Η φάση των νοκ άουτ αγώνων ξεκινάει για το τσάμπιονς και το γιουρόπα λιγκ, οπότε είναι ίσως μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε και μερικά στοιχεία από την φάση των ομίλων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έτσι ώστε να υπάρχει κι ένας μπούσουλας για όσα έρχονται.

Και συγκεκριμένα θα δούμε τον καθρέφτη του τσάμπιονς λιγκ στα τρεξίματα. Ποιες ομάδες, δηλαδή, κάνανε τα περισσότερα χιλιόμετρα στους ομίλους, ποιοι είναι οι μέσοι όροι κλπ. Το ποδόσφαιρο, βέβαια, είναι ένα πολυδιάστατο σπορ, που βασίζεται κυρίως στην τεχνική, την ομαδικότητα και την τακτική, όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πια και τους δείκτες φυσικής κατάστασης των ομάδων.

Η ΟΥΕΦΑ βάζει τα κοντέρ να καταγράφουν πλέον σε κάθε ματς τσάμπιονς λιγκ πόσο τρέχει η κάθε ομάδα. Αυτές οι μετρήσεις, όμως, όπως επισημαίνουμε διαρκώς, δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια, ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Παρά ταύτα, αφού είναι διαθέσιμες οι μετρήσεις, καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά για να έχουμε κι απ’ αυτόν τον σχετικό δείκτη ένα πιο ολοκληρωμένο παζλ. Έχοντας πάντα υπ’ όψιν πως μιλάμε για μια μόνο απ’ όλες τις παραμέτρους, ότι παίζουν ρόλο κάθε φορά και οι ιδιαίτερες συνθήκες ενός ματς, ο ρυθμός του αγώνα, η κατοχή μπάλας, όπως, βέβαια, και τα πιο ποιοτικά στοιχεία για την φυσική κατάσταση (εκρηκτικότητα, ταχύτητα στα σπριντ, σύγκριση α’ και β’ μέρους, διαχείριση δυνάμεων κλπ.).

Διαβάστε το υπόλοιπο στο gazzeta.gr