Ο Έντιν Τέρζιτς μπορεί να έχασε με απίθανο τρόπο την περσινή Bundesliga, αλλά ο Γερμανός τεχνικός κατάφερε να επανεφεύρει μια ομάδα που έμεινε χωρίς τους Έρλινγκ Χάαλαντ (2022) και Τζουντ Μπέλινγχαμ (2023).

Γεννημένος δίπλα από το γήπεδο...

Ο Γερμανός τεχνικός γεννήθηκε 30 χιλιόμετρα μακριά από το γήπεδο της Μπορούσια Ντόρτμουντ και βρέθηκε πρώτη φορά στις κερκίδες σε ηλικία 9 ετών και στις φλέβες του κυλάει κίτρινο αίμα.

«Μετά από αυτό, φάνηκε για ποια ομάδα χτυπούσε η καρδιά μου», εξομολογήθηκε όταν το 2021, σε μόλις 38 ετών όταν ανέλαβε προσωρινός προπονητής της Μπορούσια Ντόρτμουντ για να αντικαταστήσει τον Λουσιέν Φαβρ.

Με κασκόλ στο λαιμό πανηγύριζε το πρωτάθλημα ως οπαδός

Στα social media κυκλοφορεί μια φωτογραφία του που τον δείχνει στις κερκίδες με το κασκόλ της Ντόρτμουντ στο λαιμό του, κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Bundesliga του 2012.

«Ήμουν οπαδός αυτού του συλλόγου σε όλη μου τη ζωή. Είμαι από αυτήν την περιοχή και όλο το παρελθόν της με έχει διαμορφώσει», αναφέρει.

Από σκάουτερ του Κλοπ...

Θα γίνει ο τρίτος προπονητής της Μπορούσια που θα αγωνιστεί σε τελικό Champions League μετά τον Ότμαρ Χίτζφελντ το 1997 και τον Γιούργκεν Κλοπ το 2013, αλλά θέλει να έχει τη μοίρα του πρώτου, αφού σήκωσε το πολυπόθητο τρόπαιο.

Ο Τέρζιτς ξεκίνησε την καριέρα του ως «σκάουτερ» στη Ντόρτμουντ υπό τον Γιούργκεν Κλοπ, υπηρέτησε ως βοηθός του Χάνες Βολφ στις U17, U19 και προπονούσε την BVB U16 πριν γίνει το δεξί χέρι του Σλάβεν Μπίλιτς στην Μπεσίκτας και τη Γουέστ Χαμ. Το 2018 επέστρεψε στο επιτελείο του γερμανικού συλλόγου με διαφορετικούς προπονητές.

Το 2021, στη σύντομη περιπέτειά του ως προσωρινός, κέρδισε τον τελευταίο τίτλο του συλλόγου που ήταν το Κύπελλο Γερμανίας με τον Χάαλαντ ως μεγάλο αστέρι.

Η επιστροφή και η εδραίωση

Την περασμένη σεζόν, μετά το αντίο του Μάρκο Ρόουζ, ο Τέρζιτς επέστρεψε ως προπονητής. Η Ντόρτμουντ άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο υψηλής έντασης τύπου Κλοπ και σχεδόν έφτασε στην Μπουντεσλίγκα το 2023, ωστόσο, την τελευταία αγωνιστική αυτοκτόνησε φέρνοντας εντός έδρας ισοπαλία (2-2) με τη Μάιντς. Τα δάκρυα του Τέρζιτς μπροστά στον «Κίτρινο Τείχος» έδειχναν το συναίσθημα και την απογοήτευσή του.

"Την περασμένη σεζόν χάσαμε το πρωτάθλημα στο σπίτι μας την τελευταία μέρα. Είμαι χαρούμενος που τώρα μπορούμε να δώσουμε κάτι πίσω στους οπαδούς", είπε ο Τέρζιτς μετά την πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.