Μετά από ανάπαυλα τεσσάρων χρόνων, το καλοκαίρι του 2009 ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έχει καταγράφει μέχρι στιγμής 34 αγώνες. Η φετινή είναι η πέμπτη του διαδοχική ευρωπαϊκή παρουσία και μέχρι τώρα μετά δυο σύντομες πορείες, που ανακόπηκαν στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, και δυο σεζόν στις οποίες έφτασε μέχρι τους «32» της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Τα ποσοστά επιτυχίας του ΠΑΟΚ εκτός Ελλάδας είναι όχι απλά θετικά, αλλά εντυπωσιακά. Στατιστικά, το ποσοστό ηττών του τα τελευταία τέσσερα χρόνια στα παιχνίδια που έδωσε ως φιλοξενούμενος φτάνει μόλις στο 12% ή αν προτιμάτε μιλάμε για μόλις δύο ήττες σε 17 αγώνες. Ολα αυτά με πέντε διαφορετικούς προπονητές. Ολα αυτά σε 13 διαφορετικές χώρες και σε 16 διαφορετικά γήπεδα, μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων χρόνων και ενός μήνα.

Η εκτός έδρας παρουσία του ΠΑΟΚ αποτέλεσε έναν από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για την απότομη άνοδο του «δικέφαλου» στη βαθμολογία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, καθώς τη σεζόν 2008-09 οι «ασπρόμαυροι» βρέθηκαν στην 143η θέση και πλέον βρίσκονται στην 73η, ένα άλμα 70 θέσεων, το οποίο ο ΠΑΟΚ καλείται να μεγαλώσει, με την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ όχι απλά να μοιάζει, αλλά να είναι η υπέρτατη πρόκληση. Και αν ο ΠΑΟΚ θέλει να πετύχει κάτι τέτοιο, καλείται να κάνει το πρώτο βήμα σήμερα,στο Γκελζενκίρχεν, στη 14η διαφορετική χώρα που επισκέπτεται τα τελευταία 4 χρόνια...

Οι νίκες απ' άκρου (Ιρλανδία) εις άκρον (Ισραήλ)

Η επιστροφή του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη ξεκίνησε με διπλό... 30 Ιουλίου 2009. Ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 4,5 χρόνια, για να αντιμετωπίσει τη Βαλερένγκα και φεύγει νικητής από το Ούλεβααλ. Με γκολ των Λίνο (απευθείας εκτέλεση φάουλ) και Μουσλίμοβιτς (σουτ) μέσα σε επτά λεπτά (31' και 37') επικρατεί με 2-1 των Νορβηγών.

15 Δεκεμβρίου 2010. Ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει για το Ζάγκρεμπ με στόχο να μη χάσει για να προκριθεί στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Αντίπαλός του η τοπική Ντιναμό, σε ένα παιχνίδι που έχει «ξεκινήσει» με την επίθεση με φωτοβολίδες στο λεωφορείο που μετέφερε τους VIP καλεσμένους του ΠΑΟΚ, το οποίο πήρε φωτιά. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με πλασέ στο 60' γράφει το τελικό 0-1, με τον ΠΑΟΚ να μην αρκείται στην ισοπαλία.

28 Ιουλίου 2011. Ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει εκ νέου στο Ούλεβααλ, για να αντιμετωπίσει και πάλι τη Βαλερένγκα. Οπως πριν από δυο χρόνια, έτσι και τότε έφυγε νικητής, αυτή τη φορά με 2-0 με σκόρερ τους Βιεϊρίνια (73' πλασέ) και Γκαρσία (90' απευθείας εκτέλεση φάουλ).

3 Νοεμβρίου 2011. Ο «δικέφαλος» ταξιδεύει στο Δουβλίνο για πρώτη φορά στην ιστορία του για να αντιμετωπίσει τους ερασιτέχνες της Σάμροκ Ρόβερς και «καθάρισε» νωρίς. Σαλπιγγίδης (7' και 38') και Φωτάκης (35') υπέγραψαν τη νίκη με σκορ 3-1.

30 Νοεμβρίου 2011. Ο «δικέφαλος» πηγαίνει στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει την Τότεναμ, το φαβορί του ομίλου. Με δυο γρήγορα γκολ (6' Σαλπιγγίδης, 13' Αθανασιάδης) βάζει τις βάζεις για τη νίκη, την οποία κρατά παίζοντας για 60 λεπτά με παίκτη λιγότερο.

2 Αυγούστου 2012. Ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει στο Τελ Αβίβ για να αντιμετωπίσει την Μπνέι Γεχούντα. Η αγωνιστική του ανωτερότητα μετατρέπεται σε νίκη με 2-0, με σκόρερ τους Γεωργιάδη (62') και Αθανασιάδη (72'). 

Μόνο η μία ήττα «πόνεσε»

Η πρώτη ήττα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια ήρθε στις 21 Οκτωβρίου 2010, στο ενδέκατο κατά σειρά παιχνίδι του «δικέφαλου» από τότε που επέστρεψε στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Ο ΠΑΟΚ προερχόταν από αλλαγή τεχνικού, με τον Μάκη Χάβο να προάγεται σε πρώτο προπονητή από βοηθό του Παύλου Δερμιτζάκη. Ο Ελληνας τεχνικός κάθεται για πρώτη φορά στον πάγκο, στο «Μαδριγάλ», κόντρα στη Βιγιαρεάλ. Οι Ισπανοί επιβλήθηκαν με 1-0, αλλά ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε από τον όμιλο. Η δεύτερη ήττα ήρθε πέρυσι, στην Αυστρία. Σε ένα παιχνίδι υψηλού κινδύνου όσον αφορά τις κερκίδες, ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να υπερασπιστεί κόντρα στη Ραπίντ Βιέννης τη νίκη του με 2-1 στην Τούμπα. Η βραδιά ήταν ζεστή αλλά η εμφάνιση ήταν… ψυχρή, κακή κι ανάποδη, με το τελικό 3-0 να στέλνει τον ΠΑΟΚ πρόωρα σπίτι του. 

Εννιά ισοπαλίες, μία πρόκριση

Αυτή που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων δεν είναι άλλη από την ισοπαλία στο «Σουκρού Σαράτσογλου» στην Κωνσταντινούπολη (στις 26 Αυγούστου 2010) με αντίπαλο τη Φενέρμπαχτσε. Οι Τούρκοι οδήγησαν το ματς στην παράταση με το 1-0 στα 90 λεπτά (ο ΠΑΟΚ είχε επιβληθεί στην Τούμπα με 1-0, τελειώνοντας το παιχνίδι με δέκα παίκτες), με τον Μουσλίμοβιτς στο 102' να πετυχαίνει το γκολ της πρόκρισης. Οι άλλες οκτώ ήραν κόντρα σε Χίρενφεϊν (0-0), Αγιαξ (1-1), Μπριζ (1-1), Καρπάτι Λβιβ (1-1), Ρούμπιν Καζάν (2-2), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1-1), Ουντινέζε (0-0) και Μέταλιστ Χάρκιβ (1-1). Από τα εννιά παιχνίδια μόλις στα δύο ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε. Στα παιχνίδια με Χίρενφεϊν, Αγιαξ, ΤΣΣΚΑ, Ουντινέζε και Μέταλιστ ο ΠΑΟΚ μέτρησε ισάριθμους αποκλεισμούς, καθώς δεν νίκησε σε κανένα από τα πέντε ματς στην Τούμπα.

Πηγή: Goal