Οι εκτός έδρας νίκες του Ολυμπιακού έγιναν συνήθεια. Μια πολύ ωραία συνήθεια, με το αγαπημένο τους 1-0. Θρίαμβοι παντού στην Ευρώπη, είτε οι Ερυθρόλευκοι αγωνίζονται στην «πολιτισμένη» Μασσαλία είτε σε… επαρχιακά γήπεδα του χειρίστου είδους, όπως ήταν αυτό στο Χάρκοβο.

Τελικά αποδείχθηκε ότι τέτοια πράγματα δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτή την υπέροχη ομάδα που έχει δημιουργήσει ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Απλώς οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν... με ποιο τρόπο θέλουν να χάσουν!

Οι ποδοσφαιριστές της συμπαθητικής κατά τα άλλα Μέταλιστ διάλεξαν να χάσουν με τσαμπουκάδες και θανατηφόρα μαρκαρίσματα. Υπό την ανοχή του Ούγγρου διαιτητή, πήγαιναν σε σκληρά τάκλιν, σε ύπουλες αγκωνιές και σε προκλήσεις που είχαν στόχο να φοβίσουν τους Ερυθρόλευκους. Δεν τα κατάφεραν ούτε με αυτή την τακτική.

Θα έλεγα όμως ότι ο δυσκολότερος αντίπαλος δεν ήταν τα φιλόδοξα πιτσιρίκια του Μάρκεβιτς με τις «α λα τσίρκο» ντριμπλίτσες και την προσπάθεια επίδειξης υψηλής τεχνικής. Το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν ο κάκιστος αγωνιστικός χώρος. Ο Ολυμπιακός έχασε ένα ολόκληρο ημίχρονο μέχρι οι παίκτες του να βρουν τα πατήματά τους, αλλά από τη στιγμή που συνήθισαν τη λάσπη και τις λακκούβες πήραν τον έλεγχο του αγώνα και έκοψαν τα πόδια των αντιπάλων τους.

Δυσκολεύομαι και πάλι, όπως και στις προηγούμενες μεγάλες νίκες, να διαλέξω τους παίκτες που ξεχώρισαν περισσότερο. Ολοι βαθμολογούνται περίπου στο 8 με άριστα το 10, γεγονός που σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία πως είναι «ομάδα» με όλη τη σημασία της λέξης.

Εγραφα και χθες ότι δεν βλέπω σημαντικές διαφορές της Ρούμπιν με τη Μέταλιστ. Αποδείχθηκε ότι κάπως έτσι ήταν τα πράγματα και αυτό μάλλον θα αποδειχθεί και στη ρεβάνς στο Καραϊσκάκη. Οι «Ουκρανοί» (με εισαγωγικά γιατί δεν παίζουν και πολλοί στη Μέταλιστ) δεν θα το βάλουν κάτω. Θα αρχίσουν και αυτοί τις δηλώσεις «πάμε για νίκη στην Ελλάδα», θα αποδειχθούν αξιόμαχοι, όπως και οι παίκτες της Ρούμπιν, και τελικά θα αποκλειστούν κι αυτοί όπως έγινε με τους γείτονές τους.

Δεν φταίνε αυτοί. Η κακή τύχη τους φταίει, που τους έστειλε πάνω στον καλύτερο Ολυμπιακό των τελευταίων δεκαετιών.

Πηγή: Εξέδρα