Είναι όμως ο νεότερος (22 ετών και 236 ημερών) κι ο γρηγορότερος (σε μόλις 25 αγώνες) που είχε φτάσει τα 30 γκολ στο Champions League ξεπερνώντας τα προηγούμενα ρεκόρ του Εμπαπέ (22 ετών και 352 ημερών) και Φαν Νιστελρόι, σκόρερ 30 γκολ, αλλά σε 34 παιχνίδια. Είναι ο μοναδικός που πέτυχε χατ- τρικ σε ντεμπούτο Champions League (πριν 4 χρόνια, στο Σάλτσμπουργκ- Γκενκ 6-2). Ο μοναδικός που πέτυχε τουλάχιστον ένα γκολ σε 4 συνεχόμενα, ευρωπαϊκά παιχνίδια. Κι επίσης ο μοναδικός που πέτυχε γκολ στο ντεμπούτο του, με τρεις διαφορετικές ομάδες: την Σάλτσμπουργκ, τη Ντόρτμουντ και τη Σίτι.
Γεννημένος στο Λιντς, όχι πολύ μακριά από το «Έλαντ Ρόουντ» όπου ο μπαμπάς του Άλφι αγωνίστηκε έως το 2000, ο Έρλινγκ ακολούθησε την καριέρα του πατέρα του στο Μάντσεστερ όπου έζησε και μεγάλωσε τα τρία πρώτα χρόνια της ζωή του. Mαζί και με τη μαμά του, Γκρι Μαρίτα Μπράουτ επί χρόνια αθλήτρια του Έπταθλου η οποία έκανε τα πάντα για να μυήσει τον γιό της στον κόσμο, είτε του χάντμπολ, είτε του στίβου. Μέχρι και στο πρωτάθλημα juniores, άλματος εις μήκος τον είχε εγγράψει κι εκείνος, για να μην της χαλάσει το χατίρι κατέρριψε με 1μ.63 το παγκόσμιο ρεκόρ 5χρονων. Μέχρι εκεί όμως. Ούτε το χάντμπολ του άρεσε, ούτε ο στίβος. Ήθελε να μοιάσει στον μπαμπά του, να γίνει ποδοσφαιριστής και μάλιστα με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι την οποία φορούσε, ταυτόχρονα, σχεδόν με την πάνα του.
Ευτυχώς που επικράτησαν το ένστικτο και τα θέλω του, γιατί θα ήταν μεγάλο κρίμα, για το ποδόσφαιρο να χάσει ένα τέτοιο φαινόμενο, αφενός της φύσης (1.94), αλλά και τρόμος και φόβος των αντίπαλων αμυντικών. Ένας «εξωγήινος», που παρόλο τα 22 του μόλις χρόνια έφτασε ήδη τα 33 γκολ στο Champions League, δύο λιγότερα από τον Καβάνι, εφτά από τον Εμπαμπέ, κατάταξη πάντως καταδικασμένη ν’ ανέβει κι άλλο μέχρι να φτάσει, να ισοφαρίσει και να ξεπεράσει τα 140 του Κριστιάνο Ρονάλντο. Υπάρχουν κι άλλα, τρομακτικά στατιστικά στοιχεία για τον διεθνή Νορβηγό γίγαντα που με τα χρώματα της εθνικής του ομάδας έχει ήδη πετύχει 21 γκολ, σε 23 παιχνίδια.
Στη Μάντσεστερ Σίτι από τον Ιούνιο του 2022 (μέσω Μπορούσια Ντόρτμουντ, η οποία δεν ανακοίνωσε ποτέ πόσο στοίχησε η μεταγραφή του, παρά μόνο ότι η Σίτι πλήρωσε τα 60εκ. ευρώ ρήτρας απελευθέρωσής του), ο Χάλαντ μέχρι τον Οκτώβριο είχε ήδη καταρρίψει κάθε ρεκόρ στην ιστορία της Premier League ως ο πρώτος ποδοσφαιριστής του αγγλικού πρωταθλήματος που κατάφερνε να πετύχει τρία χατ- τρικ σε τρία συνεχόμενα, εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας του: 4-2 με την Κρίσταλ Πάλας, 6-0 με τη Νόττινγκαμ Φόρεστ και 6-3 με την Γιουνάιτιντ στο υποτιθέμενο ντέρμπι αιωνίων της πόλης.
Την καριέρα του την ξεκίνησε στη νορβηγική Μπρίνε, το 2015 όπου ο μπαμπάς του κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ακολούθησαν 39 παιχνίδια, και 14 γκολ με τη Μόλντε, η μεταγραφή του στη Σάλτσμπουργκ (17 γκολ σε 16 αγώνες), στη Ντόρτμουντ (62 γκολ σε 67 παιχνίδια) κι επιτέλους στην αγαπημένη του Σίτι με την οποία έχει ήδη σκοράρει 28 φορές, σε 26 εμφανίσεις. Πέντε απ’ αυτά σε μόλις 57 λεπτά (τρία στο πρώτο ημίχρονο) του αφοπλιστικού 7-0 με τη Λειψία. Όπως όμως αναφέραμε και στην αρχή, δεν ήταν ο πρώτος, αλλά ο 21ος που σκοράρει 5 γκολ σ’ ένα παιχνίδι ευρωπαϊκής διοργάνωσης: προηγήθηκαν 12 στο Πρωταθλητριών/ Champions League και 9 στο Uefa/ Europa League. Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η απρόσμενη έκρηξη, αλλά και εξέλιξη του 20χρονου Νιγηριανού, επιθετικού της Γκεντ, Γκιφτ Όρμπαν που μετά τα 4 γκολ στο Βάρεγκεμ- Γκεντ 2-6, στο 1-4 με την Μπασακσεχίρ, για το Conference League πέτυχε το γρηγορότερο χατ- τρικ στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων σε μόλις 3 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα…
Στο Πρωταθλητριών/ Champions League ο πρώτος που είχε πετύχει το ρεκόρ του Χάλαντ ήταν ο (επίσης Σκανδιναβός), Σουηδός Όουε Όλσον στο Γκέτεμποργκ- Λίνφιλντ του ’59. Κι ακολούθησαν ο Μπεντ Λόφκβιστ στο Β1913- Σπόρα 9-2 του ’61, ο Ζοσέ Αλταφίνι στο Μίλαν- Ουνιόν 8-0 του ’62, ο Ρέιμοντ Κρόφορντ στο Ίπσουϊτς- Φλοριάνα 10-0 του ’62, ο Νικόλα Κοτκόφ στο Λοκομοτίβ Σόφιας- Μάλμοε 8-3 του ’64, ο Φλοριάν Άλμπερτ στο Φερεντσβάρος- Κεφλάβικ 9-1 του ’65, ο Πολ Φαν Χιμστ στο Χάκα- Άντερλεχτ 1-10 του ’66, ο Γκερντ Μιούλερ στο Μπάγερν Μονάχου- Ομόνοια 9-0 του ’72, ο Κλάουντιο Σούλσερ στο Γκρασχόπερς- Βαλέτα 8-0 του ’78, ο Σόρεν Λέρμπι στο Άγιαξ- Ομόνοια 10-0 του ’79, ο Λιονέλ Μέσι στο Μπαρτσελόνα- Λεβερκούζεν 7-1 του 2012 κι ο Λουϊζ Αντριάνο στο Μπάτε Μπορίσοφ- Σακτάρ 0-7 του 2014. Ενώ στο Uefa/ Europa League υπήρξαν εννέα, με σημαντικότερους τον Μάρκο Φαν Μπάστεν, στο Άγιαξ- Ντιφερντάνζ 14-0 του ’84 ή τον Ντανιέλ Φονσέκα στο Βαλένθια- Νάπολι 1-5 του ’92.
Τα επόμενα ρεκόρ είμαστε βέβαιοι πως θα μιλάνε νορβηγικά, άγγλο- γάλλο- νιγηριανά ή κάποια άλλη γλώσσα, ακαταλαβίστικη, τρεμάμενη και μεταλλική από άλλον πλανήτη. Και να φανταστεί κανείς ότι είναι ακόμη μόλις 22 ετών. Και το καλύτερο; Ότι η μαμά του ονειρευόταν ν’ ασχοληθεί με ο,τιδήποτε άλλο εκτός από ποδόσφαιρο: χάντμπολ, στίβο, γκολφ…