Την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας, της αγωνίας της νέας γενιάς για την επαγγελματική αποκατάστασή της, υπάρχει ένα Ελληνόπουλο που κατάφερε τόσα πολλά, μόλις λίγα μέτρα μετά την εκκίνηση μιας πολλά υποσχόμενης ποδοσφαιρικής καριέρας. Τρεις ημέρες στο Γκελζενκίρχεν ήταν αρκετές, για να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος των επιτευγμάτων του Κυριάκου Παπαδόπουλου σε μία απαιτητική χώρα όπως είναι η Γερμανία, η οποία πάντως αποζημιώνει και με το παραπάνω τις αξίες.

Παράλληλα, καταφέραμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους ο 20χρονος διεθνής αμυντικός έχει γευθεί εμπειρίες αδιανόητες ακόμη και για παίκτες με πολύχρονη σταδιοδρομία. Και το σημαντικότερο όλων, να παραμένει «προσγειωμένος» έχοντας πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας, οι οποίοι όταν στραφούν σε έναν νεαρό επαγγελματία ποδοσφαιριστή, ελλοχεύει ο κίνδυνος αποπροσανατολισμού και «απογείωσης». Ο θεμέλιος λίθος βρίσκεται στην οικογένειά του. Ηταν και είναι δίπλα του σε κάθε βήμα της καριέρας του. Οταν έφυγε απ’ τον Σβορώνο Κατερίνης για τον Πειραιά, μαζί του μετακόμισε η μητέρα του. Το καλοκαίρι του 2010, αναχωρώντας για το Γκελζενκίρχεν, πήρε δίπλα του όλη την οικογένειά του. Το σπίτι του απέχει πέντε λεπτά απ’ τη «Βέλτινς Αρίνα».

Είναι ο χώρος ξεκούρασης, αλλά και διασκέδασης με τα αδέλφια του (εκεί γίνονται ομηρικές μάχες, από play station έως μπρα ντε φερ), τα οποία παρακολουθούν από κοντά τους αγώνες και τις προπονήσεις του Κυριάκου, μαζί με τον κυρ Νίκο Παπαδόπουλο. Ο πατέρας τους είναι ο άνθρωπος που «κρύβεται» πίσω απ’ την πετυχημένη διαδρομή, αλλά και τη μη αλλοίωση του χαρακτήρα του διεθνούς αμυντικού. Το 2007, εκείνος προτίμησε τη λύση του Ολυμπιακού, παρά την άκρως δελεαστική πρόταση της Εσπανιόλ, θεωρώντας πως ο 15χρονος τότε γιος του ήταν πολύ μικρός για να «ξενιτευτεί». Μάλιστα, κράτησε τον λόγο τον οποίο είχε δώσει στους «ερυθρόλευκους» για τη μεταγραφή του γιου του, απορρίπτοντας την αιφνιδιαστική πρόταση που κατέθεσε η Μπαρτσελόνα, μόλις δύο ημέρες μετά την προφορική συμφωνία με τους «Πειραιώτες». Ο λόγος για την οικογένεια Παπαδόπουλου, έχει μεγαλύτερη ισχύ και απ’ τις υπογραφές των συμβολαίων. Μία οικογένεια με ισχυρούς δεσμούς, αλλά και έντονο το αίσθημα της αλληλεγγύης, όχι μόνο μεταξύ των μελών της. Δεν είναι τυχαίο πως οι Ελληνες της ευρύτερης περιοχής της κοιλάδας του Ρουρ αποκαλούν «Δεσπότη», τον κυρ Νίκο Παπαδόπουλο.

Στα 2,5 χρόνια στο Γκελζενκίρχεν, ο «Πάπα» (όπως τον φωνάζουν οι Γερμανοί) έγινε απ’ τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως στο «φινάλε» των προπονήσεων της Σάλκε οι οποίες είναι όλες ανοικτές για τους φίλους της ομάδας (και όχι μόνο), «πολιορκείται» για αυτόγραφα, υπογράφοντας τα περισσότερα από όλους τους ποδοσφαιριστές. Για τη γερμανική ομάδα αποτελεί εξόχως σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Για τον λόγο αυτό, μετά το θερμό ενδιαφέρον που έδειξε το καλοκαίρι η Ζενίτ για την απόκτησή του (έφθασε στο σημείο να προσφέρει 20 εκατομμύρια ευρώ), η διοίκηση της Σάλκε προχώρησε σε επέκταση του συμβολαίου του έως το 2016, με ετήσια αποζημίωση ύψους 2.800.000 ευρώ!

Ομως, στην περιοχή των παλιών ανθρακωρυχείων της Γερμανίας όπου σήμερα βρίσκονται η υπερσύγχρονη «Βέλτινς Αρίνα», το προπονητικό κέντρο της Σάλκε, αλλά και ένα κέντρο αποκατάστασης τραυματισμένων αθλητών, είναι κοινό μυστικό πως ο «Πάπα» αποτελεί μήλον της έριδος γνωστών ευρωπαϊκών ομάδων.

Η Μίλαν, η Μπάγερν και τα μαθήματα ποδοσφαίρου

Αν και η ομάδα του Γκελζενκίρχεν φαντάζει ως ο ιδανικός προορισμός για κάθε επαγγελματία ποδοσφαιριστή, οι δυνατότητες του Κυριάκου Παπαδόπουλου είναι τέτοιες που του επιτρέπουν να κάνει όνειρα για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα. Μάλιστα, η περίπτωσή του δεν αφήνει αδιάφορες παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ηδη, την «πόρτα» του κτύπησε η Μίλαν, η οποία φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει το καλοκαίρι επίσημη πρόταση στη Σάλκε για την αγορά του.

Στις προηγμένες ποδοσφαιρικά κοινωνίες της Ευρώπης, μεταδίδεται από στόμα σε στόμα η πληροφορία που θέλει τη διοίκηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές με Αραβες επενδυτές για την είσοδό τους στο μετοχικό σχήμα της Μίλαν. Σε περίπτωση κατά την οποία συμβεί αυτό, αναμένεται να διοχετευτούν πολλά χρήματα στη μεταγραφική αγορά του καλοκαιριού του 2013 για την ενίσχυση της ιστορικής ιταλικής ομάδας. Και ίσως τότε αυξηθούν οι πιθανότητες για την αγορά των δικαιωμάτων του 20χρονου κεντρικού αμυντικού της Σάλκε.

Στο πλευρό της οικογένειας βρίσκεται ίσως ο πιο πετυχημένος Ελληνας μάνατζερ, ο Παύλος (γνωστότερος ως Πολ) Κουτσολιάκος, ο οποίος γνωρίζει άριστα τη γερμανική -και όχι μόνο- αγορά. Πίσω απ’ τις ουκ ολίγες μεταγραφές Ελλήνων παικτών στην Μπουντεσλίγκα είναι ο Κουτσολιάκος. Παρεμπιπτόντως, τις δύο πλευρές δεν δεσμεύει κάποιο συμβόλαιο, παρά μονάχα ο λόγος της οικογένειας Παπαδόπουλου. Και είναι λογικό, διότι όποιος γνωρίσει τον Κουτσολιάκο, θα δει έναν άριστο γνώστη του ποδοσφαίρου, χαμηλών τόνων και με απόλυτο σεβασμό σε κάθε παίκτη.

Για να πάρει μεταγραφή σε άλλη γερμανική ομάδα, προφανώς και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος θα το έκανε μόνο για ένα μεγαλύτερο μέγεθος απ’ τη Σάλκε. Και τούτο είναι η Μπάγερν Μονάχου. Ας το έχουμε το ενδεχόμενο αυτό στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, διότι δεν αποτελεί απλώς μία θεωρητική εργασία.

Αφήσαμε για το τέλος τη λατρεία του 20χρονου «Πάπα» για το ποδόσφαιρο. Από μικρό παιδί ήταν με μία μπάλα στα χέρια. Και δεν είναι υπερβολή πως στην ηλικία των 6 ετών ο πατέρας του ήξερε ότι ο γιος του θα γίνει μία ημέρα επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ασφαλώς και ο κυρ Νίκος Παπαδόπουλος δεν μπήκε ποτέ στα «χωράφια» του εκάστοτε προπονητή. Απλώς άνοιξε τον δρόμο στο γιο του.

Κάτι που οφείλει να κάνει κάθε γονέας σε οποιοδήποτε χώρο. Με την ευκαιρία να σας πούμε πως οι προπονήσεις των Ακαδημιών της Σάλκε αποτελούν το καλύτερο μάθημα για όσους έχουν τα παιδιά τους στον χώρο του ποδοσφαίρου. Οι γονείς παρακολουθούν από απόσταση «αναπνοής» την εκγύμναση των παιδιών τους, δίχως να πουν λέξη. Αλλωστε, όποιος γονέας πει το παραμικρό, αποβάλλεται διά παντός απ’ το προπονητικό κέντρο της Σάλκε.

Πηγή: Καθημερινή