Το πρώτο είναι αυτό καθ΄ αυτό το αποτέλεσμα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν στο παρά... τρία την πρόκρισή τους, στους «16» του Champions League (το γκολ του Βαλμπουενά στο 87΄ στο «Βεστφάλεν» έστειλε τη Μαρσέιγ στην επόμενη φάση) και στο παρά... τέσσερα το εισιτήριο για τους «8» του Europa League (το τέρμα του Ντέβιτς στο 86΄ οδήγησε τη Μέταλιστ στα προημιτελικά).

Το δεύτερο είναι η απόδοση του Ολυμπιακού και τα καινούργια στοιχεία που παρουσίασαν οι Πειραιώτες. Την αλλαγή νοοτροπίας, το διαφορετικό στιλ παιχνιδιού, βασισμένο στα ισπανικά πρότυπα και την πίστη για νικηφόρο αποτέλεσμα, είτε επρόκειτο για εντός είτε για εκτός έδρας παιχνίδι.

O απολογισμός και η πικρή γεύση

Το να πετύχει μία ελληνική ομάδα έξι νίκες σε δέκα αγώνες μέσα στην ίδια περίοδο σε Champions League και Europa League, εκ των οποίων μάλιστα οι πέντε (νίκες) συνεχόμενες, δεν είναι κάτι σύνηθες. Πολύ περισσότερο δε με τον τρόπο που αυτές ήρθαν. Με κατοχή της μπάλας, με όμορφο (στην πλειοψηφία των περιπτώσεων) θέαμα και αξιοθαύμαστη ισορροπία σε άμυνα και επίθεση.

Ο αποκλεισμός αφήνει σίγουρα μια πικρή γεύση στα χείλη, αλλά δεν ακυρώνει τις εμφανίσεις. Η γλυκιά ευρωπαϊκή διαδρομή που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαρτίου, αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον. Αρκεί, οι άνθρωποι του Ολυμπιακού να εκμεταλλευτούν τα θετικά, να «χτίσουν» πάνω σε αυτά, να ενισχύσουν την ομάδα και να «πετάξουν» ότι τη βαραίνει...

Έχασε τις προκρίσεις στο γήπεδό του

Το δυσάρεστο για τον Ολυμπιακό είναι ότι έχασε και τις δύο προκρίσεις στο γήπεδό του. Οι Πειραιώτες πλήρωσαν ουσιαστικά: στο Champions League, την αγωνιστική απραξία στην πρεμιέρα στον αγώνα εναντίον της Μαρσέιγ, που είχε ως συνέπεια στη συνέχεια να κυνηγούν τους Γάλλους και την Άρσεναλ, και στο Europa League το black out στο τελευταίο εικοσάλεπτο του ματς με τη Μέταλιστ.

Σε αυτό το επίπεδο, οι λεπτομέρειες είναι βέβαια που κάνουν τη διαφορά και όσον αφορά τη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, οι «ερυθρόλευκοι» δεν φρόντισαν να τις εκμεταλλευτούν στα δύο παιχνίδια με τη Μέταλιστ.

Στον πρώτο αγώνα στο Χάρκοβο, οι επιθετικοί του Ολυμπιακού είχαν την ευκαιρία να πετύχουν και δεύτερο τέρμα στο β΄ ημίχρονο, αλλά ο Μιραλάς δεν έδινε την μπάλα στον Τζιμπούρ, ο Αλγερινός στον Βέλγο και οι δύο μαζί στον Μανιάτη ή στον Φουστέρ που βρίσκονταν σε πλεονεκτική θέση για να σκοράρουν. Η έλλειψη ομαδικότητας σε όλη της το μεγαλείο...

Ο Μιραλάς το επανέλαβε και στη ρεβάνς (δεν πάσαρε στον Φουστέρ στο 38΄), ενώ ο Τζιμπούρ έκανε ίσως το χειρότερό του παιχνίδι με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Βαλβέρδε θα έπρεπε να είχε τραβήξει νωρίτερα ορισμένα αυτιά, αλλά δεν το έκανε...

Έπρεπε να την τελειώσει στο πρώτο ημίχρονο

Μέσα σε όλα ο Ολυμπιακός στάθηκε και πολύ άτυχος. Θα μπορούσε στο πρώτο ημίχρονο να είχε τελειώσει την υπόθεση πρόκριση, αλλά τα δοκάρια (του Μιραλάς και του Τοροσίδη), η αστοχία και η επιπολαιότητα (12-1 ήταν οι τελικές προσπάθειες!), κράτησαν το σκορ στο 1-0 και επέτρεψε στη Μέταλιστ να ελπίζει. Έτσι, κι αλλιώς οι Ουκρανοί δύο γκολ κυνηγούσαν.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν επίσης στην εκπνοή του πρώτου μέρους τον Ιμπαγάσα, λίγο αργότερα (58΄) έφυγε από το παιχνίδι τραυματίας και ο Μανιάτης και η απουσία τους στη μεσαία γραμμή αποδείχτηκε καθοριστική. Ειδικά, η απώλεια του Μανιάτη, έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας, ήταν περισσότερο σημαντική ακόμη και από τα δοκάρια στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Μακούν και ο Μοντέστο δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων (ειδικά ο δεύτερος υπέπεσε σε πολλά λάθη, με αποκορύφωμα το πέναλτι), δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τη μπάλα στο κέντρο, να «παγώσουν» τον ρυθμό και να δώσουν ανάσες στην ομάδα, ενώ μετά το 60ο λεπτό υπήρξε καθίζηση.

Οι παίκτες πίστεψαν ότι τελείωσε...

Το ένα λάθος διαδέχτηκε το άλλο, υπήρξε θολούρα, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στον πάγκο, ενώ μετά την απόκρουση του Μέγιερι στο πέναλτι (78΄), οι ποδοσφαιριστές πίστεψαν ότι το παιχνίδι τελείωσε. Όμως, ως γνωστό οι αγώνες λήγουν μετά το 90ο λεπτό, με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Επίσης, το παράδοξο είναι, πως ενώ θα περίμενε κανείς η ψυχολογία του νεαρού Ούγγρου τερματοφύλακα να εκτοξευόταν μετά την απόκρουση στο πέναλτι του Ντέβιτς, αυτό δεν συνέβη και ακολούθησαν δύο λάθη στα δύο τέρματα των Ουκρανών.

Πηγή: contra.gr