Η ανακοίνωση του Σόλα Σορετίρε στον ΠΑΟΚ προκάλεσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον! Η είδηση έφτασε μέχρι την Ιαπωνία, όπου χαρακτηρίστηκε από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο καλοκαιριού, ενώ στην ανάρτηση της μεταγραφής στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έλαβε αντίδραση από τον πρώην συμπαίκτη του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μέισον Γκρίνγουντ. Χαρακτηριστικότερη όμως ήταν η δημοσίευση της μεταγραφής στη «Manchester Evening News», στην οποία υπήρξε αστεΐσμός προς τους οπαδούς της αγγλικής ομάδας, να μην μπερδευτούν, ότι ο παίκτης πήγε στη Νιούκαστλ.

Γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2004 στο Νιούκαστλ με ρίζες από τη Νιγηρία. Ποδόσφαιρο πρωτο έπαιξε στις τοπικές Ακαδημίες του Τάινσαϊντ, πριν μετακομίσει στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου ανέδειξε το ταλέντο του και καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο υποσχόμενους νέους παίκτες του συλλόγου, με τον οποίο το ντεμπούτο στην Premier League στις 21 Φεβρουαρίου 2021 είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα.Και αυτό γιατί τέθηκε αντιμέτωπος με την ομάδα της γενέτειράς του, της Νιούκαστλ.

Έσπασε ρεκόρ που κρατούσε από το 1982

Με τους «Κόκκινους Διάβολους» ο Σορετίρε μέτρησε πέντε συμμετοχές, δύο σε Champions League και Europa League και τρεις στην Premier League. Οι συμμετοχές του εξασφάλισαν και κάποια ρεκόρ, καθώς έγινε ο έβδομος νεαρότερος στην ιστορία της ομάδας που έχει παίξει για την Γιουνάιτεντ στο αγγλικό πρωτάθλημα και ο πιο νέος που έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη. Το πέτυχε το 2021, στον αγώνα με την Ρεαλ Σοσιεδάδ, για το Europa League, σε ηλικία 17 ετών και 23 ημερών, σπάζοντας το ρεκόρ του Νόρμαν Γουάιτσαιντ από το 1982!

Επίσης φόρεσε το μεγαλύτερο νούμερο στην ιστορία της φανέλας του συλλόγου, το 74. Τον Μάιο του 2023, δόθηκε ως δανεικός στην Μπόλτον, με τη φανέλα της οποίας μέτρησε 16 συμμετοχές, ένα γκολ και δύο ασίστ. Είναι επίσης διεθνής με τις ομάδες Κ-15 και Κ-19 της Αγγλίας. Ο Σορετίρε αγωνίζεται κυρίως επιθετικός μέσος. Μπορεί όμως να καλύψει και τις δύο πτέρυγες, καθώς χρησιμοποιεί και τα δύο του πόδια.


 

Τον συνέκριναν με Σκόουλς

Το προφίλ του σκιαγράφησε στο Sportdog.gr ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «SUN» και του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου «TNT Sports» Κώστας Λιανός.

Ποιά είναι η εικόνα που έχει σχηματιστεί για τον Σορετίρε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτετ, είτε από την πρώτη ομάδα είτε από την παρουσία του στις Ακαδημίες;

«Ξεκίνησε με πολλές περγαμηνές στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καθώς έπαιξε στις ακαδημίες για οκτώ χρόνια. Γενικά ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ήθελε να δώσει ευκαιρία στους μικρούς όταν ήταν προπονητής εκείνη την εποχή. Πήγε δανεικός στην Μπόλτον τον Ιανουάριο του 2023 κι εντυπωσίασε παρά το νεαρό της ηλικίας του. Και παραμένει νέος, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνο. Ελπίζω η επιτυχία του Τσούμπα Άκπομ στον ΠΑΟΚ να τον εμπνεύσει, σίγουρα γνωρίζει γι'αυτόν».

Γιατί τον έδωσε ελεύθερο στον ΠΑΟΚ η αγγλική ομάδα;

«Τον έκοψε ο Έρικ τεν Χαχ καθώς έχει πολλές λύσεις για την επίθεση και το κέντρο, τώρα ειδικά που φαίνεται ότι πήρε δεύτερη ευκαιρία ο Τζέιντον Σάντσο κι ανεβαίνει ο Αμάντ Ντιαλό. Γενικά ο Τεν Χαχ δεν τον είδε πότε όπως ο Σόλσκιερ. Η Γιουνάιτεντ βέβαια ήθελε να τον κρατήσει με νέο συμβόλαιο το οποίο θα τον οδηγούσε σε νέο δανεισμό που θα ικανοποιούσε το αίτημά του για περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Δεν το δέχτηκε φαίνεται. Αυτό είναι καλό για τον ΠΑΟΚ γιατί πήρανε παίκτη με φιλοδοξίες και στόχους.

Τί μπορεί να προσφέρει στον Ραζβάν Λουτσέσκου ένας τέτοιος παίκτης;

«Εξαρτάται τι θα δείξει στις προπονήσεις και στην προετοιμασία. Ο ίδιος έχει εμπειρία στην Αγγλία παρα το νεαρό της ηλικίας του αλλά δεν είναι αρκετά έμπειρος για να πάρει τον ΠΑΟΚ από το χεράκι. Είναι δεκάρι που μπορεί να καλύψει τις πλαϊνές θέσεις, κι όπως κάθε ταλάντούχος απόφοιτος μεγάλων ακαδημιών όπως της Γιουνάιτεντ μπορεί να φέρει τον χαρακτήρα που χρειάζεται για να συνεχίσει να εξελίσσεται ο ΠΑΟΚ σε ευρωπαϊκή ομάδα».

Ποιόν παίκτη θυμίζει ποδοσφαιρικά

«Ο Σορετίρε έχει συγκριθεί με τον Πολ Σκόουλς και για καλό λόγο. Είχε δεχτεί ύμνους από τον Σόλσκιερ καθώς και τους Έννινγκ Μπεργκ και τον Ρόνι Γιόνσεν. Ο Ραλφ Ράνγκνικ επίσης πίστεψε πολύ σε αυτόν όταν ήταν προπονητης στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ήθελε να τον κρατήσει αλλά κατάλαβε ότι χρειαζόταν λεπτά συμμετοχής ως βασικός, και αυτό σκοπεύει να κάνει με τον ΠΑΟΚ. Πρωην προπονητές Ακαδημιών τον προέτρεψαν να κάνει αυτό το βήμα. Γενικά ο Σορετίρε αποτελεί απόδειξη του πόσο δύσκολο είναι να μπεις αλλά και να καθιερωθείς στην πρώτη ομάδα.

Εδώ μιλάμε για έναν παίκτη που έπαιξε για την Γιουνάιτεντ στο Youth League σε ηλικία 14 ετών! Επίσης κέρδισε το Jimmy Murphy Young Player of the Year το 2021, αυτό το κέρδισαν επίσης οι Ryan Giggs, Paul Scholes, Marcus Rashford Alejandro Garnacho και Kobbie Mainoo».