O επερχόμενος πρόωρος αποκλεισμός του Παναθηναϊκού από την Ευρώπη μπορεί να μοιάζει σοκαριστικός (δεδομένου ότι οι «πράσινοι» κινδυνεύουν να μείνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους εκτός Ευρώπης από τον Αύγουστο), ωστόσο εν πολλοίς έρχεται ως μια φυσική συνέχεια των τεράστιων εσωτερικών προβλημάτων που μαραίνουν ολοένα και περισσότερο το «τριφύλλι» τον τελευταίο χρόνο.

Μία σειρά από «καρκινώματα» που ξεκινούν από την «κεφαλή» και την εξαφάνιση από το προσκήνιο (και την «αιμοδοσία» της ομάδας) των τεσσάρων βασικών μετόχων και απλώνονται καθημερινά σε όλο το ταλαιπωρημένο «κορμί» του συλλόγου, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην εντατική και τον κόσμο του σε... προσευχές για την ανάνηψη.

Πριν καλά καλά ξεκινήσει η φετινή σεζόν οι «πράσινοι» κατάφεραν με τα αγωνιστικά τους «κατορθώματα» στα παιχνίδια με Οντένσε και Μακάμπι (διότι περί κατορθωμάτων πρόκειται) να μπουν εκ νέου σε μια διαδικασία ατελείωτης εσωστρέφειας, πέφτοντας ολοένα και πιο βαθιά σε ένα πηγάδι το οποίο δεν φαίνεται να έχει πάτο.

- Με μετόχους-αμέτοχους βυθισμένους στους «βυζαντινισμούς» τους και χωρίς διάθεση να βοηθήσουν οικονομικά τον σύλλογο, έχοντας εγκαταλείψει το καράβι στην τύχη του.

- Με διοίκηση η οποία κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά της (χωρίς να αποφεύγει τα λάθη), αλλά μοιάζει να έχει «ταβάνι» δυνατοτήτων, όντας πνιγμένη ανάμεσα σε ελλείμματα, ισολογισμούς και άδεια ταμεία.

- Με αδυναμία ενίσχυσης της ομάδας και απώλειες στόχων (Κάστρο) ελέω λανθασμένων χειρισμών και εκτιμήσεων.

- Με παίκτες που εξακολουθούν να λειτουργούν ατομικά, αρνούμενοι να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Και -το κυριότερο- δεν προσπαθούν να ανταποδώσουν στο γήπεδο αυτά που παίρνουν από τον σύλλογο.

- Με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα να παλεύει καθημερινά (με τα καλά του και τα στραβά του) βασιζόμενος αποκλειστικά στα «όπλα» που έχει, χωρίς ωστόσο να έχει βρει ακόμη τις κατάλληλες ισορροπίες ούτως ώστε να προχωρήσει σε σωστές βάσεις το πλάνο του.

- Με αποδυτήρια που εξακολουθούν να «πάσχουν» από έλλειψη συσπείρωσης και απουσία ισχυρών προσωπικοτήτων που θα βγουν μπροστά και θα τραβήξουν την ομάδα στα δύσκολα (Σισέ, Ζιλμπέρτο).

- Με πίεση κι έλλειψη υπομονής από τον περίγυρο της ομάδας, η οποία από νωρίς αρχίζει να γίνεται δυσβάστακτη για τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος, με τον κίνδυνο να «καεί» η σεζόν προτού καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα.

- Με ανοικτά «θέματα» στις σχέσεις με μερίδα των οργανωμένων, οι οποίοι έχουν τραβήξει εδώ και καιρό διαχωριστική γραμμή, ζητώντας την οριστική αποχώρηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη από την ΠΑΕ.

- Με έλλειψη οράματος για την επόμενη μέρα και την ψαλίδα από τον «αιώνιο» αντίπαλο να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

Ο Παναθηναϊκός νοσεί σοβαρά σε όλα τα μέτωπα και δυστυχώς ορισμένοι εξακολουθούν απλά να βλέπουν το δέντρο χάνοντας το δάσος και την ουσία της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο Παναθηναϊκός.

Στα απόνερα της συντριβής του «τριφυλλιού» στο «Μπλούμφιλντ» το «Goal» ανοίγει σήμερα το «μαύρο κουτί» του Παναθηναϊκού, καταγράφοντας κομμάτι με κομμάτι τις «πράσινες» πληγές, τις ακόμη πιο δύσκολες μέρες που ακολουθούν, αλλά και τη διάθεση της πλευράς Βαρδινογιάννη για απεμπλοκή της από την ΠΑΕ, εφόσον υπάρξει βιώσιμη λύση...

Διοικητικό σχήμα με «ταβάνι»

Η καυτή «πατάτα» της διακυβέρνησης του «πράσινου καραβιού» από τις αρχές Ιανουαρίου έχει περάσει στα χέρια του Δημήτρη Γόντικα, ο οποίος εν μία νυκτί βρέθηκε ουσιαστικά μόνος του, προσπαθώντας να τρέξει όλα τα μέτωπα.

Από τον περιορισμό του τεράστιου ελλείμματος (το οποίο την περασμένη άνοιξη υπολογιζόταν κοντά στα 26,7 εκατ. ευρώ) και τη συνολική οικονομική εξυγίανση της ομάδας μέχρι την οργάνωση της ΠΑΕ, την εύρεση νέων πόρων προκειμένου να μεγαλώσει η ρευστότητα της εταιρείας και τις διαπραγματεύσεις στις αγοραπωλησίες.

Φορτίο -αν μη τι άλλο- βαρύ, το οποίο κατά γενική ομολογία έχει καταφέρει να σηκώσει σε μεγάλο βαθμό (απολαμβάνει άλλωστε της στήριξης όλων των μελών της μετοχικής ομάδας), μολονότι τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Είναι ξεκάθαρο ότι το νυν διοικητικό μοντέλο του Παναθηναϊκού έχει «ταβάνι» δυνατοτήτων, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να ακουμπάει, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα. Με την πίεση να είναι πλέον ολοένα και μεγαλύτερη, οδηγώντας ενίοτε σε λάθος κινήσεις και χειρισμούς, όπως συνέβη στην περίπτωση του Κάστρο, όπου οι «πράσινοι», μετρώντας και το... ευρώ, επέλεξαν να συνδέσουν εξαρχής την υπόθεση του Πορτογάλου με την πώληση του Πλεσί κι έχασαν έναν παίκτη ο οποίος είχε κριθεί υπεραπαραίτητος από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα για τα πλάνα του.

Με τους ισχυρούς μετόχους απόντες, ο Παναθηναϊκός είναι πλέον εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος, όπως τόνισε προ ημερών στον Sentra 103,3 και ο Δημήτρης Γόντικας, να ζήσει με τα δικά του έσοδα, με αποτέλεσμα τον απελπιστικό περιορισμό της δυναμικής του συλλόγου. Πραγματικότητα σκληρή, αλλά... πραγματικότητα, που λένε και οι Αμερικανοί.

Πηγή: Goal