Ένα άρθρο που αξίζει να διαβαστεί δημοσίευσε ο Κυριάκος Θωμαΐδης στη Metrosport! Ο παρουσιαστής της τηλεοπτικής "Δίκης" αναφέρθηκε στις επιλεκτικές προσεγγίσεις πολιτικών ζητημάτων και ιστορικών γεγονότων που έχουν να κάνουν με τους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς όπως η FIFA και η UEFA. Μάλιστα ο έμπειρος δημοσιογράφος έφερε ως βασικό παράδειγμα για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του στην υπόθεση της ομάδας "Πόντος Θρυλορίου", η οποία αγωνίζεται στη Ροδόπη και τιμωρήθηκε για τη φανέλα που φορούσε, επειδή προωθούσε μήνυμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Μάλιστα ο σύλλογος που αποτελεί καμάρι της Κομοτηνής και ανέδειξε σπουδαίους ποδοσφαιριστές, όπως ο πατέρας του Φώτη Ιωαννίδη του Παναθηναϊκού, Βασίλη, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμμα του χωριού και αγωνίστηκε κατά τις δεκαετίες του ’80 και ’90 κυρίως στον Απόλλωνα Καλαμαριάς και στον Ολυμπιακό και στο τέλος της καριέρας του στον Πανιώνιο και στην Προοδευτική.

Δώστε βάση στο άρθρο του Κυριάκου Θωμαΐδη και για έναν ακόμα λόγο, τον οποίο είναι σε θέση να γνωρίζει το Sportdog.gr. Γιατί "Ο Πόντος Θρυλορίου" παρά τον πόλεμο που δέχτηκε, επέστρεψε δυνατότερος. Φέτος θα αγωνίζεται στο Α'τοπικό της Ροδόπης και έχει βάλει στόχο να ανεβεί Γ' Εθνική. Μάλιστα προκάλεσε τρελές αρρυθμίες στους μηχανισμούς του τουρκικού παρακράτους στη Θράκη, τους οποίους κινεί το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή. Γιατί η καταδικαστική απόφαση για την ομάδα "Φενέρμπαχτσε Δυτικής Θράκης" προήλθε μετά από νομικούς αγώνες που ξεκίνησε η ηγεσία του ποντιακού σωματείου.

 

Διαβάστε το άρθρο:

Αποφάσισε να χρησιμοποιήσει δύο φράσεις στη φανέλα της ομάδας: «Δεν ξεχνώ – Πάντα τιμώ» «Ο Πόντος ζει». Αντιμετώπισε εξοντωτικές τιμωρίες, με κορυφαία την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία θεώρησε πολιτικό μήνυμα την υπόμνηση στην περιοχή της Θράκης ενός ιστορικού γεγονότος, όπως είναι η Γενοκτονία των Ποντίων. Ο πρόεδρος του πειθαρχικού δικαστηρίου και εφέτης Δημήτρης Σκουτέρης αιτιολόγησε την απόφαση με το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει μία θρησκευτική μειονότητα, η οποία – πάντως – αποτελείται από Έλληνες πολίτες.

Ο Πόντος Θρυλορίου μηδενίστηκε επανειλημμένως για την επιλογή του, μέχρι τελικής εξόντωσης. Έλληνες τακτικοί δικαστές θεώρησαν ότι δεν πρέπει να θιγούν οι μουσουλμάνοι της περιοχής. Δηλαδή προσέτρεξαν στα δικαιώματα (;) μιας μειονότητας, αγνοώντας πλήρως το δικαίωμα της πλειοψηφίας να αναφέρεται σε ένα ιστορικό γεγονός.

Όταν άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα, οι αθλητικοί δικαστές ισχυρίστηκαν ότι οδηγήθηκαν στην απόφασή τους με βάση το πειθαρχικό ποδοσφαιρικό δίκαιο που εφαρμόζεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Επικαλέστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA, ο οποίος απαγορεύει πολιτικά ή ρατσιστικά μηνύματα στο ποδόσφαιρο. Στην ουσία βάφτισαν ως σλόγκαν πολιτικής φύσεως τις φράσεις «Δεν ξεχνώ – Πάντα τιμώ» και «Ο Πόντος ζει»!

Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, πριν από λίγες μέρες Αλβανοί και Κροάτες οπαδοί, στα γήπεδα της Γερμανίας, στο Euro, κραύγαζαν «Σκότωσε τον Σέρβο»! Παράλληλα οι Αλβανοί θεατές αναρτούσαν χάρτες που έδειχναν την Κέρκυρα να βρίσκεται στη «Μεγάλη Αλβανία»! Η UEFA προανήγγειλε έρευνα επί του θέματος, λες και χρειάζεται μεγαλύτερη απόδειξη από ένα τόσο προκλητικό βίντεο. Λες και δεν αποτελεί πολιτικό μήνυμα μία πράξη ακραίου εθνικισμού και αδιανόητου αλυτρωτισμού.

Δυστυχώς οι επιλεκτικές προσεγγίσεις πολιτικών ζητημάτων και ιστορικών γεγονότων δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη διεθνή πολιτική σκηνή. Έχουν να κάνουν και με τους υπερεθνικούς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς, όπως η FIFA και η UEFA. Κάθε τρεις και λίγο αποδεικνύουν ότι είναι δέσμιοι πολιτικών μικροσυμφερόντων. Οπότε η περίφημη ανεξαρτησία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έναντι των πολιτικών σκοπιμοτήτων, πάει περίπατο.