Παίρνοντας ίσως την μεγαλύτερη εκτός έδρας ευρωπαϊκή νίκη της ιστορίας του. Το κατόρθωμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, διότι ο χασάπης στο επάγγελμα Ολλανδός διαιτητής «έσφαξε» τον ΠΑΟΚ σαν το εμπόρευμά του. Καταλόγισε ένα κατά φαντασία πέναλτι, μια κατά φαντασία αποβολή και δεν ολοκλήρωσε το καταστροφικό του έργο χάρη στον τέταρτο διαιτητή, ο οποίος, ευτυχώς, είδε στο 77΄ το αντιαθλητικό φάουλ πάνω στον Κοντρέρας και του φώναζε στην ενδοεπικοινωνία επί ένα λεπτό ότι το γκολ του Ντεφό είναι άκυρο.

Ο σπουδαίος ΠΑΟΚ «αυτοπαγίδευσε» τους αυτάρεσκους Άγγλους και τους οδήγησε σε ένα υπαρξιακό αδιέξοδο. Μια ομάδα από την προβληματική στα μάτια τους Ελλάδα, που βρήκαν την ευκαιρία και ειρωνεύονται από το πρωί έως το βράδυ, τους ταπείνωσε ποδοσφαιρικά. Ο εφιάλτης τους ολοκληρώθηκε στις κερκίδες, όπου οι χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ μετέτρεψαν το ματς σε εντός έδρας και τους έκαναν να νομίζουν ότι βρίσκονται φιλοξενούμενοι σε ελληνικό νησί. Άκουγαν ανήμποροι τα ελληνικά τραγούδια.

Ο τίτλος του σχολίου είναι δανεισμένος από το περσινό εξαιρετικό αγγλικό φιλμ νουάρ με πρωταγωνιστή τον έξοχο Κόλιν Φάρελ. Το Λονδίνο αποδείχτηκε η λεωφόρος της δόξας για τον δικέφαλο του βορρά . Ο θρίαμβος είχε κινηματογραφική εξέλιξη και νοσταλγική νότα. Θύμισε τις μεγάλες ευρωπαϊκές εμφανίσεις του ΠΑΟΚ του παρελθόντος.

Με εφτά ελληνόπουλα στην σύνθεσή της και δυο υπέροχα ελληνικά γκολ με δημιουργό τον Γεωργιάδη και εκτελεστές τους Σαλπιγγίδη και Αθανασιάδη η στιβαρή και μετριοπαθής ομάδα του Λάζλο Μπόλονι παρέδωσε σεμινάρια αντεπίθεσης μέσα στο Γουάιτ Χαρ Λέιν.

Ο Σαλπιγγίδης ήταν φανταστικός. Πραγματικός αρχηγός. Έτρεχε σε φρενήρη ρυθμό πάνω κάτω, με αυταπάρνηση και μακεδονική ψυχή. Αποστόμωσε για πολλοστή φορά τους υβριστές του. Ο «προδότης» αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι ΠΑΟΚ μέχρι το μεδούλι. Ας του… επιτρέπεται τουλάχιστον η έξοδος στην Θεσσαλονίκη χωρίς να ακούει ανοησίες.

Φανταστικός ήταν και ο Γεωργιάδης. Σπουδαία πάστα παίκτη. Με δυο καταπληκτικές σέντρες φιλοτέχνησε τα γκολ, κάνοντας τους ΠΑΟΚτσήδες να ξεχάσουν παντελώς την απουσία του Βιερίνια. Αυτό το παιδί μπορεί και θα αφήσει εποχή στην Τούμπα.

Φανταστικός ήταν και ο Κλάους. Δεν ήταν μόνο το έξοχο γκολ που πέτυχε, αλλά και η ομαδική του συνείδηση, αφού στο δεύτερο ημίχρονο έπαιζε αμυντικό χαφ και σέντερ φορ ταυτόχρονα και το ίδιο καλά. Οι κινήσεις του σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό παιχνίδι έδειξαν ότι ήρθε η φάση της απόλυτης ποδοσφαιρικής του ωριμότητάς.

Μπράβο στον μεγάλο ποδοσφαιριστή που λέγεται Γκαρσία. Από την δική του ευφυή πάσα ξεκίνησε το δεύτερο γκολ, ήταν ο ηγέτης και «εγκέφαλος» της μεγάλης νίκης.

Μπράβο και στον Λαζάρ. Η κλάση του Ρουμάνου έκανε την διαφορά στο κέντρο, όπου αποτέλεσε ένα δίδυμο υψηλής ποιότητας και εμπειρίας μαζί με τον Γκαρσία.

Μπράβο και στον νεαρό Σταφυλλίδη. Όση ώρα τον άφησε να παίξει ο ανεκδιήγητος Ολλανδός διαιτητής ήταν λες και έβλεπες έναν πολύπειρο μπακ με σύγχρονες προδιαγραφές.

Μπράβο και στα άλλα παιδιά. Τα έδωσαν όλα, παραμένοντας ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι αυστηρά στο έξυπνο πλάνο του Μπόλονι, που απαιτούσε αυτοπεποίθηση, πνευμόνια, μυαλό και μετριοφροσύνη. Λίγο ο Χαλκιάς τα… χάλασε σε κάτι εξόδους, αλλά είχε και καλές επεμβάσεις.

Για τελευταίο αφήσαμε τον Μπόλονι. Πήρε την… ταυτότητα του Ρέντναπ. Η διαβεβαίωση που έδωσε με το γνωστό του χιούμορ στον Άγγλο προπονητή ότι δεν θα βάλει την δεύτερη ομάδα με την Καζάν, διότι πολύ απλά δεν έχει δεύτερη ομάδα, δείχνει το μεγάλο του πρόβλημα. Με 14-15 ποδοσφαιριστές οδηγεί τον ΠΑΟΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη και ως εκ τούτου ήταν αναμενόμενες οι αποτυχίες στο πρωτάθλημα.

Συμπερασματικά, ο ΠΑΟΚ προσπέρασε ανέλπιστα τα μεγάλα φαβορί του ομίλου και προσέδωσε διαδικαστικό χαρακτήρα στο τελευταίο ματς με την Καζάν. Η πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ήταν επιτυχία πρώτου μεγέθους, επιβεβαίωσε την αξιοπιστία και την φερεγγυότητα αυτής της ομάδας τα τελευταία χρόνια, επισκίασε κάθε τι αρνητικό εντός συνόρων και ήταν μια θεραπευτική ένεση ρευστότητας για τα ταμεία της ΠΑΕ, καθώς θα αποφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ στα ταμεία για να πληρωθούν οι παίκτες.

Και ποιος ξέρει; Η πρόκριση στους «16» που άδικα χάθηκε πέρυσι στην Μόσχα μπορεί να έρθει φέτος.

Πηγή: Contra.gr