Ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Γιουρόπα Λιγκ, μετά την εντός έδρας ήττα του από τη Μέταλιστ με 2-1, σε ένα παιχνίδι που μάλλον κανείς δεν περίμενε τέτοια εξέλιξη, ειδικά μετά την απόκρουση του πέναλτι από τον Μέγιερι στο 77'.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για το τι έφταιξε τελικά και οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν μια πρόκριση που έμοιαζε να είναι καπαρωμένη μετά την εικόνα του ματς στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, αλλά καλό θα είναι να δούμε τι κέρδισε ο Ολυμπιακός από τη φετινή ευρωπαϊκή του παρουσία και στη συνέχεια θα αναφερθούμε και στα επιμέρους στοιχεία της χθεσινής αναμέτρησης.

1. Ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλό και θεαματικό ποδόσφαιρο σε εννιά από τα δέκα ευρωπαϊκά του ματς (όχι στο πρώτο απέναντι στη Μαρσέιγ). Είχε δική του (επιθετική) φιλοσοφία απέναντι σε όποια ομάδα και αν αγωνίστηκε, όποιο όνομα και αν «κουβαλούσε» ο αντίπαλος του. Οι ευρωπαϊκές βραδιές του και το ένα μεσημέρι του (στη Μόσχα) είχαν ποδοσφαιρική ποιότητα και τα αποτελέσματα που πήρε η ομάδα του λιμανιού ήταν βασισμένα σε πλάνο, σε ποδοσφαιρική λογική και σε σωστή νοοτροπία σύγχρονης ομάδας.

2. Δεν υπήρξε παιχνίδι στη φετινή ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού στο οποίο οι πρωταθλητές Ελλάδας να μην πάλεψαν μέχρι το τελευταίο λεπτό, ακόμα και στις ήττες τους στις δύο διοργανώσεις που συμμετείχαν. Δεν υπήρξε ματς στο οποίο ο Ολυμπιακός να «πέταξε λευκή πετσέτα» στο ημίχρονο, στο 70 ή στο 80'. Τα έπαιξε όλα μέχρι το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

3. Εκτίμηση μου είναι πως η φετινή παρουσία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη (άσχετα με την πικρία των φιλάθλων του μετά τον αποκλεισμό) έδωσε μεγάλη ψυχολογική τόνωση και μπόλικη ποδοσφαιρική «μαγιά» στο σύλλογο ενόψει της συνέχειας. Ο φετινός Ολυμπιακός στην Ευρώπη έκανε αυτό που ονειρεύονταν οι φίλαθλοι του, έπαιξε καλό ποδόσφαιρο. Πήρε σπουδαίες νίκες, είχε καλές παρουσίες σε ματς που τελικά τα έχασε αλλά πάντα έπαιξε (πλην του αγώνα με τη Μαρσέιγ) καλό ποδόσφαιρο. Το αν αυτή την ποδοσφαιρική «μαγιά» θα καταφέρει να την εκμεταλλευτεί ο σύλλογος (παίκτες, προπονητής, διοίκηση και κόσμος) είναι κάτι που φανεί στη συνέχεια. Υπάρχουν όμως οι βάσεις και με παραμονή του Ισπανού στην τεχνική ηγεσία, οι «ερυθρόλευκοι» ίσως να μπορέσουν να δουν ακόμα καλύτερη εικόνα την επόμενη σεζόν, από πλευράς ποδοσφαίρου και όχι απαραίτητα αποτελεσμάτων. Το καλό ποδόσφαιρο όμως μετράει στον κόσμο.

4. Μέσα από το ευρωπαϊκό του «ταξίδι» ο Ολυμπιακός κατάφερε να «βγάλει» παίκτες, να αναδείξει το ατομικό ταλέντο ορισμένων ποδοσφαιριστών που μπορούν να τον βοηθήσουν πολύ τα επόμενα χρόνια. Η αρχή με τον Μανιάτη που έπαιξε αμυντικός χαφ στη Μασσαλία, σε ένα παιχνίδι που ο Βαλβέρδε είε «ξεμείνει» από κόφτες. Ο Χολέμπας, που έδειξε ότι μπορεί να σταθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Μέγιερι (άσχετα με το αν χθες δεν ήταν στην καλύτερη του βραδιά) που έπαιξε πρώτη φορά στο Ντόρτμουντ ή ακόμα αν θέλετε και ο Φουστέρ που δοκιμάστηκε και εκτός Ελλάδας (γιατί πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε αποκλειστεί νωρίς από τη Μακάμπι) και έδειξε ότι αποτελεί σπουδαία μονάδα για τους πειραιώτες.

Σε ότι αφορά τώρα την εικόνα του αγώνα με τη Μέταλιστ, το πλάνο ήταν σωστό, η ομάδα δούλεψε σωστά στο πρώτο ημίχρονο, απλά η μπάλα δεν έκανε το χατίρι στους «ερυθρόλευκους». Ο Βαλβέρδε έβαλε την ομάδα του να πιέσει από το πρώτο λεπτό την άμυνα της Μέταλιστ, γνωρίζοντας ότι είναι επιρρεπής σε λάθη. Οι φάσεις βγήκαν και ήταν πολλές, αλλά το γκολ μόνο ένα.
Κομβικό σημείο κατά τη γνώμη μου, ο τραυματισμός του Ιμπαγάσα και η αντικατάσταση του λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Ο Αργεντινός θα μπορούσε να παίξει μέχρι το 65' ή το 70' και με τον Ιμπαγάσα στην ενδεκάδα του ο Ολυμπιακός και περισσότερο θα κρατούσε μπάλα και κόντρες θα έβγαζε στην περιοχή της Μέταλιστ. Αυτό είναι σίγουρο ότι θα εμπόδιζε την ουκρανική ομάδα να κερδίσει τόσα μέτρα στο γήπεδο από νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο.

Επίσης και ο τραυματισμός του Μανιάτη ήταν ένα σημαντικό πρόβλημα για τον Ολυμπιακό, ωστόσο ήταν επίσης ένα θέμα για τους «ερυθρόλευκους» ότι ο Μακούν και ο Μοντέστο, οι δύο παίκτες που αντικατέστησαν Ιμπαγάσα και Μανιάτη δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ματς. Ειδικά ο Γάλλος ήταν εκτός ματς και η παρουσία του στο παιχνίδι ήταν αρνητική.

REDάκια

*Ο Μέγιερι ευθύνεται στη φάση του πρώτου γκολ, καθώς η έξοδος που έκανε δεν ήταν καλή. Ο Ούγγρός πήγε πολύ άνετα στη φάση και «γκρέμισε» το πέναλτι που είχε πιάσει λίγα λεπτά νωρίτερα. Αυτά είναι λάθη απειρίας, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί η εκπληκτική αντίδραση του στο πέναλτι του Ντέβιτς αλά Πανένκα. Πραγματικά εκπληκτική η αντίδραση του Μέγιερι.

*Στη φάση του δεύτερου γκολ, πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Μέγιερι φέρει ευθύνη. Έχω διαφορετική άποψη, εκτιμώντας ότι η αδράνεια του Τζιμπούρ που είναι στο πρώτο δοκάρι στοίχισε πολύ ακριβά στον Ολυμπιακό. Σε τέτοια κόρνερ αν ο παίκτης που είναι στο πρώτο δοκάρι δεν «καθαρίσει» τη φάση διώχνοντας τη μπάλα, τότε ο τερματοφύλακας είναι εκτεθειμένος. Ο Τζιμπούρ λοιπόν ενήργησε παιδαριωδώς σε μια εύκολη φάση, η οποία ξεκίνησε από εμφανές οφσάιντ.

*Ό,τι λόγια και να πει κάποιος για τον Τάισον είναι λίγα. Πολύ καλός παίκτης πήρε στην «πλάτη» του τη Μέταλιστ. Όλη την ομάδα του.

*Η παραμονή του Βαλβέρδε στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για να «χτίσει» ακόμα περισσότερα ο Ισπανός στο οικοδόμημα που λέγεται Ολυμπιακός.

*Όσο για τον Ντέβιτς και τις χειρονομίες του τι να πει κάποιος. Απαράδεκτος ο στράικερ της ουκρανικής ομάδας.

Πηγή: Sentragoal.gr