψη έστω και ενός εξτρέμ! Πράγματι, αν προσέξετε ποιοι παίκτες έχουν κληθεί, δεν υπάρχει ούτε ένας που να αγωνίζεται κατά κόρον στα “φτερά” της επίθεσης. Οι μόνοι που δεν είναι... εντελώς ξένοι σε αυτό τον ρόλο είναι οι Καρέλης, Φορτούνης, ίσως και ο Πέλκας.

Βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ποιες ήταν οι διαθέσιμες επιλογές για τον Σκίμπε στις θέσεις των εξτρέμ, μάλλον θα τον πιάσει απελπισία με τη γύμνια που διακατέχει το ποδόσφαιρό μας όσον αφορά στους πλάγιους επιθετικούς. Ο Χριστοδουλόπουλος θα μπορούσε να είναι μια λύση, ίσως και οι Φετφατζίδης, Μπακασέτας. Κατά τα άλλα, οι Κολοβός, Κλωναρίδης και Πλατέλλας που είναι οι μοναδικοί εξτρέμ στις μεγάλες ελληνικές ομάδες δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς τα πολλά στόπερ που έχει πάρει μαζί του ο Γερμανός τεχνικός, αλλά μόνο για το ματς με την Ισλανδία. Συγκεκριμένα, στους 4 υπάρχοντες (Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Οικονόμου, Μανωλάς) από το πρώτο φιλικό θα προστεθούν και οι Σιόβας, Μόρας ανεβάζοντας τον αριθμό των κεντρικών αμυντικών στους 6 για τη δεύτερη φιλική αναμέτρηση.

Παράλληλα, η κλήση του Χολέμπας προσθέτει ακόμα έναν μπακ-χαφ δίπλα στους Τοροσίδη και Σταφυλίδη, ο Πέλκας ανεβάζει στους 3 τον αριθμό τω δεκαριών και ο Διαμαντάκος γίνεται ο 5ος επιθετικός του ρόστερ.

Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν μια ξεκάθαρη ερμηνεία. Προφανώς, ο Σκίμπε έχει στο μυαλό του να δοκιμάσει και πάλι το 3-5-2, όπως έκανε και στα τελευταία ματς της Εθνικής με Λουξεμβόυργο και Τουρκία, αλλά αυτή τη φορά από την αρχή. Η διάταξη με 3 στην άμυνα φαίνεται πως ήρθε για να μείνει, αφού θεωρητικά είναι ένα σύστημα που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες της ομάδας. Εκμεταλλεύεται το πλεόνασμα των ποιοτικών κεντρικών αμυντικών, των παικτών γραμμής και των καλών δημιουργικών μέσων που έχουν “ξεπηδήσει” τώρα τελευταία στη χώρα μας και ταυτόχρονα καλύπτει την έλλειψη ακραίων επιθετικών.

Τι θα γίνει, όμως, στο πρώτο παιχνίδι, που η σύνθεση της ομάδας δεν διαθέτει τις προδιαγραφές για 3-5-2; Εκεί ο Σκίμπε έχει αρκετές επιλογές. Η λογική ορίζει πως όταν δεν έχεις εξτρέμ, εφαρμόζεις συστήματα που δεν τους απαιτούν, όπως ένα 4-4-2 με ρόμβο ή το 4-3-2-1 (γνωστό και ως “χριστουγεννιάτικο δέντρο”). Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι η Εθνική έζησε τις χρυσές τις μέρες επί Ρεχάγκελ και Σάντος παίζοντας ένα ανορθόδοξο 4-3-3, στο οποίο χρησιμοποιούσε στα πλάγια της επίθεσης τους Χαριστέα, Καραγκούνη,Σαλπιγγίδη και Σαμαρά καθώς και άλλους κατά καιρούς. Έτσι, λοιπόν, και ο Σκίμπε δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να “ντύσει” ως εξτρέμ τους Πέλκα, Καρέλη και Φορτούνη.

Θυμηθείτε την αποστολή της Εθνικής για τα δυο φιλικά:

Τερματοφύλακες: Καρνέζης (Ουντινέζε), Καπίνο (Ολυμπιακός).

Αμυντικοί: Τζαβέλλας (ΠΑΟΚ), Μανωλάς, Τοροσίδης (Ρόμα), Σταφυλίδης (Άουγκσμπουργκ), Παπαδόπουλος (Λεβερκούζεν), Παπασταθόπουλος (Ντόρτμουντ), Οικονόμου (Μπολόνια).

Μέσοι: Φορτούνης (Ολυμπιακός), Πέτσος (Ραπίντ Βιέννης), Ταχτσίδης (Τζένοα), Τζιόλης (ΠΑΟΚ), Μάνταλος (ΑΕΚ), Σάμαρης (Μπενφίκα).

Επιθετικοί: Μήτρογλου (Μπενφίκα), Καρέλης (Γκενκ), Βέλλιος (Ηρακλής), Παπάζογλου (Κόρτραϊκ).

Μόνο για τον αγώνα με την Ισλανδία έχουν κληθεί οι: Σιόβας (Ολυμπιακός), Μόρας (Βερόνα), Πέλκας (ΠΑΟΚ), Διαμαντάκος (Καρλσρούη) και Χολέμπας (Γουότφορντ).

**ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκλειστικό ρεπορτάζ: Τι αποφάσισε ο Κοντονής για το Κύπελλο!