Η UEFA του άλλαξε τα σχέδια με έναν ασυνήθιστο και σίγουρα πρωτοποριακό εξώδικο συμβιβασμό ενώπιον του CAS με τις δύο αποκλεισμένες από τις πειθαρχικές της επιτροπές τουρκικές ομάδες Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας. Ο «ισχυρός» ΠΑΟΚ από τα... λουλούδια των ανίσχυρων έγινε μέσα σε λίγες ώρες «ανίσχυρος» στα αγκάθια των ισχυρών.

Τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά αφού ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι εντελώς διαφορετικό στη σημερινή κλήρωση στη μία το μεσημέρι ώρα Ελλάδας στη Νιόν να έχει ως υποψήφιους αντιπάλους Λιόν, Ζενίτ, Αϊντχόφεν, Μέταλιστ Χάρκιβ και Φενέρμπαχτσε από εκεί που θα είχε Σάλτσμπουργκ, Μπούρσασπορ, Γκρασχόπερς, Νόρντζελαντ και Ζούλτε Βάρεγκεμ.

Αν κάτι δεν άλλαξε, αυτό είναι το ότι η σημερινή κλήρωση για τον «δικέφαλο», ακόμα κι αν τελικά δεν καταφέρει την τεράστια υπέρβαση να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στους ομίλους του Champions League, αξίζει 7 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ!

Πώς κάνουμε τον υπολογισμό; Πολύ απλά... Αν η ομάδα του Στέφενς καταφέρει να κάνει μία πρόκριση για να βρεθεί στα πλέι οφ της διοργάνωσης, το άμεσο κέρδος του θα είναι τα 2,1 εκατ. ευρώ του μπόνους στη συγκεκριμένη φάση. Από εκεί και πέρα θα έχει μίνιμουμ εξασφαλίσει την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, κάτι που αυτόματα θα σημαίνει ένα εκατ. ευρώ ως μπόνους για τη συμμετοχή του και από εκεί και πέρα από 1,5 εκατ. ευρώ έως και 3,5 κάτι που είναι σε άμεση συνάρτηση με το αν θα υπάρξει κι άλλη ελληνική ομάδα (Ξάνθη ή Αστέρας Τρίπολης ή Ατρόμητος) μαζί του στους ομίλους.

Ο ΠΑΟΚ πλέον είναι δεδομένα αδικημένος από τη χθεσινή απόφαση της UEFA να αφήσει στο κόλπο δύο τιμωρημένες από εκείνην ομάδες μέχρι να περιμένει την τελεσίδικη απόφαση του Ανώτατου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Λωζάννης. Ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει καν κέρδος αν κληρωθεί με τη Φενέρμπαχτσε σήμερα, αν αποκλειστεί από τους Τούρκους και στη συνέχεια το CAS επικυρώσει την τιμωρία τους λόγω της εμπλοκής τους σε στημένα παιχνίδια στη γειτονική χώρα. Το κέρδος αν προκριθεί η Φενέρ και από τα πλέι οφ θα το έχει πιθανότατα η Μπούρσασπορ είτε βεβαίως η ομάδα που θα την αποκλείσει.

Με την απώλεια των 2,1 εκατ. ευρώ του ΠΑΟΚ από την ενδεχόμενη πρόκρισή του στα πλέι οφ του Champions League δεν θα ασχοληθεί κανείς. Η UEFA έκανε παιχνίδι πολιτικής απέναντι στους Τούρκους αφού συμφώνησε μαζί τους ως προς τη διαδικασία και στη συνέχεια κανείς δεν θα μπορεί να της πει αν αποκλειστούν στη συνέχεια, κάτι που θα της είναι πολύ πιο εύκολο ως διαδικασία από το να τους απέκλειε τώρα και να επανέρχονταν λίγο μετά την κλήρωση των ομίλων μέσω του CAS... To να συζητήσουμε τώρα για την επιρροή της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Γιλντιρίμ Ντεμιρορέν (με τις πλάτες φυσικά του αντιπροέδρου της UEFA, Σενές Ερζίκ) σε σχέση με την ελληνική του Γιώργου Σαρρή είναι περιττό...

Η χθεσινή εξέλιξη αδικεί σαφέστατα τον ΠΑΟΚ, ασχέτως αν κανονικά με τον συντελεστή των 28.800 πόντων και την 73η θέση στη βαθμολογία της UEFA αναμενόταν να είναι στους ανίσχυρους.

Ο πρώτος στόχος του ΠΑΟΚ είναι να αποφύγει τα περσινά και να είναι παρών στις κληρώσεις του Μονακό στις 29 και 30. Ο δεύτερος στόχος είναι η μεγάλη υπέρβαση με το... καλημέρα. Ολα τα υπόλοιπα θα τα βρει στην πορεία...

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ...

- Είκοσι ματς έχει δώσει ο ΠΑΟΚ στα πλαίσια των προκριματικών φάσεων των ευρωπαϊκών κυπέλλων με απολογισμό 8 νίκες, 7 ισοπαλίες και 5 ήττες. Δεν έχει πετύχει νίκη στις δύο προηγούμενες απόπειρες πρόκρισης στους ομίλους του Champions League. O απολογισμός του είναι δύο ισοπαλίες και δύο ήττες.

- Αν ο ΠΑΟΚ προκριθεί από τον πρώτο προκριματικό των μη πρωταθλητών, οι σίγουροι αντίπαλοί του στα πλέι οφ θα είναι Αρσεναλ, Μίλαν, Σάλκε και Λιόν-Ζενίτ αν προκριθούν μαζί του από τον πρώτο προκριματικό.

- Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία του και στην τρίτη και... φαρμακερή απόπειρά του, τότε στην κλήρωση της 29ης Αυγούστου στο Μονακό θα τοποθετηθεί δεδομένα στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας.

- Αν η καλοκαιρινή κατάληξη του ΠΑΟΚ είναι στους ομίλους του Europa League, τότε στην κλήρωση της 30ής Αυγούστου θα τοποθετηθεί στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας για πρώτη φορά στην ιστορία του.

- Αν ο ΠΑΟΚ αποκλειστεί από τον πρώτο προκριματικό του Champions League και συνεχίσει στα πλέι οφ του Europa, τότε θα είναι η μοναδική ελληνική ομάδα με εξασφαλισμένη θέση στους ισχυρούς της κλήρωσης της 9ης Αυγούστου. Λίγες ομάδες είναι αυτές που μπορεί να τον προβληματίσουν για την πρόκρισή του στους ομίλους.

- Η φετινή χρονιά είναι η μεγάλη ευκαιρία του ΠΑΟΚ για να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό του συντελεστή. Και αυτό γιατί στο τέλος της σεζόν βγάζει την πολύ κακή χρονιά 2009-10 με συντελεστή 3.000 πόντους και έχει όλες τις πιθανότητες είτε στο Champions είτε στο Europa League να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό top-50, ενώ αυτή τη στιγμή είναι 67ος μαζί με τον Παναθηναϊκό.

Τα προσδοκώμενα έσοδα του ΠΑΟΚ σε όλα τα ενδεχόμενα

Φάση - Βεβαιωμένα έσοδα

1) Συμμετοχή στον πρώτο προκριματικό του Ch. League 130.000 ευρώ
2) Συμμετοχή στα πλέι οφ του Ch. League 2.100.000 ευρώ
3) Συμμετοχή στα πλέι οφ του Europa League 90.000 ευρώ
4) Πρόκριση στους ομίλους του Ch. League 12.000.000 ευρώ
5)Πρόκριση στους ομίλους του Europa League 2,5 έως 4,5 εκατ. ευρώ

Πηγή: Goal